grzesiek.sz Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Witam mam problem taki jak w temacie cpuspeed.conf ustawiłem w następujący sposób [root@localhost etc]# cat cpuspeed.* VMAJOR=1 VMINOR=1 # uncomment this and set to the name of your CPUFreq module DRIVER="powernow-k8" # Let background (nice) processes speed up the cpu OPTS="$OPTS -n" # Add your favorite options here #OPTS="$OPTS -s 0 -i 10 -r" # uncomment and modify this to check the state of the AC adapter OPTS="$OPTS -a /proc/acpi/ac_adapter/*/state" # uncomment and modify this to check the system temperature OPTS="$OPTS -t /proc/acpi/thermal_zone/*/temperature 75" mam zainstalowane lm_sensors bo działa mi KSensors i widze jak procesor działa cały czas z częstotliowścią 1595Mhz a powinien czasem zwalniać do 800Mhz tak jak w fedorze 5 gdzie bez dłubania było ok moj kernel 2.6.18-1.2798.fc6 domyślam się ze trzeba pogrzebać w plikach : cpufreq_conservative.ko cpufreq_ondemand.ko cpufreq_powersave.ko cpufreq_stats.ko freq_table.ko w katalogu : /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/cpufreq ale nie wiem od czego zacząć mam tam krzaczki np w pliku cpufreq_powersave.ko ELFD(SÃ�tu3C▒T$��$'D$ �$�S▒1ɉ��1�Ð?setting to %u kHz because of event %u powersavelicense=GPLdescription=CPUfreq policy governor 'powersave'author=Dominik Brodowski <[email protected]>srcversion=68AE0C8BEE9784ECE548F99depends=vermagic=2.6.18-1.2798.fc6 SMP mod_unload 586 REGPARM 4KSTACKS gcc-4.1_�0struct_moduleG�cpufreq_register_governorX__cpufreq_driver_target��cpufreq_debug_printkH�cpufreq_unregister_governor| ▒ (JE @ ,Dpowersave▒cpufreq_powersave�E3�ꠀ+29y{r�M- l▒▒�d�kqգ6[6g� � 0 FJa | `���� �@ +G : Fbzcpufreq_powersave.ccpufreq_gov_powersave_exitcpufreq_gov_powersavecpufreq_governor_powersavecpufreq_gov_powersave_init__mod_license56__mod_description55__mod_author54cpufreq_powersave.mod.c__mod_srcversion32__module_depends____versions__mod_vermagic5cpufreq_debug_printk__this_modulecleanup_moduleinit_modulecpufreq_unregister_governor__cpufreq_driver_targetcpufreq_register_governorcpufreq_powersave.ko.debugb�.rodata.str1.1.rel.data.symtab.strtab.shstrtab.rel.gnu.linkonce.this_module.rel.eh_frame.module_sig.gnu_debuglink.modinfo__versions.bss.rel.text.rel.init.text.rel.exit.text4L 2�1{ ' `@ VLR �▒ @ 84 `A▒�"�lh▒ *▒ proszę o jakąś podpowiedź i z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 ...domyślam się ze trzeba pogrzebać w plikach ...Obawiam sie, ze reczne grzebanie w skompilowanych plikach modulow (*.ko) niewiele Ci pomoze. Grzebac chyba jednak trzeba gdzie indziej... ale gdzie to nie wiem. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Listopad 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 nie koniecznie w tych *.ko z tym się zgodzę dziś zauważyłem że przy starcie mam monit FAILED : Module Powernow_k8 does not exist czy coś podobnego więc może fedora 6 nie ma tych plików co jest mało prawdopodobne bo w fedorze 5 były i działały były też w 4 bardziej możliwe że ich nie mam ja Jesli mogę prosić kogoś kto ma Fedore 6 lub Fedore 5 na Turionie lub innym AMD niech sprawdzi jak wyglada u niego sprawa cpuspeed.conf z tego co pamiętam na fedorze 5 były w /etc/cpu/ jakies pliki z ustawieniami czestotliwosci procka a teraz (na fedorze 6)ich nie widzę nie chcę instalować jeszcze raz (nawet nie wiem czy by pomogło) bo (_napewno_ → na pewno) ORT można to zrobić inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Listopad 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 A kernel 586, czy 686? Mam FC4, Semprona 3000+ i cpuconf takie samo jak Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Instalowałem z płytki FC-6-i386-DVD.iso wiec raczej i386 w weekend spróbuje z FC-6-x86_64-DVD.iso i zobaczę czy to w tym był problem teraz mam tylko KDE wiec do testów zainstaluje tez gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Poszukaj na tym forum o jądrze 586 i 686 i problemie z yumem. Może to jakoś pomorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Poszukaj na tym forum o jądrze 586 i 686 i problemie z yumem. Może to jakoś pomorze. a może napiszesz coś więcej bo nie wiem o czym dokładnie mówisz a podane frazy w szukajce dają mało efektów na mój problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Sprawdziłem mam wersje jądra i686 Sprawdziłem też jeszcze jedną rzecz Podczas ładowania instalatora FC6 x64 wyświetlają się linijki konfiguracji Powernow-K8 mianowicie rozpoznanie procesora poprawne oraz ustawienia 800Mhz oraz 1600Mhz Natomiast podczas ładowania instalatora FC6 nie 64 bit nie ma czegoś takiego chyba że nie zauważyłem w co wątpię bo jestem uczulony na ten temat Podejrzewam że FC-6-i386-DVD.iso różni się od FC-6-x86_64-DVD.iso tym że nie posiada wsparcia dla procesorów 64-bitowych wiem że to głupio zabrzmi bo jest to oczywiste ale FC-6-i386-DVD.iso domyślnie ładuje Powernow-K7 dla starszych procesorów i w związku z tym nie ma u mnie na obecnej fedorze Powernow-K8 i dlatego zmiana w cpuspeed.conf nic nie dają bo tam oryginalnie było za komentowane powernow-k7. jeśli instalując FC6 x64 powernow-k8 będzie działało to moja teoria okaże się słuszna. choć zainstaluje jeszcze raz FC6 nie x64 dla pewności ze wcześniej nic się nie skopało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11999&hl=fc6 Jak sprawdziles, ze masz i686? Aktualizowales kernel poprzez yuma? Jak nie, to masz i586 (co jest bledem instalatora). I was able to boot, but the cpuspeed service wasn't working on my PC after installing FC6 because of the issue with anaconda installing the i586 kernel instead of the i686 kernel. You guys may want to check to see if that's the case with the problems you're having. I was able to fix my issues by removing the i586 kernel and then installing the i686 kernel. Cytat z http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=128448 Sposób w tych wszystkich postach opisany pare razy naprawi blad anakondy i cpuspeed powinien dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Listopad 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 kernel aktualizowałem poprzez yum ale to wczesniej przed chwilką zainstalowałem ponownie fredore z FC-6-i386-DVD.iso i mam tak [root@localhost /]# uname -rm 2.6.18-1.2798.fc6 i686 [root@localhost /]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm[img] [root@localhost /]# uname -a Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2798.fc6 #1 SMP Mon Oct 16 14:37:32 EDT 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux ale tym razem nie aktualizowałem kernela yumem czyli jesli co błąd anakondy nie wystąpił ? poczytam ten topic ale juz jutro Najważniejsze jest to że procek chodzi mi na 800Mhz powernow działa ale nie zmieniałem nic w cpuspeed.conf [root@localhost etc]# cat cpuspeed* VMAJOR=1 VMINOR=1 # uncomment this and set to the name of your CPUFreq module #DRIVER="powernow-k7" # Let background (nice) processes speed up the cpu OPTS="$OPTS -n" # Add your favorite options here #OPTS="$OPTS -s 0 -i 10 -r" # uncomment and modify this to check the state of the AC adapter #OPTS="$OPTS -a /proc/acpi/ac_adapter/*/state" # uncomment and modify this to check the system temperature #OPTS="$OPTS -t /proc/acpi/thermal_zone/*/temperature 75" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Blad jest nadal i tyle. Zaktualizuj kernel, po prostu. Z tego co wiem kernel jest 586, nawet wtedy gdy Ci uname pisze 686 Niezle napieszali, wiem . Zainstaluj np. kmod, albo cos z livny, co wymaga kernela 686. Zciagnie go, ale nie zainstaluje. Wtedy wchodzisz do katalogu yuma i instalujesz kernela recznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Blad jest nadal i tyle. Zaktualizuj kernel, po prostu. Z tego co wiem kernel jest 586, nawet wtedy gdy Ci uname pisze 686 Niezle napieszali, wiem . Zainstaluj np. kmod, albo cos z livny, co wymaga kernela 686. Zciagnie go, ale nie zainstaluje. Wtedy wchodzisz do katalogu yuma i instalujesz kernela recznie. Wojtek, czytaj uwaznie: [root@localhost /]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Wojtek, czytaj uważnie: No fakt, ale mógłbym przysiądz, że czytałem gdzieś, że uname i inne podają 686 nawet wtedy gdy jest zainstalowany 586. Nie znalazłem też na innym forum innych wyjaśnień, niż właśnie kernel 586. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Ale jak z paczki *.i686.rpm moze byc kernel i586?? U mnie w kazdym razie w pliku install.log (wolalem to od uname i rpm -q) stalo jak byk, ze zainstalowana jest paczka *.i586.rpm, wiec trzeba bylo kernela przeinstalowac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.sz Napisano Listopad 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 pomieszałem z partycjami instalując xp prof (xp home nie wystarczyl)i z pod windowsa usunełem /boot i musiałem zainstalować jeszcze raz fedore Błąd opisywany wczesniej pojawił się ponownie [root@localhost ~]# uname -rm 2.6.18-1.2798.fc6 i686 [root@localhost ~]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i586.rpm [root@localhost ~]# wypróbuje wasze rady na początek update kernela [root@localhost ~]# yum update kernel Loading "installonlyn" plugin Setting up Update Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Downloading header for kernel to pack into transaction set. kernel-2.6.18-1.2849.fc6. 100% |=========================| 201 kB 00:03 ---> Package kernel.i586 0:2.6.18-1.2849.fc6 set to be installed --> Running transaction check Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: kernel i586 2.6.18-1.2849.fc6 updates 15 M Transaction Summary ============================================================================= Install 1 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 15 M Is this ok [y/N]: czy tu jest ok ? instaling kernel i586 ? no i nie było OK [root@localhost ~]# uname -rm 2.6.18-1.2798.fc6 i686 [root@localhost ~]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i586.rpm kernel-2.6.18-1.2849.fc6.i586.rpm [root@localhost ~]# uname -a Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2798.fc6 #1 SMP Mon Oct 16 14:54:20 EDT 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux chyba musze doczytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi