barti Napisano Listopad 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 Witam mam taki problem iz mianowicie chcem zamontowac cdrom z konsoli tekstowej aby zainstalowac gre z płyty cd i gdy wpisuje: mount /mnt/cdrom wyskakuje mi komunikat: mount: can`t find /mnt/cdrom in /etc/fstab or /etc/mtab i gdy wpisywalem jeszcze takie polecenie: mount /dev/hdc /mnt/cdrom to wyskakuje mi : mount: mount point mnt/cdrom does not exist Prosze o pomoc ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 man mount najpierw musisz stworzyc punkt montowania - miejsce docelowe w twoim przypadku mkdir /mnt/cdrom a poza tym obecnie wiekszosc systemow montuje takie rzeczy automatycznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 A ja mam inny sposób na montowanie wszystkiego... Urządzenia pokazują się nawet w Nautilusie... Wystarczy usunąć/przenieść plik /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi Po tej operacji nic nie trzeba dodawać do fstab ... A wszystko montuje się automatycznie... Może ktoś spróbuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 Ja wypróbowałem i działa super. Spowrotem w nautilusie mi się pojawiły wszystkie dyski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 Myślę że u wszystkich powinno to działać Po co się cackać z fstab ? Jeśli wszystko może się zrobić samo oO ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolcia86 Napisano Styczeń 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2007 Witam Mam ten sam problem i jak pisaliscie zeby zrobic tak i bedzie dzialac tak u mnie bez zadnych zmian probowalam wszystkiego i nie dziala nadal Taka propo to chyba mam problem z montowaniem czegokolwiek bo pokazuje mi jak go wylaczam ze [zawiodl] /mam fc6 Prosze pomozcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi