Skocz do zawartości

Co Robiecie Na Swojej Fedorze?

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Ostanio wróciłem do Linuksa, a mianowicie FC 6 miałem małą przerwę bo ostatnia była FC 3. FC6 Jest piękne i szybsze od FC 3. Zainstalowałem internet, czyżby na tym kończyła się zabawa z Linuksem? Powiedzcie mi co Wy robicie na Fedorce? Bo ja jakoś nie mam pomysłów, a bardzo lubie bawić się w powłoce:) (Powłoka - brzmi dumnie ) Co byście proponowali zrobić? Jak zoptymalizować Fedorkę maksymalnie do własnego kompa? AMD Athlon X2 +3800 1GRam GeForce 7600 GS Zalman.

Pozdrawiam

Co przy takim sprzęcie chcesz optymalizować :o;) ?

A tak na poważnie: ja na swojej FC6 i znacznie skromniejszym sprzęcie moge robić właściwie wszystko co chcę (łącznie z graniem B) ): mam całe potrzebne oprogramowanie w wersji natywnej: od prostego odtwarzacza muzyki przez pakiet biurowy aż do programów do obróbki grqafiki i dźwięku...

Także, o ile dobrze zrozumiałem pytanie, to możesz robić co tylko chcesz :) .

pozdrawiam

Największą frajdą posiadania Pingwina to grzebanie, konfigurowanie, odkrywanie wszystkich możliwości itp.

A oprócz tego to ja głównie siedzę na necie, ircu, pogrywam w różne gierki od czasu do czasu (głównie wersje natywne, ET, ADOM, Alpha Centaurii).

Ogólnie fc6 jest wolniejsza od fc5 :-)

sorry, ale się nie zgodzę ;)

dwa dni temu zainstalowałem FC6 x84_64, ale trochę muliło... przyczyna - mam 512 współdzielonego ramu... trochę mało

architektura i386 chodzi bardzo szybko, powyłączałem niepotrzebne usługi, system po załadowaniu ma ~85mb w ramie na GNOM-ie, sytem chodzi naprawdę bardzo dobrze... chyba kocham ten system :-) :D

nawet zrobilem reboota, zeby sie upewnic, ze w nocy cos mi sie nie przewidzialo ;)

po uruchomieniu kompa i zalogowaniu sie na usera mialem dokladnie 80mb...

jestem pewien, ze jeszcze mozna wyciagnac kilka megasów... z 10 :P

system - architektura i386,

uslugi - acpid, anacron, apmd, autofs, cpuspeed, crond, haldeamon, iptables, lm_sensors, mcstrans, messagebus, network, pcscd, readahed_early i later, resotrecond, sendmail, smartd, syslog i xfs...

podczas instalki zawsze dobieram recznie paczki i staram sie to zrobic porzadnie, zeby nie instalowac niepotrzebnych glupot...

a compiz? masz odpalony? ja nie...

//edit:

mozesz tez wylaczyc wsparcie dla ipv6, nie wiem na ile zoptymalizuje to system, ale zawsze ;)

Usługi które mam uruchomione: acpid, anacron, atd, autofs, cron, cups, firstboot, haldaemon, ip6tables, iptables, irqbalance, kudzu, lm,sensors, mcstrans, messagebus, network, nvidia-glx, portmap, readheader_early, restorecond, sendmail, smartd, syslog, wine

Co to to ipv6? Które z tych usług moge jeszcze wyłączyć?

mój komp: celeron 90MHz, riva TNT2, 192MB ram.

A compiz też mam wyłączony. :)

ktos chyba wklejal gdzies na forum tego linka, ale nie dam uciac sobie glowy, bo ost. nawala mi pamiec cos... chyba za malo spie :)

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc6.html#ipv6

a o uslugach masz troche tu:

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-fc6.html

//edit:

ta ilosc zajmowanej pamieci na poczatku, to tak troche pic na wode... wystarczy, ze odpale operke z 12 otwartymi zakladkami... i ona sama zajmuje prawie 120mb... wydaje mi sie, ze kiedys zajmowala troche mniej... swoja droga mam ustawione, zeby przechowywala MAX wpisów w historii (10000) i MAX wpisów w pasku adresów (czesto przydaje mi sie taka pomoc - patrz. problemy z pamiecia ost. :)

Mi na starcie zajmuje 185 MB a w czasie pracu + 90Mb na swap. :unsure: 85 MB zajmuje mi w trybie tekstowym.

Uslugi które zostawilem wlaczone: acpid, autofs, cron, cups, haldaemon, iptables, lm,sensors, mcstrans, messagebus, network, nvidia-glx, readheader_early, restorecond, sendmail, syslog.

Co jescze moge zrobic z systemem? <_<:huh:

***EDIT***

A po wlaczeniu Firefox`a zuzycie pamieci sie nie zwieksza

moj komp po starcie z AIGLX i KDE + beryl ma zajete ~130mb ;P

a na fc? cóż- kolejne upgrade'y robienie burdelu w systemie szukając czegoś co jeszcze można spieprzyć ;) gram, slucham muzy, siedze na ekg2 i irssi, czasem zagram w ut2004 i nexuiz. wiecej administracji niz pracy ;)