piotrekkr Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 na http://wiki.aurox.org/Montowanie_WIN jest ladnie wytlumaczone jak sie montuje partycje ten sposob pasuje do wszystkich dystrybucji nie tylko do auroxa zajrzyj to nie takie trudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 na http://wiki.aurox.org/Montowanie_WIN jest ladnie wytlumaczone jak sie montuje partycje W tym opisie są błędy. Przykładowo nie powinno stosować się iocharset z utf8. W przypadku vfat powinno używać się samej opcji utf8, a ntfs: nls=utf8 file:///usr/share/doc/kernel-doc-2.6.18/Documentation/filesystems/ntfs.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 dobra mam już i686 ale nadal nie widze partycji nitfs, co mam teraz zrobić? yum install kmod-ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip3r Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 yum install kmod-ntfs zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 ja ze swojej strony proponuje przyjrzenie sie wątkowi ntfs-3g, przyklejonemu w jednym działów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ades Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 Dzięki "gajownik" za podpowiedź z RPM-ami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip3r Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 ja ze swojej strony proponuje przyjrzenie sie watkowi ntfs-3g, przyklejonemu w jednym dzialów bardzo smieszne (wymowna ekotka nad postem Twoim ) - wybacz nie kazdy rodzi sie z "klawiatura w reku". ntfs-3g to chyba cos innego niz kmode-ntfs - myle sie? fdisk - wyskakuje: Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes (...) teraz chyba powinienem zrobic tak: mkdir /mnt/windows mount /dev/hda1 /mnt/windows wyskakuje mi ze nie mam uprawnien do przegladania zawartosci dysku :? co teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario79 Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 Zamontowałeś partycję? Link: http://ubuntuguide.org/wiki/Fedora_fc5_pl#...parcie_dla_NTFS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 wyskakuje mi że nie mam uprawnien do przegladania zawartości dysku :? co teraz? Przejrzeć wątki o NTFS na tym forum pod kątem wpisów do /etc/fstab - chodzi o uprawnienie zwykłego usera do przeglądania partycji NTFS. Dodanie opcji user,umask=000 w odpowiednim miejscu powinno pomóc np./dev/hda1 /mnt/windows ntfs noauto,ro,user,umask=000 0 0 w przypadku kmod-ntfs. Jeśli korzystasz z ntfs-3g, to możesz chyba zmienić jeszcze opcję "ro" na "rw", ale tu niech lepiej się wypowie ktos kto ma windę i z niej korzysta (ja nie mam, bo po co? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 bardzo śmieszne (wymowna ekotka nad postem Twoim ) - wybacz nie każdy rodzi sie z "klawiatura w reku". ntfs-3g to chyba coś innego niż kmode-ntfs - myle sie? wybacz mi ale wydaje mi sie, ze odczytales zle moje intencje nie chodzilo mi o lol, zle sie wyrazilem... mialem na mysli ale zle kliknalem ja wiem, ze nie kazdy rodzi sie z klawiatura w reku ale kazdy rodzi sie z oczami w oczodolach i mozgiem w czaszce -tu tez nie mialem na mysli cie obrazic. ale ntfs-3g jest rownie prosty w instalacji jak kmod-ntfs (yum install ntfs-3g) dodac linijki do /etc/fstab tez musisz a ntfs-3g dodatkowo daje ci mozliwosc zapisu na partycjach ntfs. a w przyklejonym temacie jest opis tak dokladny, ze to co tam jest + 1,2 strony w guglach i masz pelny dostep do danych... jestem ostatni, ktory moze tu sie z kogos wysmiewac... w chwili obenej wciaz jestem po stronie pytajacych ale staram sie tez pomagac... zeby zdjac ta prace z ludzi, ktorzy juz kiedys mi pomogli zobaczysz za czas jakis jak ktos sie zapyta o cos a ty bedziesz mial cos sensownego do powiedzenia to to zrobisz... PEACE! PS yum install ntfs-3g(.....) echo "/dev/sda5 /mnt/win/ ntfs-3g user,auto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0" >> /etc/fstab i masz gotowe... ale musisz zmienic katalogi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip3r Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 dzięki wszystkim za pomoc - udało sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
6taurus Napisano Listopad 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2006 86 problem u z zainstalowaniem ntfs-3g i zamontowaniem dysków w formacie odczyt/zpis problem pojwił sie przy wyłaczeniy kompa system nie odmontowł dysków (katalogu) z kat mnt /C z plikami NTFS przy wyłaczeniu pojawial sie komunkat ze nie moze odnalesc punktu montowanai ....................................................................................................................................... link - http://laci.linuxforum.hu/#ntfs-3g znalazłem to do nstall ntfs-3g for Fedora Core 6? co prawda jeszcze nie sprawdzłem nie sprawdzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi