Mati_17 Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Witam, zaktualizowałem sobie wczoraj system (FC5) yum-em w aktualizowanych pakietach był nowy kernel chyba 2.18 zaktualizowałem wszystko, restartuje komputer i fedora już nie wstaje tzn po diodzie syganlizujacej pracę HDD widac że coś ładuje ale na monitorze tylko czarny ekran. Po użyciu kombinacji Alt+Ctrl+Del system znowu rusza twardym dyskiem i nastepnie sie restartuje w grub-ie wybrałem wczesniejszą wersje kernela 2.17 ale dzieje sie dokładnie to samo. Na ekranie wyswietla sie tylko Linux booting kernel 2.18 itd. a nastepnie monitor gaśnie i zonk. Mam jeszcze na stanie Auroxa 12.0 Live wiec ewentualna edycja jakiś plików nie będzie chyba wiekszym problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 na poacztek wywal z parametrow jadra rhgb i quiet. z fc4 tez tak bylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Październik 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 na poacztek wywal z parametrow jadra rhgb i quiet. z fc4 tez tak bylo Nie bawiłem się nigdy w ustawianie parametrów jądra i był bym bardzo wdzięczny za dokładniejszy opis gdzie one sie znajdują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 jak masz gruba to dajesz chyba a by edytowac i wywalasz te teksty, a jak masz jakies live (plytka z fedora i linux rescue wpisujesz) vim /boot/grub/menu.lst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Październik 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 Wywaliłem te teksty i stwierdzam że system uruchamia poprawnie wszystkie usługi (więc chyba nie jest tak źle ) ale gdy na ekranie pojawia sie prośba o login to po chwili wyłącza się monitor. Zamieniłem pliki xorg.conf i xorg.conf.beacoup nazwami bo miałem nadzieję że może zachowały sie stare ustawienia ekranu i że system pociągnie, ale się przeliczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 (...) mialem nadzieje ze moze zachowaly sie stare ustawienia ekranu i ze system pociagnie, ale sie przeliczylem.Miales zainstalowane sterowniki typu nvidia albo ati? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Październik 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Miałeś zainstalowane sterowniki typu nvidia albo ati? Tak miałem zainstalowany sterownik do karty ATI (akceleracja 3D) kmod-fglrx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 coś mi tu pachnie nieużyciem opcji "szukaj" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 coś mi tu pachnie nieużyciem opcji "szukaj"No to polecam to samo co Ponury Rozdajemy ostrzeżenia za takie zachowania - temat był wałkowany do bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Październik 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Przeszukałem forum i wsumie nie bardzo rozwiazało to mój problem. Natomiast już tak dla picu odpaliłem Auroxa 12.0 LIVE i podopisywałem coś do Fedorowego pliku xorg.conf a następnie zrestartowałem system i o dziwo ku mojej uciesze system stwierdził że nie może na tej "mojej" konfiguracji uruchomic X-ów i zapytał czy użyc domyslnych ustawień. Co prawda nie mam akceleracji 3D ale mam graficzne środowisko. Jedyne co pozostało mi po tym defekcie to spaprane czcionki, są takie strasznie spikselizowane i ciężko sie cokolwiek czyta i jak na razie nie potrafie tego przestawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Jedyne co pozostało mi po tym defekcie to spaprane czcionki, są takie strasznie spikselizowane i ciężko sie cokolwiek czyta i jak na razie nie potrafie tego przestawić. Wlacz antialiasing, bedzie to raczej w ustawieniach menadzera okien, z ktorego korzystasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Październik 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Wlacz antialiasing, bedzie to raczej w ustawieniach menadzera okien, z ktorego korzystasz. Wlasnie w tym problem ze antialiasing mam wlaczony caly czas . Korzystam z KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi