Caedo Napisano Listopad 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2006 Witam Próbowałem najpierw uzyskać dźwięk 4.1 w Rhythmboxie, ale nie wyszło. W końcu natknąłem się na tego linka: http://forum.suse.pl/index.php?topic=7919.msg60896 Zainstalowałem Amaroka przez yuma, potem jeszcze wpisałem yum install amarok-extras-nonfree i próbowałem zrobić wszystko tak jak na tamtej stronce. Gdy ustawiłem wszystko tak jak być powinno nacieszyłem się jedną piosenką a po niej błedem "xine nie był w stanie zainicjować żadnych sterowników dźwięku" No i to by było na tyle :-/ Prosiłbym kogoś o radę jak sobie z tym poradzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 moze masz zle wykryta karte dzwiękowa masz dzwieki w systemie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Dźwięki w systemie są, inne odtwarzacze też odtwarzają dźwięk, w ff też jest. Może to wina alsy, zainstalowała się przez "yum update" ja nie ingerowałem w to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 a co masz za karte dzwiekowa?? Ja zkongigurowalem SB Audigy 7.1 SE wlasnie dzieki temu linkowi który podales i dziala mi dzwiek 5.1 bez problemu. Sprobuj odpalic na XMMS. Po 2 jakiego sterownika dzwieku uzywasz pod amarok? OSS czy ALSA? to co jest opisane w linku jest tylko pod ALSE. W XMMS dajesz w ustawieniach na ALSA i duplicate tak jak masz to opisane zreszta.... EDIT a no i jescze jedno: w podanej stronie masz dodac plik "asoundrc" w katalogu domowym w ktorym ma byc: pcm.ca0106 { type hw card 0 } ctl.ca0106 { type hw card 0 } pcm.duplicate { type plug slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } zmien: "slave.channels 6" na 5 i slave.pcm "surround51" na slave.pcm "surround41" Moze pomoze :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Listopad 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 No właśnie tego pliku nie dodałem... Dlatego, że nie wiem dokładnie o który katalog chodzi :-P Domowy mówi mi tyle samo co folder domowy :-P Sry ale linuksa mam dopiero dwa tygodnie :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Na pulpicie masz 'folder domowy' stwórz tam plik .asoundrc (kropka jest ważna)i wklej to co kolega podał na górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 dla jasności. jest to katalog /home/nazwa_uzytkownika, czyli np. w moim przypadku: /home/tomek dajesz np. w konqueror dodaj plik -> plik tekstowy -> nazwa -> .asoundrc -> wpisujesz to co Ci podałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Listopad 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Zrobiłem tak, ale niestety nic to nie dało :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Ponowie pytanie... czy masz zainstalowany sterownik ALSA czy OSS?? PS Czy spróbowales przez XMMS`a?? Jezeli tak, to czy zmieniles w ustawieniach sterownik na ALSA i dopisales "duplicate"? Powiedz czym próbowales odpalic? EDIT: Dla XMMS: wchodzisz w ustawienia --> zakladka "wtyczki we/wy dzwieku --> wtyczka wejsciowa --> rozwijasz i dajesz na Wtyczka wyjsciowa ALSA --> konfiguruj --> zakladka Ustawienia urzadzenia i tam wpisujesz: "duplicate" klikasz OK. powinno dzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Listopad 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2006 Mam zainstalowany sterownik ALSA. Zainstalował się sam, przy aktualizacji systemu. Inne programy reagują tak: a) xmms - w ogóle nie odtwarza mp3, zachowuje się jak winamp gdy nie zna jakiegoś formatu :-| Wyskakuje okienko z takim tekstem: "Due to patent licensing, and conflicts between such patent licenses and the licenses of application source code, MPEG-1/2 audo layer 3 (mp3) support has been removed from this application by Red Hat, Inc. We apologize for the inconvenience." xine - tylko 2.0 c) Rhythmbox - 2.0 I amarok wiadomo... A i jeszcze jak uruchamiam xmms przez konsole to wyskakuje coś takiego: "** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM" Może to wina alsy? Źle zainstalowana, albo coś? Może się do czegoś przyda: [root@dhcp ~]# rpm -qa | grep alsa alsa-utils-1.0.11-4.rc2 alsa-tools-1.0.10-2.fc5 alsa-lib-devel-1.0.11-4.rc2 alsa-lib-1.0.11-4.rc2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2006 musisz zainstalowac sterowniki MP3 do XMMS`a? Tak samo do innych programów...? najczesciej sa to pliki z koncówka non-freeczy jakos tak... Jezeli chodzi o Mp3 w xmms to: yum install xmms-mp3 dla WMA yum install xmms-wma PS poczytaj FAQ http://faq.fedorapl.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Listopad 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2006 FAQ czytalem :-) w xmms jest cos takiego: "Please check that: Your soundcard is configured properly You have the correct output plugin selected No other program is blocking the soundcard" I jeszcze log z konsoli moze sie przyda: [root@dhcp ~]# xmms ** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM ALSA lib pcm.c:2099:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM duplicate ** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Nie ma takiego pliku ani katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 heh powiem Ci ze mnie troche zagiales... ale ja tez mma ten problem, tyle, że ja restartuje komputer lub sie wylogowuje i zalogowuje na nowo i zaczyna dzialac. :/ tyle ze ja mam: ** WARNING **: alsa_setup_mixer(): Failed to find mixer element: PCM ** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Urządzenie lub zasoby zajęte z tego co u Ciebie widzę to nie masz chyba tego pliku w folderze domowym .asoundrc w katalogu domowym: ** WARNING **: alsa_setup(): Failed to open pcm device (duplicate): Nie ma takiego pliku ani katalogu I jescze jedna sprawa... robiłeś update systemu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caedo Napisano Listopad 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 Kurcze, właśnie mam ten plik w folderze domowym, tylko jest on niewidoczny, ale gdy próbuję stworzyć nowy o takiej nazwie to pisze, że plik już istnieje. Update systemu robiłem, to on zainstalował mi alse. Karta dźwiękowa - Sound Blaster Audigy SE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2006 hmmm stworzyles ten plik i nie działa.... hmm rozumiem ze go stworzyles i wkleiles to co trzeba i to co podałem..? Też mam SB Audigy i mi wszystko działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi