Skocz do zawartości

Grub

Kosi#1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam małą prośbe i zarazem problem. Proszę was o skopiowanie całego grub.conf, ponieważ mam problem z grub. Problem jest w tym, że zrobiłem aktualizacje kernela w FC5 poprzez yum, przy okazji usunalem starego kernela, co się okazało, że przy starcie komputera w grub nie mam wyboru kernela (jest tylko windows. Zainstalowany kernel to: 2.6.18.1.2000 czy jakoś tak... w każdym bądz razie najnowszy.

Teraz mam zamiar włączyć jakiś live cd/dvd i wklecić poprawny kod do nowego kernela.

Teraz mam zamiar włączyć jakiś live cd/dvd i wklecić poprawny kod do nowego kernela.

A nie prościej skorzystać z płyty instalacyjnej Fedory (1. CD lub DVD). Po uruchomieniu i zobaczeniu znaku zachęty "boot: " wpisz "linux rescue" - dalej postepuj zgodnie ze wskazówkami na ekranie.

Aktualizacja za pomocą yumex? Jesteś pewien, że masz pliki vmlinuz-2.6.18-1.2200.fc5 oraz initrd-2.6.18-1.2200.fc5.img w /boot? Jeśli tak to odpowiedni wpis w grub.conf powinien być zbliżony do

default=0
timeout=10
splashimage=(hdx,y)/grub/splash.xpm.gz
#hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.18-1.2200.fc5)
        root (hdx,y)
        kernel /vmlinuz-2.6.18-1.2200.fc5 ro root=LABEL=/ vga=0x317 quiet acpi=off
        initrd /initrd-2.6.18-1.2200.fc5.img

dla wpisu (hdx,y) należy wpisac odpowiedni dysk i partycję, gdzie x=nr dysku a y=nr partycji z linuksem. Przy jednym dysku x=0, partycje (y) też liczone są od zera.