lysyr Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 powiedz jak to zrobiles? bo ja jak instaluje te z mesy, i konfiguracja xorg.conf taka sama jak z fglrx (zmieniony wpis fglrx na radeon) odpalam xy > monitor wlacza stan uspienie > zwiech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 powiedz jak to zrobiles? bo ja jak instaluje te z mesy, i konfiguracja xorg.conf taka sama jak z fglrx (zmieniony wpis fglrx na radeon) odpalam xy > monitor wlacza stan uspienie > zwiech Moment bo zwariuje, przeciez te mesy sa domyslnie zainstalowane. Nic nie robilem juz byly w systemie po instalacji. Gdyby cos pomoglo: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" VendorName "Videocard vendor" BoardName "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200]" Option "AGPMode" "8" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 zmienilem z fglrx na radeon, - tylko to1!!! po odpaleniu xow mam rodzielczosc 640x480 przy 60 hz gdzie powieninem miec 1280x1024 oto moj konfig: # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection #Section "Module" # Load "glx" # Load "dri" #EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "us" EndSection Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" ModelName "Monitor 1600x1200" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 64.0 - 94.0 VertRefresh 90.0 - 90.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Dziś sprawdziłem czy te sterowniki mesy dla radeona są takie złe, zainstalowałem doom3-demo i powiem że przyzwoicie to wszystko chodziło na 800x600 i średnich detalach, więc po co się męczyć? Spróbuj jeszcze doinstalować to cudo → http://homepage.hispeed.ch/rscheidegger/dr...s3tc_index.html (ze względów licencyjnych nie jest rozprowadzane z X-ami, ale jest na wolnej licencji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 zmienilem z fglrx na radeon, - tylko to1!!! a zrobiles yum remove kmod-fglrx? po odpaleniu xow mam rodzielczosc 640x480 przy 60 hz gdzie powieninem miec 1280x1024 oto moj konfig: #Section "Module" # Load "glx" # Load "dri" #EndSection moje: Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "glx" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" EndSection ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" ModelName "Monitor 1600x1200" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 64.0 - 94.0 VertRefresh 90.0 - 90.0 Option "dpms" EndSection Chyba cos tu recznie zmieniales, moje(monitor LG F700B - lepiej wykryty niz pod XP): Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "F700B" DisplaySize 330 250 ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "fglrx" Option "VideoOverlay" "on" EndSection Ja tu mam jeszcze: BoardName "ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200]" podobno nie jest wymagane ale chyba warto by bylo. A tak przy okazji gdzies czytalem ze binarne sterowniki moga kompletnie rozwalic system, czy ja tu tego linka nie dawalem , z tego co czytalem uzyles je... PS: @Gajownik Siedze jeszcze na FC5 wiec zobacze, najwyzej zainstaluje FC6 troche wczesniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 zrobilem dokladnie tak jak napisales xy wystartowaly - bez dopalania, z rozdielczoscia 640x480 nie sadze zeby instalacja tamtych rozwalila mi system... wkoncu xy sie odpalaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 a zrobiles yum remove kmod-fglrx? z tego co pamietam to samo yum remove kmod-fglrx niewiele daje - instalacja kmod-fglrx wywala w kosmos bodajze libGL.so i podmienia na ten z ati. A pózniej sa problemy. najlepiej usunac fglrx i przeinstalowac bodajze mesa-libGL i xorg-x11-drv-ati (mówie z pamieci wiec glowy nie dam uciac, najlepiej poszukac na fedoraforums.org albo na mailing listach fedory [fedora-devel-list albo fedora-test-list]) edit: i pokazujcie LOGI !! z gwiazd nie wyczytamy czemu nie dziala. edit2: wklej to w cedebox zamiast w code, albo jeszcze lepiej wklej na pastebin.ca i daj linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario79 Napisano Październik 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Oto spsób. 