Skocz do zawartości

Grub I Dwa Dyski Z Windowsami

grs_84pl

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka!

Nie wieszajcie na mnie batów jeżeli temat podobnuy juz był (choć wątpie) szukalem kilka stron z wynikami szukaniai nie znalazlem nic co by przypominało to co potrzebuje.

Problem wygląda tak:

Mam dwa dyski (czasmi duzo wiecej).

Na /dev/hdb w MBR mam zainstalowanego grub'a i w partycjach /dev/hdb4 i 5 mam zainstalowaną fedore

Na dysku SATA mam zainstalowanego Windowsa powiedzmy na /dev/sda1

Na kolejnym dysku czasami znajdze sie drugi i trzeci windows tez na jakiejs partycji.

(Czasami mam podłączone dyski z róznych komputerów czyli co dysk to windows)

Chodzi mi o to, żeby grub startował z dysku /dev/sda

Ilekroć wloże jakiś dodatkowy dysk na ATA to grub startuje windowsa z tego nowego dysku.

Wpisy w grubie mam standartowe tj.

rootnoverify hd0,0 itd.

(Klepie z pamięci z innego komputera.)

Probowałem zmieniać parametry przy hd0,0 ale nic to nie dało.

Pomóżcie stworzyć wpis ktory zacznie bootować z /dev/sda1

Wiem ze gdzieś musze zadeklarować ten dysk ale nie wiem gdzie i nie wiem jak.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Na /dev/hdb w MBR mam zainstalowanego grub'a i w partycjach /dev/hdb4 i 5 mam zainstalowaną fedore

Na dysku SATA mam zainstalowanego Windowsa powiedzmy na /dev/sda1

Na kolejnym dysku czasami znajdze sie drugi i trzeci windows tez na jakiejs partycji.

To się chyba nie da zrobić bo jeśli dysk ma startować z /dev/sda (sdb, sdc itd.) to musisz zrobić na tym dysku grub-install /dev/sd[a|b|c|...]

Zastanawiam się do czego Ci to potrzebne? Chcesz mieć możliwość odpalenia windy z każdego wetkniętego na SATA dysku? Musiałbyś dopisać urządzenie do /boot/grub/device.map i wtedy tę linijkę z rootnoverify (hdX,Y) gdzie X - nr dysku, Y - partycja. X odpowiada numerowi dysku do którego przypisałeś sdX.

Nie jestem pewien czy o to Ci chodziło... :unsure:

O ile się orientuję, GRUB widzi partycje /dev/sda jako normalne dyski (więc np. (hd1,0)). Spotkałem się z kompem, który posiadał interfejsy ATA i SCSI. Pamiętam, że pierwszy GRUB widział jako (hd0,x), a drugi (hd1,y).

Czy przypadkiem Twój dysk /dev/sda nie jest urządzeniem typu external (np. pod USB) ? Jeśli tak, to bootowanie z tego będzie wymagało większej filozofii i myślę, że GRUB tu nie pomoże; raczej trzeba zacząć poszukiwania od strony BIOS-u.

Jeśli chcesz bootować Windows z dysku, który nie jest pierwszy w hierarchii to musisz użyć mapowania. Informacje o tym znajdziesz w

info grub

(musisz posiadać pakiet info) przechodząc po kolei rozdziały Booting/ OS-specific notes/ DOS/Windows.

Opisywałem już kiedyś jak to zrobić w innym wątku.

Zabawa polega na tym, że gdy podpinam czyjś dysk to nie mam jak wsytartować swojego windowsa ponieważ grub pierw przeszukuje i uruchamia windowsa podpietego do ATA, Żeby wystartowal mojego windowsa musiałbym odpiąć dysk kolegi... glupota.. :)

lece testować czy coś pomoglo...

B)

Cieszę się, że pomogło.

Chciałem jeszcze małe sprostowanie dodać (apolityczne!). Jak napisał wcześniej kolega, GRUB czyta tylko config. Ale z drugiej strony w którymś momencie tworzy sobie listę dysków. To mało możliwe, żeby po podłączeniu dodatkowego urządzenia nie zostało ono dodane na koniec listy, tylko gdzieś wcześniej. Chociaż przy współczesnych BIOS-ach wszystko jest możliwe.

Jest więc tylko teoretycznie możliwe, że względny porządek dysków zostanie zaburzony po dodaniu nowego (on zawsze trafia na koniec listy). W praktyce taka wariacja się nie zdarza.

Właśnie dzięki tej cesze mapowanie kolejności przynosi porządany efekt.