szymaniaq Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Witam! Nowa wersja mojej ulubionej przeglądarki nie odpala mi się pod FC6. Jak uruchamiam normalnie (klikajac w forefox lub firefox-bin) to nic sie nie dzieje. Jak odpale z konsoli to mam: 1. gdy odpalam ./firefox to mam komunikat: ./firefox-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory 2. jak odpalam ./firefox-bin to mam komunikat: ./firefox-bin: error while loading shared libraries: libmozjs.so: cannot open shared object file: No such file or directory Myślałem może że to wina tego że nie mam libstdc++ ale sprawdzalem i mam zainstalowane w systemie. Nie wiem co zrobić :-( Proszę o pomoc. Pozdrawiam, szymaniaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Myślałem może że to wina tego że nie mam libstdc++ ale sprawdzalem i mam zainstalowane w systemie.Sprawdz dokladnie, np tak:[root@inferno lib]# pwd /usr/lib [root@inferno lib]# ls -l libstdc* lrwxrwxrwx 1 root root 18 paź 28 15:36 libstdc++.so.5 -> libstdc++.so.5.0.7 -rwxr-xr-x 1 root root 733456 sie 21 14:39 libstdc++.so.5.0.7 lrwxrwxrwx 1 root root 18 paź 28 14:57 libstdc++.so.6 -> libstdc++.so.6.0.8 -rwxr-xr-x 1 root root 940972 paź 11 14:49 libstdc++.so.6.0.8 i jesli faktycznie wszystko masz na miejscu, to stawiam na SELinuxa... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymaniaq Napisano Listopad 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2006 Witam! Okazało się że miałem zainstalowane tylko: lrwxrwxrwx 1 root root 18 paź 28 14:57 libstdc++.so.6 -> libstdc++.so.6.0.8 -rwxr-xr-x 1 root root 940972 paź 11 14:49 libstdc++.so.6.0.8 ale po wgraniu libstdc++.so.5.0.7 firefox zadziałał. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam, szymaniaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2006 A widzisz! Trzeba sprawdzac dokladnie - zwykle komunikat o bledzie lub brakujacej bibliotece jest wystarczajacy aby po przeczytaniu ze zrozumieniem poszukac rozwiazania... A diabel tkwi w szczegolach - jak to mowiom - tutaj byla to cyferka 6 zamiast 5, a w zasadzie 6 zamiast 5 i 6 Ciesze sie ze pomoglem Piatek! Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menth0l Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Nie byłoby tego problemu gdybyś instalował FF2.0 yumem, np. z tego repo: [menth0l@naglfar ~]$ cat /etc/yum.repos.d/remi.repo [remi] name=Les RPM de remi pour FC$releasever - $basearch baseurl=http://remi.collet.free.fr/rpms/fc$releasever.$basearch/ http://iut-info.ens.univ-reims.fr/remirpms/fc$releasever.$basearch/ enabled=0 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-remi [remi-test] name=Les RPM de remi en test pour FC$releasever - $basearch baseurl=http://remi.collet.free.fr/rpms/test-fc$releasever.$basearch/ http://iut-info.ens.univ-reims.fr/remirpms/test-fc$releasever.$basearch/ enabled=0 gpgcheck=1 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-remi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Jak zrobić w FF z tego repo żeby był polski język i sesje się zachowywały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymaniaq Napisano Listopad 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 Nie byłoby tego problemu gdybyś instalował FF2.0 yumem, np. z tego repo: ... chciałem instalować yum'em ale w repozytoriach(mam na myśli te domyślne) nie było wersji 2.0 (nie mówiąc już o polskiej wersji), więc postanowiłem zrobić to ręcznie pozdrawiam, szymaniaQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Listopad 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 Ten problem już się pojawiał dużo razy. Temat zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi