spiechu Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Chcę tak zrobić, żeby móc wyłączać komputer o określonych godzinach przez crontab. W sudoers jest wprowadzone, że /sbin/shutdown może wykonywać każdy użytkownik bez hasła. W terminalu wpisanie sudo /sbin/shutdown -h now powoduje wyłączanie komputera zwykłym użytkownikiem, nie pyta o hasło tak jak chciałem. Problem pojawia się, gdy wpisze to polecenie do crontaba, dajmy na to: 15 15 * * * sudo /sbin/shutdown -h now Teoretycznie powinno wyłączać o 15:15 (skoro polecenie sudo /sbin/shutdown działa w konsoli), ale tak nie jest. Czy ktoś wie, jak zrobić, żeby to działalo? EDIT Pewnym wyjściem z problemu jest wpisanie do crontaba /usr/bin/poweroff 15 15 * * * /usr/bin/poweroff To wyłącza kompa, jednak w dalszym ciągu nie da rady poprzez shutdown. Pod Ubuntu działało. Mam FC 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 W sudoers jest wprowadzone, że /sbin/shutdown może wykonywać każdy użytkownik bez hasła.A nie prościej przypadkiem odpalić crona spod roota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiechu Napisano Październik 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Ano można spod roota ,tylko zastanawia mnie dlaczego sudo nie działa. Kiedyś może być potrzebne i będzie ciężko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Ano można spod roota ,tylko zastanawia mnie dlaczego sudo nie działa.Trzebaby się pobawić. Z "mądrych" rad to myślę, że możesz popytać na forum Ubuntu. Na Ubuntu domyślnie działają nie jako root tylko przez sudo właśnie, więc pewnie ktoś już rozwiązał podobny problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi