Skocz do zawartości

Sb Audigy Se 7.1, Skype I Mic - Problem

Kosi#1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam mały problem dotyczący ustawienia mikrofonu. W skype mam ustawione sterowniki ALSA, a mikrofon nie działa (jak daje na Skype Test Call, słyszę rozmówcę, gdy jest chwila kiedy się nagrywa głos, a potem można go odsłuchać, to siebie nie słyszę) . W Kmixie ustawiłem na MIC IN i w alsamixer podgłąśniłem mikrofon na maxa. Co się okazało, słyszę tylko Siebie, i wtedy skype też zaczyna trybić. Jak zrobić tak, abym nie słyszał siebie w głośnikach a mógł rozmawiać przez Skype. Od razu mówię, że przeszukałem forum, co więcej wszedłem na linka do Skype FAQ (który był podany przez jednego forumowicza), gdzie był opisany ten problem, niestety u mnie jest bardzej skomplikowana sprawa :/ Na dole zamieszczam screenshoty z kMix'a.

IPB Image

IPB Image

IPB Image

Wiem, że powinienem mieć w kMixie czerwoną i zieloną lampkę, mam tylko czerwoną jak widać :/

a ha nie wzkazujcie się tym że na zdjęciu suwak mica jest na samym dole, on i tak nic nie daje... :/

no nie za bardzo mi pomogłeś... gdybyś przeczytał dokładnie moją wiadomość to byś wiedział czemu...

W Kmixie ustawiłem na MIC IN i w alsamixer podgłąśniłem mikrofon na maxa. Co się okazało, słyszę tylko Siebie, i wtedy skype też zaczyna trybić.

Ale dzięki za chęci... :-)

Czy ktoś może mi pomóc?? Prosze o pomoc.

Heheh sory :P

ale mam jeszcze coś odpal program 'alsamixer' w konsoli i daj na maksa słupek 'capture' widze, że masz to zrobione w kmixie, ale w alsamixer to może być inaczej :P. Jeśli nic nie da to spróbuj innego programu do rozmowy (tylko dla testu) np teamspeak i sprawdź czy tam mikrofon działa.

EDIT

Chyba już wiem o co ci chodzi :P Ja ustawiłem capture na 0, mikrofon na maksa i w przełącznikach dałem mic.

W programie audacity (nagrywanie i potem odtwarzanie). Odtwarzany dźwięk jest idealny, ale na przykład w programach do rozmów w dźwięk nagrywany jest cały czas i mikrofon wyłapuje to co leci z głośników :] I robi się taka pętla:p Sprobuj użyć słuchawek :D, ale najpierw spróbuj pobawić się jakimś programem do zwykłego nagrywania np audacity jest w repo fedory.