MohSETH Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Witam serdecznie Ostanio wróciłem do Linuksa, a mianowicie FC 6 miałem małą przerwę bo ostatnia była FC 3. FC6 Jest piękne i szybsze od FC 3. Zainstalowałem internet, czyżby na tym kończyła się zabawa z Linuksem? Powiedzcie mi co Wy robicie na Fedorce? Bo ja jakoś nie mam pomysłów, a bardzo lubie bawić się w powłoce:) (Powłoka - brzmi dumnie ) Co byście proponowali zrobić? Jak zoptymalizować Fedorkę maksymalnie do własnego kompa? AMD Athlon X2 +3800 1GRam GeForce 7600 GS Zalman. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Co przy takim sprzęcie chcesz optymalizować ? A tak na poważnie: ja na swojej FC6 i znacznie skromniejszym sprzęcie moge robić właściwie wszystko co chcę (łącznie z graniem ): mam całe potrzebne oprogramowanie w wersji natywnej: od prostego odtwarzacza muzyki przez pakiet biurowy aż do programów do obróbki grqafiki i dźwięku... Także, o ile dobrze zrozumiałem pytanie, to możesz robić co tylko chcesz . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 chcesz się pobawić ? kup sobie irde koniecznie z układem ma620 i spróbuj przesłać coś na fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Listopad 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 10, 2006 Vmware, XGL/AIGLX, nethack(gra), nieustanne ulepszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 nieustanne ulepszanie To jest w linuksie najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McMonster Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 Największą frajdą posiadania Pingwina to grzebanie, konfigurowanie, odkrywanie wszystkich możliwości itp. A oprócz tego to ja głównie siedzę na necie, ircu, pogrywam w różne gierki od czasu do czasu (głównie wersje natywne, ET, ADOM, Alpha Centaurii). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 Ja na fedorze myśle jak usunąć windowsa Ogólnie fc6 jest wolniejsza od fc5 :-) i xorg je mi 25% procka a nie mam xgl czy aiglx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 Ogólnie fc6 jest wolniejsza od fc5 :-) sorry, ale się nie zgodzę dwa dni temu zainstalowałem FC6 x84_64, ale trochę muliło... przyczyna - mam 512 współdzielonego ramu... trochę mało architektura i386 chodzi bardzo szybko, powyłączałem niepotrzebne usługi, system po załadowaniu ma ~85mb w ramie na GNOM-ie, sytem chodzi naprawdę bardzo dobrze... chyba kocham ten system :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 Broda jak to zrobiłeś, że masz ~85 MB? Bo ja niestyey mam 185MB na gnome :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 nawet zrobilem reboota, zeby sie upewnic, ze w nocy cos mi sie nie przewidzialo po uruchomieniu kompa i zalogowaniu sie na usera mialem dokladnie 80mb... jestem pewien, ze jeszcze mozna wyciagnac kilka megasów... z 10 system - architektura i386, uslugi - acpid, anacron, apmd, autofs, cpuspeed, crond, haldeamon, iptables, lm_sensors, mcstrans, messagebus, network, pcscd, readahed_early i later, resotrecond, sendmail, smartd, syslog i xfs... podczas instalki zawsze dobieram recznie paczki i staram sie to zrobic porzadnie, zeby nie instalowac niepotrzebnych glupot... a compiz? masz odpalony? ja nie... //edit: mozesz tez wylaczyc wsparcie dla ipv6, nie wiem na ile zoptymalizuje to system, ale zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 Usługi które mam uruchomione: acpid, anacron, atd, autofs, cron, cups, firstboot, haldaemon, ip6tables, iptables, irqbalance, kudzu, lm,sensors, mcstrans, messagebus, network, nvidia-glx, portmap, readheader_early, restorecond, sendmail, smartd, syslog, wine Co to to ipv6? Które z tych usług moge jeszcze wyłączyć? mój komp: celeron 90MHz, riva TNT2, 192MB ram. A compiz też mam wyłączony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 ktos chyba wklejal gdzies na forum tego linka, ale nie dam uciac sobie glowy, bo ost. nawala mi pamiec cos... chyba za malo spie http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#ipv6 a o uslugach masz troche tu: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-fc6.html //edit: ta ilosc zajmowanej pamieci na poczatku, to tak troche pic na wode... wystarczy, ze odpale operke z 12 otwartymi zakladkami... i ona sama zajmuje prawie 120mb... wydaje mi sie, ze kiedys zajmowala troche mniej... swoja droga mam ustawione, zeby przechowywala MAX wpisów w historii (10000) i MAX wpisów w pasku adresów (czesto przydaje mi sie taka pomoc - patrz. problemy z pamiecia ost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLinuX Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 Mi na starcie zajmuje 185 MB a w czasie pracu + 90Mb na swap. 85 MB zajmuje mi w trybie tekstowym. Uslugi które zostawilem wlaczone: acpid, autofs, cron, cups, haldaemon, iptables, lm,sensors, mcstrans, messagebus, network, nvidia-glx, readheader_early, restorecond, sendmail, syslog. Co jescze moge zrobic z systemem? ***EDIT*** A po wlaczeniu Firefox`a zuzycie pamieci sie nie zwieksza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 moj komp po starcie z AIGLX i KDE + beryl ma zajete ~130mb ;P a na fc? cóż- kolejne upgrade'y robienie burdelu w systemie szukając czegoś co jeszcze można spieprzyć gram, slucham muzy, siedze na ekg2 i irssi, czasem zagram w ut2004 i nexuiz. wiecej administracji niz pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2006 FLinux, zarzuć tym co pokazuje htop btw. popracowąłem trochę nad operką, to niemożliwe żeby zajmowała więcej pamięci niż cały system op. teraz waży ~40-60mb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi