Andrzej13 Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Przez grzeczność nie zaprzeczę Powodzenia. A więc zabrałem sią za ponowne instalowanie FC6, tym razem x86_64 Faktycznie miałem LVM (ja tego nie zrobiłem ) Pousuwałem wszystkie partycje Linuksa, założyłem nowe Poszło Aktualnie w /dev/mapper control nvidia_dbahffdf nvidia_dbahffdfp1 nvidia_dbahffdfp10 nvidia_dbahffdfp11 nvidia_dbahffdfp2 nvidia_dbahffdfp3 nvidia_dbahffdfp4 nvidia_dbahffdfp5 nvidia_dbahffdfp6 nvidia_dbahffdfp7 nvidia_dbahffdfp8 nvidia_dbahffdfp9 Zmiana może nie wielka, lecz mam nadzieję że nie jest tak źle jak było. Z tego co już wiem to nvidia_dbahffdfp9 to / nvidia_dbahffdfp10 to /home nvidia_dbahffdfp11 to /swap czyli pozostałe to partycje windows. I tak kombinuję czy nie powinno pójść np.: mount /dev/mapper/nvidia_dbahffdfp2 ....... A terz coś o inteligencji FC Przy próbie aktualizacji systemu yum, poinformował mnie że ma do zaktualizowania... 177 pakietów, ale nie da rady z powodu kilku błedów powiązań. Jak się bliżej temu przjżałem, okazało się że mam kilkadziesiąt pakietów zdublowanych tzn. zainstalowane zostały w dówch wersjach i386 oraz x86_64 Nie wiem czy istnieje sposób na upożątkowanie tego bałaganu, czy też pozostają prace ręczne ?? Mam nadzieję, że zbytnio nie przynudzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Przy próbie aktualizacji systemu yum, poinformował mnie że ma do zaktualizowania... 177 pakietów, ale nie da rady z powodu kilku błedów powiązań. Jak się bliżej temu przjżałem, okazało się że mam kilkadziesiąt pakietów zdublowanych tzn. zainstalowane zostały w dówch wersjach i386 oraz x86_64 Zasadniczo to tak ma byc w celu zachowania kompatybilnosci w dol czyli z programami/bibliotekami 32-bitowymi... Zawsze mozesz pominac problematyczne pakiety puszczajac yum update --exclude=pierwszy_problematyczny_pakiet ... --exclude=n-ty_problematyczny_pakiet a za jakis czas (jutro - pojutrze ) znow mozesz sprobowac yum update moze brakujace pakiety pojawia sie na mirrorach... Aktualnie w /dev/mapper control nvidia_dbahffdf nvidia_dbahffdfp1 nvidia_dbahffdfp10 nvidia_dbahffdfp11 nvidia_dbahffdfp2 nvidia_dbahffdfp3 nvidia_dbahffdfp4 nvidia_dbahffdfp5 nvidia_dbahffdfp6 nvidia_dbahffdfp7 nvidia_dbahffdfp8 nvidia_dbahffdfp9 Czemu uparles sie zeby uzywac mappera? Pokazfdisk -l Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Zawsze mozesz pominac problematyczne pakiety puszczajac yum update --exclude=pierwszy_problematyczny_pakiet ... --exclude=n-ty_problematyczny_pakiet a nie lepiej zrobić yum install yum-skip-broken a później yum update --ignore-broken zamiast wypisywać exclude z n-pakietami ? (chociaż osobiście nie sprawdzałem jeszcze czy to na takiej zasadzie działa, ale powinno zadziałać ok) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej13 Napisano Listopad 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9, 2006 Zasadniczo to tak ma byc w celu zachowania kompatybilnosci w dol czyli z programami/bibliotekami 32-bitowymi... ale czy potrzebne są np wszystkie paczki z KDE w dwóch wersjach, przecież to bałagan ? A ponado to już rozpocząłem akcję usuwanie zdublowanych pakietów Czemu uparles sie zeby uzywac mappera? Pokazfdisk -l ja się nie uparłem, ja chcę mieć dostęp do partycji windows, a fdisk -l podaje to samo, ( patrz początek wątku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej13 Napisano Listopad 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Wreszcie mam dostęp do partycji windows, pozostało jeszcze umożliwienie zapisu na tej partycji, ale to już inna bajka. Ale pozostał jeszcze pkt.1, czyli długo okres w momencie przełączania z X na konsolę i odwrotnie. Myślałem, że powodem tego jest zmiana rozdzielczości i dpisałem do grub'a vga=0x31A czyli taką samą rozdzielczość jak w X (1280x1024) Niestety nic to nie zmieniło. Podobnie długi okres jest po wpisaniu pod konsolą komendy "mc" oczekiwanie na nakładkę około 2-3 sek. Nie jest to zbyt komfortowe. Przypominam tylko, że gdyby nie to że używałem M2007 uzanłbym to za normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi