Skocz do zawartości

Powernow-k8 Ustawiony W Cpuspeed.conf Nie Działa Fc6

grzesiek.sz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem taki jak w temacie

cpuspeed.conf ustawiłem w następujący sposób

[root@localhost etc]# cat cpuspeed.*
VMAJOR=1
VMINOR=1

# uncomment this and set to the name of your CPUFreq module
DRIVER="powernow-k8"

# Let background (nice) processes speed up the cpu
OPTS="$OPTS -n"

# Add your favorite options here
#OPTS="$OPTS -s 0 -i 10 -r"

# uncomment and modify this to check the state of the AC adapter
OPTS="$OPTS -a /proc/acpi/ac_adapter/*/state"

# uncomment and modify this to check the system temperature
OPTS="$OPTS -t /proc/acpi/thermal_zone/*/temperature 75"

mam zainstalowane lm_sensors bo działa mi KSensors i widze jak procesor działa cały czas z częstotliowścią 1595Mhz a powinien czasem zwalniać do 800Mhz tak jak w fedorze 5 gdzie bez dłubania było ok

moj kernel 2.6.18-1.2798.fc6

domyślam się ze trzeba pogrzebać w plikach : cpufreq_conservative.ko cpufreq_ondemand.ko cpufreq_powersave.ko cpufreq_stats.ko freq_table.ko

w katalogu : /lib/modules/2.6.18-1.2798.fc6/kernel/drivers/cpufreq

ale nie wiem od czego zacząć mam tam krzaczki

np w pliku cpufreq_powersave.ko

ELFD(SÃ�tu3C▒T$��$'D$
                     �$�S▒1ɉ��1�Ð?setting to %u kHz because of event %u
powersavelicense=GPLdescription=CPUfreq policy governor 'powersave'author=Dominik Brodowski <[email protected]>srcversion=68AE0C8BEE9784ECE548F99depends=vermagic=2.6.18-1.2798.fc6 SMP mod_unload 586 REGPARM 4KSTACKS gcc-4.1_�0struct_moduleG�cpufreq_register_governorX__cpufreq_driver_target��cpufreq_debug_printkH�cpufreq_unregister_governor|

▒
(JE
   @
,Dpowersave▒cpufreq_powersave�E3�ꠀ+29y{r�M-     l▒▒�d�kqգ6[6g�

�
0
  FJa
|
`���� �@       +G
:
Fbzcpufreq_powersave.ccpufreq_gov_powersave_exitcpufreq_gov_powersavecpufreq_governor_powersavecpufreq_gov_powersave_init__mod_license56__mod_description55__mod_author54cpufreq_powersave.mod.c__mod_srcversion32__module_depends____versions__mod_vermagic5cpufreq_debug_printk__this_modulecleanup_moduleinit_modulecpufreq_unregister_governor__cpufreq_driver_targetcpufreq_register_governorcpufreq_powersave.ko.debugb�.rodata.str1.1.rel.data.symtab.strtab.shstrtab.rel.gnu.linkonce.this_module.rel.eh_frame.module_sig.gnu_debuglink.modinfo__versions.bss.rel.text.rel.init.text.rel.exit.text4L

2�1{ ' `@ VLR   �▒
        @
        84    `A▒�"�lh▒ *▒

proszę o jakąś podpowiedź i z góry dzięki

nie koniecznie w tych *.ko z tym się zgodzę

dziś zauważyłem że przy starcie mam monit

FAILED : Module Powernow_k8 does not exist

czy coś podobnego więc może fedora 6 nie ma tych plików co jest mało prawdopodobne bo w fedorze 5 były i działały były też w 4 bardziej możliwe że ich nie mam ja

Jesli mogę prosić kogoś kto ma Fedore 6 lub Fedore 5 na Turionie lub innym AMD niech sprawdzi jak wyglada u niego sprawa cpuspeed.conf

z tego co pamiętam na fedorze 5 były w /etc/cpu/ jakies pliki z ustawieniami czestotliwosci procka a teraz (na fedorze 6)ich nie widzę

nie chcę instalować jeszcze raz (nawet nie wiem czy by pomogło) bo (_napewno_ → na pewno) ORT można to zrobić inaczej

Sprawdziłem mam wersje jądra i686

Sprawdziłem też jeszcze jedną rzecz

Podczas ładowania instalatora FC6 x64 wyświetlają się linijki konfiguracji Powernow-K8 mianowicie rozpoznanie procesora poprawne oraz ustawienia 800Mhz oraz 1600Mhz

Natomiast podczas ładowania instalatora FC6 nie 64 bit nie ma czegoś takiego chyba że nie zauważyłem w co wątpię bo jestem uczulony na ten temat

Podejrzewam że FC-6-i386-DVD.iso różni się od FC-6-x86_64-DVD.iso tym że nie posiada wsparcia dla procesorów 64-bitowych wiem że to głupio zabrzmi bo jest to oczywiste ale FC-6-i386-DVD.iso domyślnie ładuje Powernow-K7 dla starszych procesorów

i w związku z tym nie ma u mnie na obecnej fedorze Powernow-K8 i dlatego zmiana w cpuspeed.conf nic nie dają bo tam oryginalnie było za komentowane powernow-k7.

jeśli instalując FC6 x64 powernow-k8 będzie działało to moja teoria okaże się słuszna.

choć zainstaluje jeszcze raz FC6 nie x64 dla pewności ze wcześniej nic się nie skopało

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11999&hl=fc6

Jak sprawdziles, ze masz i686? Aktualizowales kernel poprzez yuma? Jak nie, to masz i586 (co jest bledem instalatora).

I was able to boot, but the cpuspeed service wasn't working on my PC after installing FC6 because of the issue with anaconda installing the i586 kernel instead of the i686 kernel. You guys may want to check to see if that's the case with the problems you're having. I was able to fix my issues by removing the i586 kernel and then installing the i686 kernel.

Cytat z http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=128448

Sposób w tych wszystkich postach opisany pare razy naprawi blad anakondy i cpuspeed powinien dzialac.

kernel aktualizowałem poprzez yum

ale to wczesniej

przed chwilką zainstalowałem ponownie fredore z FC-6-i386-DVD.iso

i mam tak

[root@localhost /]# uname -rm
2.6.18-1.2798.fc6 i686
[root@localhost /]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel
kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm[img]
[root@localhost /]# uname -a
Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2798.fc6 #1 SMP Mon Oct 16 14:37:32 EDT 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux

ale tym razem nie aktualizowałem kernela yumem czyli jesli co błąd anakondy nie wystąpił ?

poczytam ten topic ale juz jutro

Najważniejsze jest to że procek chodzi mi na 800Mhz powernow działa ale nie zmieniałem nic w cpuspeed.conf

[root@localhost etc]# cat cpuspeed*
VMAJOR=1
VMINOR=1

# uncomment this and set to the name of your CPUFreq module
#DRIVER="powernow-k7"

# Let background (nice) processes speed up the cpu
OPTS="$OPTS -n"

# Add your favorite options here
#OPTS="$OPTS -s 0 -i 10 -r"

# uncomment and modify this to check the state of the AC adapter
#OPTS="$OPTS -a /proc/acpi/ac_adapter/*/state"

# uncomment and modify this to check the system temperature
#OPTS="$OPTS -t /proc/acpi/thermal_zone/*/temperature 75"

Blad jest nadal i tyle. Zaktualizuj kernel, po prostu. Z tego co wiem kernel jest 586, nawet wtedy gdy Ci uname pisze 686 :) Niezle napieszali, wiem :P . Zainstaluj np. kmod, albo cos z livny, co wymaga kernela 686. Zciagnie go, ale nie zainstaluje. Wtedy wchodzisz do katalogu yuma i instalujesz kernela recznie.

Blad jest nadal i tyle. Zaktualizuj kernel, po prostu. Z tego co wiem kernel jest 586, nawet wtedy gdy Ci uname pisze 686 :) Niezle napieszali, wiem :P . Zainstaluj np. kmod, albo cos z livny, co wymaga kernela 686. Zciagnie go, ale nie zainstaluje. Wtedy wchodzisz do katalogu yuma i instalujesz kernela recznie.

Wojtek, czytaj uwaznie:

[root@localhost /]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel

kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm

pomieszałem z partycjami instalując xp prof (xp home nie wystarczyl)i z pod windowsa usunełem /boot i musiałem zainstalować jeszcze raz fedore

Błąd opisywany wczesniej pojawił się ponownie

[root@localhost ~]# uname -rm
2.6.18-1.2798.fc6 i686
[root@localhost ~]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel
kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i586.rpm
[root@localhost ~]#

wypróbuje wasze rady :D

na początek update kernela

[root@localhost ~]# yum update kernel
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Update Process
Setting up repositories
Reading repository metadata in from local files
Resolving Dependencies
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for kernel to pack into transaction set.
kernel-2.6.18-1.2849.fc6. 100% |=========================| 201 kB    00:03
---> Package kernel.i586 0:2.6.18-1.2849.fc6 set to be installed
--> Running transaction check

Dependencies Resolved

=============================================================================
Package                 Arch       Version          Repository        Size
Installing:
kernel                  i586       2.6.18-1.2849.fc6  updates            15 M

Transaction Summary
Install      1 Package(s)
Update       0 Package(s)
Remove       0 Package(s)

Total download size: 15 M
Is this ok [y/N]:

czy tu jest ok ? instaling kernel i586 ?

no i nie było OK :(

[root@localhost ~]# uname -rm
2.6.18-1.2798.fc6 i686
[root@localhost ~]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel
kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i586.rpm
kernel-2.6.18-1.2849.fc6.i586.rpm
[root@localhost ~]# uname -a
Linux localhost.localdomain 2.6.18-1.2798.fc6 #1 SMP Mon Oct 16 14:54:20 EDT 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux

chyba musze doczytac