Skocz do zawartości

Backup Plików Dodanych Po Ostanim Backupie

bender88

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zrobic backup swojej kolekcji muzyki, która caly czas sie rozrasta. W przyszlosci bede chcial nagrac tylko pliki dodane od tego backupu. Najlepiej zeby zostala zachowana struktura katalogów.

Czy musze podjac teraz jakies kroki np. stworzyc jakis plik z informacjami co ma juz swoja kopie, czy stworzenie obrazu nowych katalogów obejdzie sie bez tego (np. po dacie ich utworzenia). Jesli tak to jaka komenda mozna taki obraz utworzyc?

nie mozesz wklejac katalogów z albumami/wykonawcami do odpowiednich katalogów, np. 2006-xx-yy (data backupu), to i tak nie ma wiekszego znaczenia, bo i tak ladujesz wszystko w liste...

mama nadzieje, ze Twoja kolekcja jest legalna

/edit:

sposób WalDo jest zdecydowanie lepszy ;)

nie mozesz wklejac katalogów z albumami/wykonawcami do odpowiednich katalogów, np. 2006-xx-yy (data backupu), to i tak nie ma wiekszego znaczenia, bo i tak ladujesz wszystko w liste...

mama nadzieje, ze Twoja kolekcja jest legalna

/edit:

sposób WalDo jest zdecydowanie lepszy ;)

Dobry pomysl, nie wpadlem na to. Ma ta wade ze posypie mi strukture katalogów (teraz mam podzial /gatunek/zespól/albumy/utwory). Kolekcja oczywiscie legalna, dlatego konieczny backup ;)

man tar - opcja "u" ;)

Albo jesli masz muze na osobnym file systemie to b. wygodny (dla ext3) jest dump.

[Edit]dump przyrostowy dziala znacznie szybciej niz tar -u ....

Muzyke mam w katalogu z innymi danymi niezaleznymi od platformy. Chce zeby na plytach to bylo w formie mp3, a nie archiwum. Ale informacja i tak sie przyda, bo robie tez kopie partycji /home. Oszczedziles mi szukania :)

W moim przypadku przydalby sie jakis skrypt który mi zrobi obraz iso z drzewem katalogów z nowymi danymi. Jak taki sie nie znajdzie to zastosuje sposób brody.