Skocz do zawartości

Trojan Lkm.

Rootman

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to świństwo usunąć? :(
Upewnij się przede wszystkim czy masz tego trojana. O ile pamiętam (poszukaj w necie na ten temat) to chkrootkit potrafi(ł) podawać fałszywe informacje w przypadku LKM. Chodzi chyba o niewłaściwe odczytywanie zapisów w /proc. Ten program sam ściągałeś z sieci czy instalowałeś z repozytoriów Fedory?

Zainstaluj (jest w repo extras) rkhunter i odpal z opcją --checkall czyli -c.

Podepne sie pod temat :) przeskanowałem tak jak kolega powiedział i wszystko mam ok po za tym komunikatem:

* Filesystem checks

Checking /dev for suspicious files... [ OK ]

Scanning for hidden files... [ Warning! ]

---------------

/dev/.udev /usr/share/man/man1/..1.gz /etc/.pwd.lock /etc/.java

---------------

Please inspect: /dev/.udev (directory) /usr/share/man/man1/..1.gz (gzip compre ssed data, from Unix, max compression) /etc/.java (directory)

Czy mam się bać i czego masz szukać ?

Upewnij się przede wszystkim czy masz tego trojana. O ile pamiętam (poszukaj w necie na ten temat) to chkrootkit potrafi(ł) podawać fałszywe informacje w przypadku LKM. Chodzi chyba o niewłaściwe odczytywanie zapisów w /proc. Ten program sam ściągałeś z sieci czy instalowałeś z repozytoriów Fedory?

Zainstaluj (jest w repo extras) rkhunter i odpal z opcją --checkall czyli -c.

Rkhunter nie wykazał trojana! Znalazłem w sieci wiele informacji o tym fałszywym raporcie chrootkita. Dzięki!

Czy mam się bać i czego masz szukać ?
Raczej nie. Ostrzeżenie wyskakuje dlatego, że są ukryte katalogi/pliki w katalogach istotnych dla poprawnej pracy systemu - wszystkie podane w ostrzeżeniu pliki są bezpieczne. Tworzone są w czasie instalacji i normalnej pracy systemu.

Ale potrafi zestresować :D
Ano... Sam w portki robiłem jak mi to wyskoczyło ;) Ale po przegooglowaniu sieci jakoś się odstresowałem. Czasem trzeba trochę poszukać. Bywają alarmy fałszywe, ale chwała tym którzy sprawdzają swój system ;)