piotr147 Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Używam (_linuxa_ → Linuksa) ORT już ponad 1 rok. Zauważyłem, że Linuxarze nie lubią siebie dla tego, że ten drugi używa innej dystrybucji niż on! Od samego początku wydało mi się to bardzo głupie! Dla mnie Linux to jest Linux. Nie rozumiem takiego stanu rzeczy! Osobiście uważam, że powinnyśmy się trzymać razem a nie tworzyć obozy. Chciał bym zobaczyć jakie wy macie zdanie na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Zauwazylem, ze Linuxarze nie lubia siebie dla tego, ze ten drugi uzywa innej dystrybucji niz on!Eeee, w mojej okolicy nie stwierdzono przypadku. Wojna na argumenty co lepsze Ubuntu, Fedora czy Suse - tak, to staly obrazek, ale zeby zaraz sie nie lubic? Wolny system, wolny kraj, wolny wybór. [Edit] To nawet tu na forum widac - dzisiaj np. trafilem tutaj na temat typu "mam Mandrake pomózcie..." i jakos nikomu nie przyszlo do glowy napisac (przynajmniej w pierwszych kilku postach ) ze to forum Fedory i spadaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 ja nie lubie tych, ktorzy chwala fbsd (chociaz sam uzywam), nie widze jakos, w ktorym miejscu ten cr@p jest lepszy od linuksa; tych, ktorzy mowia, ze na linuksie sprzet im nie dziala odsylam do fbsd, tam przekonaja sie dopiero jak sie leje z obslugi sprzetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 U mnie nie moge zauważyć takiego zjawiska- nie ma linuksiarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 U mnie nie moge zauważyć takiego zjawiska- nie ma linuksiarzy także mam ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 nic tylko wypłakać sie mamie w rękaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindie Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 dokładnie.. chilp!! (użytkownik (_linuxa_ → Linuksa) ORT wyciera łzy o rękaw koszuli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Ja tam jestem tolerancyjny nawet dla userow Auroxa, Mandrake 10.0, MDV... nawet dla ubuntowcow. W koncu uzywaja linuksa jeszcze nie zrestartowalem X-ow, (nie chce mi sie ) wiec jeszcze nie moge pisac polskich liter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr147 Napisano Październik 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Ja tam jestem tolerancyjny nawet dla userow Auroxa, Mandraka, MDV... nawet dla ubuntowcow. W koncu uzywaja linuksa Osobiście uważam, że Linux to jest Linux. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Takiego prawdziwego linuksiarza nie obchodzi co kto używa. Tylko takie jednostki, które mają jakieś distro żeby się pochwalić jacy oni są super i w ogóle tak się zachowują. Niektórzy chwalą się samochodami, a inni distrami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Mnie to nie obchodzi kto ma jakie distro. Wazna jest wiedza o linuksie, a nie to, ze ktos sobie postawi Mandrive i wychwala jakie to wspaniale distro, a reszta jest bee i w ogóle po co zostaly zrobione (najczesciej sa to osoby które nie znaja sie na linuksie, chca sprawiac wrazenie jacy to oni nie sa obeznani). Takich osób bardzo nie lubie. Ja obecnie uzywam Archa, czy kogos dla kogos z tego forum to uraza ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Każde distro jest praktycznie takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Październik 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Każde distro jest praktycznie takie same. No ba, małe różnice Np. dzisiaj sobie weszłem na kanał #debian w IrcNet (używałem UTF-8 i krzaczyłem im:D) i wydawalo mi sie ze jednego kolesia widziałem kiedyś na #ubuntu-pl . Jak się spytałem czy używał kiedyś Ubuntu, to od razu padły zarzuty że nie dość że krzaczę to jeszcze obrażam itp. Ja tam jeszcze nei znalazłem dystrybucji idealnie mi pasującej (szukam i szukam) i coś czuje że w przysżłości wyjdzie jakieś Other Linux albo coś takeigo (chce być ktoś developerem ? ;-) ), ale to musze być troche more experienced XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Każde distro jest praktycznie takie same. W sumie to chyba nie masz racji. Wiele dystrybucji różni się samym jądrem, nie mówiąc o skryptach, układzie plików konfiguracyjnych itp. itd. Prosty przykład : Fedora używa pakietów rpm, Debian deb a Gentoo w ogóle nie używa pakietów tylko ze źródełek To są spore różnice, trochę inaczej się używa emerge, apt-get, czy (_yum'a_ → yuma) ORT(chociaż pewne podobieństwa są). Wile dystrybucji różni się też dostępnością narzędzi, szczególnie graficznych. Można by gadać bez końca. Apropo tych zgżytów pomiędzy zwolennikami różnych dystrybucji. Chyba występuje takie zjawisko ale nienawiścią bym tego nie nazwał. Bierze się to pewnie też z tego że niektóre dystrybucje są uznane za proste i dla początkujących a niektóre dla "wyjadaczy". W momencie kiedy ktoś używa Debiana czy coś w ten deseń to z założenia jest the best Walenie kotka za pomocą młotka. Linux to linux a czy jest ubrany w spodenki czy w garnitur, co za różnica. Wdzianko można zminić W większości przypadków to raczej kwestia gustu. Pozdrawiam Gryhild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 Racja. Ale jest czesc wspólna dla (prawie) wszystkich dystrybucji Linuksa, jak: 1) jadro Linux 2) menedzer pakietów 3) mozliwosc kompilacji zródel 4) termilal/konsola Ale i tak samo jak wspomnial poprzednik, sa tez róznice. IMHO klótnie pomiedzy uzytkownikami sa z powodu róznic. Slackwarowiec jak dorwie sie po Mandrivy to dostanie zalamania nerwowego. Podobnie zachowa sie wieloletni user Mandrivy , gdy dostanie Slackware, czy Gentoo. A pomyslcie o userach Auroksa - nie wywoluje kolejnej swietej wojny(!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi