Mati_17 Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 Witam Zainstalowalem sobie dzisiaj Skypa i chcialem przetestowac, ale niestety stwierdzilem, ze nie dziala mi mikrofon, pierwsza mysl to ze Skype cos nawala, ale odpalilem Audacity wlaczylem nagrywanie i tez lipa. Nie mam pojecia gdzie znajduja sie jakiekolwiek ustawienia do mikrofonu (prócz Kmix) Oblukalem ustawienia Kmix-a podciagnalem mikrofon na glosnosci ale to tez nic nie dalo, gdzie jeszcze moge cos ustawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarcamion Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 W konsoli alsamixer ┌──────────────────[AlsaMixer v1.0.12 (Press Escape to quit)]──────────────────┐ │ Card: C-Media PCI CMI8738 │ │ Chip: CMedia PCI │ │ View: [Playback] Capture All │ │ Item: Master │ │ │ │ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ Line-In │▒▒│ │ │ │ │ └──┘ ┌──┐ ├──┤ ├──┤ ├──┤ ├──┤ ├──┤ │ │ │MM│ │OO│ │OO│ │MM│ │OO│ │MM│ │ │ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │ │ 74<>74 58<>58 74<>74 0<>0 74<>74 0 │ │ < Master >3D Contr PCM Synth Line Line-In CD Mic │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ Następnie TABem przejdź do pozycji [CAPTURE] i kursorami i spacją powłączaj MIC i MIC_BOOS. Ustaw też odpowiednią głośność mikrofonu (MIC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Listopad 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 Witam Zrobiłem tak jak kazałeś, ale niestety nic to nie dało, zresztą te same opcje juz testowałem z poziomu Kmix-a. Nadmienię, że moja karta to AC 97, mikrofon oraz wejście tez sa sprawne ponieważ na Windzie wszystko działa jak należy. Co jeszcze mogę zrobić aby uruchomić mikrofon ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 Wejdz w Kmixa. W zakladce "Wejscie" maja sie swiecic obie diody przy mikrofonie oraz czerwona dioda przy "Capture". W zakladce "Przelaczniki" maja sie swiecic zólte diody przy "Master" i "Mic Boost". Tak mam ustawione i mikrofon hula, a tez mam AC 97... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati_17 Napisano Listopad 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 Wejdź w Kmixa. [...] W zakładce "Wejście" mają się świecić obie diody przy mikrofonie oraz czerwona dioda przy "Capture"[...] Wszystko tyczyło się właśnie diody przy "Capture" miałem ja włączoną, ale po głębszym oblukaniu problemu stwierdziłem, że Audacity podczas uruchamiania automatycznie wyłącza tą opcję i dlatego nie mogłem dojść dlaczego nie mam nagrywania z mikrofonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gpe Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 W konsoli alsamixer ┌──────────────────[AlsaMixer v1.0.12 (Press Escape to quit)]──────────────────┐ │ Card: C-Media PCI CMI8738 │ │ Chip: CMedia PCI │ │ View: [Playback] Capture All │ │ Item: Master │ │ │ │ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ > │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ Line-In │▒▒│ │ │ │ │ └──┘ ┌──┐ ├──┤ ├──┤ ├──┤ ├──┤ ├──┤ │ │ │MM│ │OO│ │OO│ │MM│ │OO│ │MM│ │ │ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │ │ 74<>74 58<>58 74<>74 0<>0 74<>74 0 │ │ < Master >3D Contr PCM Synth Line Line-In CD Mic │ └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ Następnie TABem przejdź do pozycji [CAPTURE] i kursorami i spacją powłączaj MIC i MIC_BOOS. Ustaw też odpowiednią głośność mikrofonu (MIC) A mnie pod gnomem nie wyskoczylo tyle suwakow, co zrobic w gnomie, aby dzialal mikrofon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagem my401x Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 robiłeś przez panel sterowania? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klisza Napisano Styczeń 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2007 Ja mam podobnie, sprawa ma się tak: mam 2 karty dźwiękowe (SB Live! 5.1 do muzyki i AC97 - nForce2 - do skype). Cały czas mi działało, aż nagle zamilkł mikrofon, i nie działa już ani na nF ani na SB. Kombinuję jak się da, suwaki, zmiana serwera dźwięku, itp. itd, ale nic. Czy ktoś miał podobnie i zna jakieś rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi