fanatico Napisano Listopad 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 Witam Chciałbym się dowiedzieć , czy jest SQL Server Analyzer pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT?? Proszę tylko o odpowiedz - mam na zajeciach ale na windzie - a takowego pseudosystemu nie posiadam Pomoze ktos??tHx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 A to nie jest program Microsoftu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 Nom jest - ale chodzi o to , czy jest jakis zastepczy - konkretnie chodzi mi o bazy danych - tworzenie - moze byc jaki kolwiek w ktorym bym mogl cokolwiek zrobic xD thX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 Niech mi ktos chociaz napisze czy jest taki programik (_wogole_ → w ogóle) ORT - bo juz dlugo szukam:( , a jest mi naprawde potrzebny!! Dziekowac!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 bo juz dlugo szukam:( , a jest mi naprawde potrzebny!! Czytaj tutaj. Dziekowac!!Ja też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 yum install mysql-administrator zobacz czy chodzi Ci o to, mozesz tam lajtowo tworzyć schematy, bazy... praktycznie bez znajomości sql-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 yum install mysql-administrator zobacz czy chodzi Ci o to, mozesz tam lajtowo tworzyć schematy, bazy... praktycznie bez znajomości sql-a Teraz zadam głupie pytanie Jak mam się połączyć??O ile się nie mylę pod microsoftowym Mysqlem była opcja demo(30 dniowa) i tam nie musiałem się łączyć Tzn mogłem ,ale nie musiałem. Sory za takie ptyania , ale moja znajomość Mysql się kończy na początku . Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 niech zgadne... wpisujesz server hostname (localhost), port (domyślny, jeśli nie zmieniłeś), user, password? zainstaluj sobie jeszcze mysql-a i go uruchom: yum install mysql service mysqld start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 niech zgadne... wpisujesz server hostname (localhost), port (domyślny, jeśli nie zmieniłeś), user, password? zainstaluj sobie jeszcze mysql-a i go uruchom: yum install mysql service mysqld start [root@localhost ~]# yum install mysql Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do Później dostałem coś takiego : [root@localhost ~]# yum install mysql Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlis...6&arch=i386 error was [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')> Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core , ale się domyśliłem (we wcześniejszym temacie mi napisali ) że serwery są przeciążone , tylko że nie wiem czy to na pewno to , a z tym połączeniem to tak jak napisałeś robiłem - serwer - hostname - port domyślny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 sorry, najprawdopodobniej instalacja mysql-administratora dociągneła Ci mysql rpm -q mysql nie sprawdziłeś czy sie uruchomi mysqld? :/ co do hasła i usera, domyślnie dla roota jest puste hasło, nie zapomnij tego zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 [root@localhost ~]# rpm -q mysql mysql-5.0.22-2.1 [root@localhost ~]# mysql ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) W tym katalogu nic nie ma A jeżeli chodzi o połączenie to robię tak jak piszesz i nic. [root@localhost mysql]# service mysql start mysql: nierozpoznana usługa [root@localhost /]# whereis mysql mysql: /usr/bin/mysql /usr/lib/mysql /usr/include/mysql /usr/share/mysql /usr/share/man/man1/mysql.1.gz Może to Ci coś podpowie tzn mi , zaglądałem do każdego z tych katalogów ale nic mądrego sam jeszcze nie jestemw stanie wymyśleć Dzięki za cierpliwość!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 [root@localhost mysql]# service mysql start mysql: nierozpoznana usluga ja widze ze zadajesz duzo pytan, na które sa juz odpowiedzi # service mysqld start i nie trzeba wchodzic do katalogu mysql, a jak to nie odpali to system ---> administracja ---> services i szukaj mysql PS: jak znasz dobrze angielski to: http://www.ebookshare.net/2006/07/22/sams-...2006-ebook-bbl/ mam nadzieje ze to nie narusza regulaminu forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 ja widzę że zadajesz dużo pytań, na które są już odpowiedzi # service mysqld start i nie trzeba wchodzić do katalogu mysql, a jak to nie odpali to system ---> administracja ---> services i szukaj mysql PS: jak znasz dobrze angielski to: http://www.ebookshare.net/2006/07/22/sams-...2006-ebook-bbl/ mam nadzieję że to nie narusza regulaminu forum. Nom zadaje zadaje , ale naprawdę nie robię tego specjalnie - po prostu nie wiem jak to uruchomić!! # service mysqld start daje mi : [root@localhost ~]# service mysqld start Inicjowanie bazy danych MySQL: Neither host 'localhost.localdomain' nor 'localhost' could be looked up with /usr/bin/resolveip Please configure the 'hostname' command to return a correct hostname. If you want to solve this at a later stage, restart this script with the --force option [ZAWIÓDŁ] System-Administracja-Service daje to samo tzn zaznaczam i "niby" uruchamiam , ale nadal pokazuje mysqld jest zatrzymany mimo że jest zaznaczony (tą strzałeczkę z uruchom też nadusiłem jak by co ) , po restarcie przy wczytywaniu usług dostaje dokladnie to samo co teraz wyśietliłem Podejżewam , że to będzie coś banalnego , ale naprawde nie znam się na tyle żeby coś stwierdzić dlatego pytam na forum- taki mam zwyczaj - nie wiem to pytam , a z tym mysqld to przyznaje - mój błąd tHx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 w /etc/hosts zapewne masz: ::1 localhost.localdomain localhost zmień na: 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatico Napisano Listopad 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2006 No gra jak ta lala Dzięki za cierpliwość , teraz się tylko troche zapoznam - bo z tego co tu widzę nie ma możliwości tworzenia tych danych " z palca " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi