Skocz do zawartości

Przestawienie Zegara Tak Namieszało...

BodzioEstarriol

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pewien problem, chciałem zainstalować sobie NTFS w fc6 (według tegohttp://forum.fedora.pl/Programy-f23.html) wszystko byłbo by ok gdybym nie zauważył że zegar pokazuje złą godzine no którą oczywiście zmieniłem i teraz jak chce użyć komendy "make" system wywala mi to:

make[2]: Nie ma nic do zrobienia w `all'.

make[2]: uwaga: Wykryto przestawienie zegara. Budowanie może być niekompletne.

make[2]: Opuszczenie katalogu `/home/Bodzio/Desktop/download/ntfs-3g-0.20061031-BETA/src'

myśłałem, że reset pomoże i juz zmiana godziny nie bedzie przeszkadzać.. ale okazało się inaczej, ma ktoś pomysł co zrobić żeby zmieniona przezemnie godzina nie przeszkadzała mi więcej ?

Off Topic

Najbardziej śmiertelnie oficjalny serwer czasu w Polsce to tempus1.gum.gov.pl i tempus2.gum.gov.pl - zawsze działają.

W końcu jakby nie działały to skąd by Pr.I Polskiego Radia widział kiedy jest dokładnie godzina 12.00 ;)

Nie kompilowales wczesniej tych zrodel? Jesli tak, to wklej make clean.

A co do zegara, to:

ntpdate time.task.gda.pl

;-)

1. kompilowalem ale cos im nie idzie.. jeszcze za bardzo nie wiem co robie zle ale to znajde :)

2. hehe no cóz do tego czasu to zaraz zobacze tylko przelacze sie na FC6, pierwszy raz widze ze mozna ustawiac tak czas :D:D podoba mi sie fedora :] moze wkoncu uda mi sie uruchomic muze heheheh

na razie do moich porazek mozna zaliczyc: uruchomienie ntfs, odczyt mp3, instalacja tleenX i firefoxa2 ale wkoncu mam FC6 od 2 dni :P ale dojde do tego :] z wieksza lub mniejsza pomoca ale zrobie.

serwery ktore podal WalDo nie daja sie pingowac nawet :/
To bardzo ładnie z ich strony ;) One mają podawać dokładny czas a nie odpowiadać na pinganie z całego świata :P Spróbuj je odpytać przez
ntpdate tempus1.gum.gov.pl

No chyba, że ja mam jakiś lepszy Internet u siebie (ech, znowu bedzie, że Warszawka ma lepiej ;))

To bardzo ładnie z ich strony ;) One mają podawać dokładny czas a nie odpowiadać na pinganie z całego świata :P Spróbuj je odpytać przez

ntpdate tempus1.gum.gov.pl

No chyba, że ja mam jakiś lepszy Internet u siebie (ech, znowu bedzie, że Warszawka ma lepiej ;))

WalDo chyba tak nie do końca ma lepiej :

[root@maxdata ~]# ntpdate tempus1.gum.gov.pl
7 Nov 09:41:50 ntpdate[2945]: no server suitable for synchronization found
[root@maxdata ~]# ntpdate tempus2.gum.gov.pl
7 Nov 09:42:02 ntpdate[2951]: no server suitable for synchronization found
[root@maxdata ~]#

WalDo chyba tak nie do konca ma lepiej :
Z tego co pisze BodzioEstarriol wyglada, ze sa równi i równiejsi, bo u niego tez dziala ;) A nie jestes przypadkiem za jakim firewallem albo innym (nieprzezroczystym) proxy? Jak masz jakis serwer czasu w wewnetrznej strefie, to pewnie wyjscie/wejscie przez port ntp jest zablokowane na FW.

mam nowy problem, a nie chcę zakładać nowego tematu..

mianowicie mam winde xp pro i FC6 równolegle na kompie z za każdym razem jak zmienie godzine(czy to ręcznie czy przez ntpdate tempus1.gum.gov.pl) to po restarcie systemu (_linuks_ → Linux) ORT(i winda:|) zmieniają godzinę !! zawsze +1h obojętnie gdzie zmienię (czy to na FC6 czy na win) po restarcie zawszę mam inną godzinę... ogólnie to mały szczegół ale ostatnio przez to pojechałem na PG(Politechnika Gdańska) o godzinę za wcześnie... :P:P

jakiś pomysł jak te zmiany zatrzymać ??