orglee Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 Jak mam odinstalować / wywalić HPLIP ? Zainstalowałem HPLIP SANA i jego frontend. Zrobiłem to niestety źle nie wiem jak to naprawić na piechote i chcę to odinstalować, przy okazji dowiadując się jak sie w ogóle odinstalowywuje cokolwiek w linuksie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 yum remove hplip\* Chyba powinno pomoc (oczywiscie pod rootem i patrz co poszlo do wywalenia). Jak nie to napisz co rozumiesz przez Zrobiłem to niestety źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 WItam Zależy jak zainstalowałeś. Jest kilka możliwości. Jeżeli zainstalowałeś coś za pomocą make, to w katalogu ze źródłami dajesz : make uninstall W przypadku pakietów rpm : rpm -e pakiet.rpm Ogólnie to dobrze czytnąć strony man: man rpm man yum Masz jeszcze google Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orglee Napisano Październik 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 yum remove hplip\* Chyba powinno pomoc (oczywiscie pod rootem i patrz co poszlo do wywalenia). Jak nie to napisz co rozumiesz przez To nie był rpm tylko skrypt instalacyjny. W każdym razie chodzi mi o to że źle mi wykrył drukarkę i obawiam się że przez to moga być problemy. Niby mi drukuje i skanuje, ale jako początkujący użytkownik który dostał tutaj link do artykułu http://newbie.linux.pl/?id=article&kat...=4&show=186 który traktuje o instalacji drukarki HP wydaje mi się że powinienem się zastosować do tego artykułu. Czyli wykonać a potem próbować instalować sambe żebym mógł skanować przez sieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 Strasznie lakoicznie odpowiadasz. Jaki to był skrypt, dlaczego uważasz, że źle wykrył drukarkę? I osobiście, gdyby mi wszystko chodziło to bym zostawił i nie bawił się w naprawianie. Na przyszłość staraj się używać programów z repozytoriów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orglee Napisano Październik 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 Zmeczony jestem. Wykryl zle drukarke bo zamiast HP PSC 1315 informuje mnie ze korzystam z HP PSC 1310 wiem ze to niewielka róznica, ale zapewne cos spapralem podczas instalacji. edit> byl to skrypt hplip który uruchomil sie automatycznie jak tylko zmienilem prawa do niego i go uruchomilem. wypakowal mi co nieco do nowego katalogu i zaczal wykonywac sie dalej. Byl to ten skrypt // program instalujacy // albo co http://prdownloads.sourceforge.net/hplip/hplip-1.6.10.run Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 No to chyba troszkę spaprałeś sprawę w ogóle uruchamiając ten skrypt. Wydaje mi się, że Fedorka ma w reposach sterowniki do produktow HP (do drukarek na pewno). Co do błędu w modelu, możliwe że te modele się wiele nie różnią i mają te same bądź zbliżone sterowniki. Jak chcesz odinstalować runa to ja niewiele pomogę, bo się na tym nie znam (musisz poczekać na jakiegoś eksperta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 Specjalnie nie wiem jak taki skrypt odinstalować a dokładnit to co on zrobił. Może ten skrypt jest zaopatrzony w taką funkcję. Jeżeli nie to trzeba zobaczyć co i gdzi instalował i ręcznie wywalić. Na przyszłość kożystaj z rpm'ów, zdecydowanie są przyjemniejsze Jeżeli drukarka działa to zostaw, często jest tak że sterownik do starszego modelu działa z nowszym modelem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orglee Napisano Październik 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 Specjalnie nie wiem jak taki skrypt odinstalować a dokładnit to co on zrobił. Może ten skrypt jest zaopatrzony w taką funkcję. Jeżeli nie to trzeba zobaczyć co i gdzi instalował i ręcznie wywalić. Na przyszłość kożystaj z rpm'ów, zdecydowanie są przyjemniejsze Jeżeli drukarka działa to zostaw, często jest tak że sterownik do starszego modelu działa z nowszym modelem Pozdrawiam Niestety nie ma rpm'ów do tego - Ok zostawiam i biore się za instalacje samby. Przepraszam że zaśmiecam wa forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi