inz_Kulozik Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Zainstalowałem FC6 i lipa :/ Ostatnie co widzę to "Uruchamianie udev [ok]", później kilka sekund przerwy i ekran robi się czarny. Czy mogę cokolwiek zrobić zamiast ewentualnej reinstalacji (z mniejszą/inną ilością pakietów)? Nie instalowałem wcześniej na tym kompie nic poza Windowsem. Wg tej stronki http://www.infinity-ltd.com/mikkel/Toshiba.html - przy karcie graficznej jest "Uses VESA driver. (Or you can update the i810 driver.)" ale nie wiem co z tym zrobić. Z góry dzięki za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Kiedy zobaczysz ekran grub'a wciśnij "a" na swoim kernelku i skasuj z linijki kernela rhgb. Zobacz czy wtedy system się załadu , ale można goz je. Jeżeli nie wstanie xorg to oznacza , że cosik nie teges jest ze sterownikiem do grafy. To całe "uses vesa" oznacza , że korzysta ze sterownika vesa z xorg, ale można go zastąpić sterownikiem i810. Najpierw spróbuj się odpalić bez rhgb , a później będziemy myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inz_Kulozik Napisano Październik 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 A już się cieszyłem... bez rhgb poszło znacznie dalej, jednak znowu czarny ekran - ostatnie co widzę to wykrywanie karty graficznej (wykrywa taką jak trzeba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Raczej doszło do tego samego momentu, ale wyświetliło kroki. Jeszcze chyba był przełącznik quiet przy uruchamianiu (o ile pamiętam, bo chwilowo siedze na windowsie, bo sciagam fc6), usun i powiedz co wyswietla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inz_Kulozik Napisano Październik 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Bez quiet chyba bez różnicy... przyuważyłem, że po wykryciu karty pisze jeszcze przed zgonem o próbie uruchomienia natywnego x serwera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Bez quiet chyba bez różnicy... przyuważyłem, że po wykryciu karty pisze jeszcze przed zgonem o próbie uruchomienia natywnego x serwera... W takim razie sprobuj teraz odpalic system w runlevel 3. W pliku /etc/inittab zmien id:5:initdefault: na id:3:initdefault: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inz_Kulozik Napisano Październik 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Ok, trójka po quiet, jestem w konsoli, mogę kombinować dalej z grafiką... ;-] dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Jaki sterownik masz ustawiony w xorg.conf?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inz_Kulozik Napisano Październik 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Driver i810 czyli ten, który miał rozwiązać mój problem :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Driver i810 czyli ten, który miał rozwiązać mój problem :-/ Spróbuj zamiast i810 użyć sterownika "intel" → http://fedoraproject.org/wiki/Docs/Beats/Xorg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inz_Kulozik Napisano Październik 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 I TO JEST TO! Dzięki serdeczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Dzięki serdeczne! Zamiast dziękowac opisz w bugzilli, że Twoja karta działa poprawnie tylko z tym sterownikiem ;-) (komponent xorg-x11-drv-i810) Dodaj wynik polecenia "lspci -vn" Dzięki temu pomożesz innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marchewa Napisano Grudzień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 Witam jestem nowy na forum ale ufam, że jesteście w stanie mi pomóc. Mam problem z zainstalowanie FC6 na swoim laptopie ACER TravelMate4100. Wkładam płytę do napędu ładnie się bootuje, sprawdzam ją i wszystko jest ok, następnie wykrywa mi kartę ATi Mobility Radeon x700 na PCI Express i tu pojawia się problem ponieważ zamiast pojawić się okno powitalne Anacondy pojawia się czarny ekran i dalej nic się nie dzieje. Dodam też, że próbowałem uruchamiać inne linuxy w wersji Live i pojawiał się ten sam problem wszystko ładowało się prawidłowo ale gdy miał przejść do trybu graficznego pokazywał się czarny ekaran (testowałem Auroxa 12, Gentoo2006.1 oraz freespire 1.0 i to właśnie freespire jako jedyny się uruchomił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi