Skocz do zawartości

Zmniejszanie Rozmiaru Partycji Na Fc5

robertklocek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie po raz pierwszy!

Jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa Aristo Smart 340 z preinstalowaną Fedorą FC5.

Problem polega na tym że instalacja zajmuje całe miejsce na hdd, a ja koniecznie muszę zainstalować XP-ka - HDD ma 40GB z czego na Win docelowo ma być 15GB.

Nie chciałbym jednak niszczyć działajacej instalacji Fedory, bo chciałbym ją poznać.

Czy jest jakis sposób na to aby zmniejszyć rozmiar partycji linuxowej w taki sposób aby po jej zmiejszeniu FC5 działała

nadal? Docelowo oczywiście planuje miec dwa systemy. Za poswięcony czas z góry dziekuje.

pozdrawiam

Dziękuje za szybki odzew oraz okazaną pomoc.

Ratunkowe cd właśnie się ciągnie :)

Nie chciałbym niepotrzebnie ryzykować i przed dokonaniem "zmian na partycji" dokonać jej archiwizacji-bekapu.

Co polecanie do archiwizacji-bekapu?Czy jest coś takiego jak Ghost pod FC5?

pozdrawiam

Dziękuje za szybki odzew oraz okazaną pomoc.

Ratunkowe cd właśnie się ciągnie :)

Nie chciałbym niepotrzebnie ryzykować i przed dokonaniem "zmian na partycji" dokonać jej archiwizacji-bekapu.

pozdrawiam

Jest Partimage, tylko, że gdy sie chce przywrócić obraz dysku to musi byc przywrócony na dokładnie takiego samego rozmiaru partycję, systemu plików, z której został zrobiony obraz. Polecam Partimage i zwykłego tara.

Kopię 1:1, czyli chyba coś takiego jak robi ghost wykonasz przy pomocy polecenia dd. Żeby zachować dane wystarczy tar a jeśli masz założone partycje typu ext3 (a nie LVM jak to domyślnie robi instalka Fedory), to możesz skorzystać z dump.

Próbowałem tak - oczywiście byłem zalogowany jako root a polecenia wydałem będąc w głównym katalogu:

tar -cjvf archiwum.tar.bz2 ./ (tu ok)

tar -cjvf archiwum2.tar.bz2 / błąd - komunikatu nie zapisałem ale spr. jeszcze raz i go podam

nie wiem co robię nie tak

Mam też problem z dump tzn.

man dump

zawiera moim zdaniem troszkę za mało informacji - brak przykładów - a opis przełączników jest mało czytelny

Czy mogę prosić o jakieś przykłady?

Próbowałem tak - oczywiście byłem zalogowany jako root a polecenia wydałem będąc w głównym katalogu:

tar -cjvf archiwum.tar.bz2 ./ (tu ok)

tar -cjvf archiwum2.tar.bz2 / błąd - komunikatu nie zapisałem ale spr. jeszcze raz i go podam

Wydaje mi się (prawie pewny jestem), że jeśli byłeś w głównym katalogu ("/"), to zarówno pierwsza jak i druga komenda robiły to samo. Może więc problem jest trywialny - "no space left on device", czyli brak placu? ;)

Mam też problem z dump tzn.

man dump zawiera moim zdaniem troszkę za mało informacji - brak przykładów - a opis przełączników jest mało czytelny

Czy mogę prosić o jakieś przykłady?

Ja zazwyczaj robię coś w rodzaju
dump -0uf <jakis.plik> <filesystem>
np. 
dump -0uf home.dump /home

uzyskuję w ten sposób dump poziomu zerowego (czyli pełny! opcja -0 to zero nie litera), wpisywany jest timestamp wykonania ostatniego backupu do pliku /etc/dumpdates. Docelowy plik powstaje w bieżącym katalogu, ale można podać też ścieżkę dostępu. Jeśli do katalogu bieżacego, to lepiej nie robić np. dumpa z /home w katalogu domowym na... /home :o

Potem można robić backupy przyrostowe, czyli zamiast "-0" dajemy "-1" i do pliku wynikowego zapisywane jest różnica pomiędzy ostatnim wykonanym dumpem zerowym (na podstawie wpisu w /etc/dumpdates) a chwilą obecną. Jest też poziom 2 i chyba 3.

Odtwarzanie: restore -if <jakis.plik> otwiera się prompt "restore>", dzięki któremu możemy przeglądać listę "zdumpowanych" plików (listę nie zawartość) oraz wskazywać te, które chcemy odtworzyć. Jak już mamy prompt "restore>", to po wpisaniu znaku zapytania pokazuje się, czytelny IMHO, help opisujący podstawowe polecenia restore'a.

Oczywiście do tego można pokombinować z przetwarzaniem potokowym i zamiast na <jakis.plik> wykonywać kopię bezpośrednio na nagrywarkę za pomocą dvdrecord. Niestety nigdy tego jeszcze nie robiłem, więc nie podam przykładu, a operacja wydaje się dość ryzykowna :ph34r:

Z innych pomysłów na backup przyszło mi jeszcze do głowy rozwiązanie z mkisofs - robisz obraz ISO i wypalasz na płytę. Oczywiście w tym wypadku wielkość ma znaczenie ;)