1.Trzeba sciągnoć ze strony ATI sterowniki ati-driver-installer-8.28.8.run 2.Przejć w konsoli do folderu ze ściągnętymi sterownikami wydać polecenie sh ati-driver-installer-8.28.8.run --extract, rozpakowany zostanie folder fglrx-install 3.Przekopiować plik kernel-2.6.18.diff znajdujący się w packages/Fedora/kernel-2.6.18.diff do common/lib/modules/fglrx/build_mod otworzyć znajdujący się plik make.sh 4.Zmienić linijkę src_file=$linuxincludes/linux/version.h na src_file=$linuxincludes/linux/utsrelease.h i zapisać 5.Przejść w konsoli do folderu fglrx-install i wydać polecenie ati-installer.sh 8.28.8 --install 6.Wpisać w konsoli aticonfig --initial Niestety nie udało mi się uruchomić akceleracji 3D. fglrxinfo Trochę uporu i problem rozwiązany!!! A było to tak: 5. Przejść w rozpakowanym katalogu do /common/usr/X11R6 i utworzyć w nim katalog /bin, przekopiować do niego program fireglcontrolpanel z /x700/usr/X11R6/bin 6. Przejść w konsoli do folderu fglrx-install i wydać polecenie sh ati-installer.sh 8.28.8 --buildpkg Fedora/FC6 - utworzą się paczki które należy zainstalować 7.Wpisać w konsoli aticonfig --initial 8.Dopisać do pliku xorg.conf Section "Extensions" Option "Composite" "0" EndSection fglrxinfo display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc. OpenGL renderer string: RADEON 9250/9200 Series DDR Generic OpenGL version string: 1.3.1091 (X4.3.0-8.28.8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 z tego co pamiętam to samo yum remove kmod-fglrx niewiele daje - instalacja kmod-fglrx wywala w kosmos bodajże libGL.so i podmienia na ten z ati. Nie. Instalacja instalatorem ATI robi taki bajzel. Potem po aktualizacji systemu mogą paśc X-y. W przypadku RPM-ów z rpm.livna.org nie ma w ogóle tego problemu. http://www.redhat.com/archives/fedora-deve...y/msg01178.html Zamiast syfic w systemie ludzie powinni zmodyfikowac SRPM-y ze starszą wersją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 aha...szczerze to wydawało mi się że paczki z livny, jako że robione ze sterowników ati/nvidia również mają ten błąd. ale jeśli tak nie jest to ok, thx za sprostowanie. ps. lysyr...wklej tego loga (całego) na pastebin.ca i daj linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Spróbuj jeszcze doinstalowac to cudo → http://homepage.hispeed.ch/rscheidegger/dr...s3tc_index.html (ze wzgledów licencyjnych nie jest rozprowadzane z X-ami, ale jest na wolnej licencji). Wlasnie dogralem ten patch/sterownik, doom3-demo na 1024x768 i srednich detalach dziala doskonale. Nic sie nie przycina, zero zaklócen, wszystko jest bardzo dobrze renderowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 http://pastebin.ca/225119 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 EJ lysyr wklej to do < code box> < / code box> tylko bez tych przerw bo ten tasiemiec to chyba przegięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 niewazne tamto. zrobilem tak - dla pewnosci przeinstalowalem system (twierdziliscie ze stery z ati.com psuja system) xy na standardowej konfiguracji odpalily sie w rozdzielczosci 800x600 z dopalaniem. libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b display: :0 screen: 0 direct rendering: Yes server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.2 server glx extensions: GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_hyperpipe, GLX_SGIX_swap_barrier, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_MESA_copy_sub_buffer client glx vendor string: SGI dodalem linie z trybami: Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" niestety rozdzielczosc sie nie zmienila... f*ck radeon 9100 monitor LG flatron 795FT zastanawia mnie jeszcze to po wpisaniu glxinfo na pierwszej pozycji name of display: :0.0 libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x4b edit: co dziwne po poleceniu ddcprobe wyskakuje ze nie moze nic wykryc. odpalilem wiec ubuntu live dla testow - ku memu zdziwieniu - monitor znalazl prawidlowo - ddcprobe wykryl go idelnie... jakis blad chyba fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 niestety rozdzielczosc sie nie zmienila... f*ck radeon 9100 monitor LG flatron 795FT Dla pewności wyłącz autokonfigurację monitora (w system-config-display wybierz monitor z listy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi