jerzy11 Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 już tłumaczę po kolei. Mam FC5 z wylączonym SE, używam również thunderbida oraz postanowilem sprobować wtyczke Enigmail. Cały wic polega na tym, że wtyczka (biblioteka z rozszerzeniem .so) jest istalowana w katalogu uzytkownika w podkatalogu /.thunderbird no i... z uprawnieniami (_root'a_ → roota) ORT dziala bez zarzutu natomiast przy probie uruchomienia z usera pisze o braku dostepu ... może ktoś wie jak rozpracować powyższy problem. Stąd wnioskuję że jest to wina katalogu z kropka z przodu(systemowego), że próba uruchomienia 1 z brzegu biblioteki w katalogu /usr/lib (tzn. bez kropki) skonczyla się komunikatem o naruszeniu ochrony pamięci ... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 jezeli rozpakowywales wtyczke jako root to pliki maja uprawnienia roota. sprobuj zmienic uprawnienia katalogu ~/.thunderbird albo tylko tej wtyczki (man chmod) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 ~/.thunderbird albo tylko tej wtyczki (man chmod)Katalog domowy, więc lepiej zmienic właściciela, czyli man chown Chociaż uprawnienia do pliku oczywiscie też warto sprawdzić przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Stad wnioskuje ze jest to wina katalogu z kropka z przodu(systemowego). Kropka na poczatku nazwy pliku/katalogu oznacza ze jest to plik/katalog ukryty. Wszystkie, no prawie, programy z których korzysta user tworza w katalogu /home/"user" takie katalogi. Likwidacja jej spowoduje ze albo program sie nie uruchomi albo stworzy kolejny katalog. A tak krótko, to nie wiem w czym ta kropka mialaby przeszkadzac. Najprawdopodobniej zle zainstalowales wtyczke w thunderbirdzie, niestety niektóre instaluja sie tylko pod rootem ale potem dzialaja takze pod zwyklym uzytkownikiem. PS: dziwna ta wtyczka, myslalem ze one wszystkie maja koncówke *.xpi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzy11 Napisano Listopad 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 PS: dziwna ta wtyczka, myslalem ze one wszystkie maja koncówke *.xpi Istotnie maja teki ale po zainstalowaniu tworzy sie biblioteka .... która program laduje po uruchmieniu uprawnienia sprawdzilem i nie jest to problem z uprawnieniami, a instalowalem na wiele roznych sposobów i nie spod roota bo po prostu spod roota instaluje w katalogu roota, a nie usera. Temat nieaktualny. Blad u mnie tkwi w systemie plików partycji montowanej do /home (dziala ona na reiserfs). i prawdopodobnie to blokuje uruchamianie programów poprzedzonych kropka pojawia sie komunikat: bash: ./libenigmime.so: Brak dostepu po skopiowniu tego pliku na ext3 dziala !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Blad u mnie tkwi w systemie plików partycji montowanej do /home (dziala ona na reiserfs). Nie zamontowales jej przypadkiem z opcja noexec? /edit/ Nie wiem czy reiserfs to dobry wybór → http://linux.wordpress.com/2006/09/27/suse...-it-default-fs/ ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzy11 Napisano Listopad 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 zamontowałem z opcją defaults w fstab więc raczej powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi