Ess Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 OPIS INSTALACJI NEOSTRADY Z MODEMEM SpeedTouch330 Instalacja jest wyjatkowo prosta i sprowadza sie tylko do uruchomienia skryptu instalacyjnego i podania loginu i hasla. Sposób instalacji (Wszystko wykonujemy przy podlaczonym modemie!): - Logujemy sie jako root "su -" - Sprawdzamy wersje modemu SpeedTouch330 wpisujac: awk '/4061/ { print $5 }' /proc/bus/usb/devices - Pobieramy plik odpowiedni dla swojej wersji modemu 2.00 lub 4.00 (Linki na dole opisu!) - Przechodzimy do katalogu z pobranym plikiem i rozpakowujemy go: - bunzip2 NEO_Installer_* - tar -xf NEO_Installer_* - Przechodzimy do katalogu z programem (cd NEO_Installer_*) - Uruchamiamy skrypt wpisujac: ./NEO_Installer - Podajemy login w formacie [email protected] - Podajemy haslo - Skrypt zapyta nas czy podane dane sa prawidlowe, jesli wszystko sie zgadza wpisujemy "T" i naciskamy Enter - Po udanej instalacji odlaczamy, i podlaczamy modem ponownie! I to juz wszystko. Aby uruchomic polaczenie logujemy sie jako root (su -) i wpisujemy: pppd call neo aby sie rozlaczyc wpisujemy (Jako root): killall pppd Aby polaczenie uruchamialo sie wraz ze startem systemu, edytujemy plik /etc/rc.d/rc.local i dodajemy wpis "pppd call neo" w ostatniej linijce. Autor programu: Nadro Licencja programu: GNU/GPL Autor paczek, odpowiednich dla róznych wersji modemu: Strzelcu Skrypt dla wersji modemu 2.00: http://szczelczyk13.w.interia.pl/NEO_Installer_SP2.0.tar.bz2 http://www.ess.neostrada.pl/NEO_Installer_SP2.0.tar.bz2 Skrypt dla wersji modemu 4.00: http://szczelczyk13.w.interia.pl/NEO_Installer_SP4.0.tar.bz2 http://www.ess.neostrada.pl/NEO_Installer_SP4.0.tar.bz2 Skrypt dziala na kazdej dystrybucji Linuksa z jadrem 2.6.x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedoracoreuser Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 zakladam ze trzeba najpierw posiadac sterowniki do tego modemu tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ess Napisano Listopad 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Otóż nie. Wszystko jest już zawarte w samym programie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 a o speedtouchconf slyszales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ess Napisano Listopad 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 Używłem speedtouchconf na Fedorze 4, ale z Fedora Core 6 nie działa, to znaczy działa, ale internet odpala się tylko raz i to podzczas instalacji speedtouchconf. Jeśli doda się wpis do automatycznego startu podczas uruchamiania systemu, system staje na "podnoszenie interfejsu ppp0" lub na "uruchamianie połączenia ADSL", nawet jeśli nie doda się tego wpisu jest tak samo. Próbowałem też skorzystać z tego sposobu: http://www.fedora.pl/index.php?option=content&task=view&id=98 Uruchamianie internetu przy starcie systemu trwa jakieś 5min, a kiedy już się uruchomi, strony www i wszystkie aplikacje otwierają się po ok. 30sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Listopad 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2006 wina lezy po stronie modem_run, ktory zle wspolpracuje z kernelem 2.6.18, o czym juz tutaj pisalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pnowyy Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Czy tak samo mozna zrobic majać neostrade na modemie Sagem f@st 800 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ess Napisano Listopad 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Czy tak samo mozna zrobic majać neostrade na modemie Sagem f@st 800 ? Niestety ten sposób działa tylko z modemem speedtouch330, jest specjalnie dla niego napsany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pnowyy Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Niestety ten sposób działa tylko z modemem speedtouch330, jest specjalnie dla niego napsany... A w jaki sposob podlaczyc na modemie Sagem? Wszedzie pisza albo o Speed Touchu albo jak to zrobic na Feroda 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magevil Napisano Listopad 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2006 2 pytania odnosnie tego tematu: (pytam jeszcze jako user auroxa wiec wole wiedziec przed instalacja): 1.czy ten sposob dziala? 2. jak po instalacji i reboocie skrypt bedzie laczyl sie z netem? automatycznie czy potrzeba bedzie jakiegos polecenia z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ess Napisano Listopad 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 2 pytania odnosnie tego tematu: (pytam jeszcze jako user auroxa wiec wole wiedziec przed instalacja): 1.czy ten sposob dziala? 2. jak po instalacji i reboocie skrypt bedzie laczyl sie z netem? automatycznie czy potrzeba bedzie jakiegos polecenia z gory dziekuje Otóz: wg. informacji autora, program dziala na kazdej dystrybucji Linuksa z jadrem 2.6.x (sprawdzalem na Debianie ETCH i dziala...), a wiec powinno dzialac równiez na Auroksie... BTW z tego co wiem Aurox (inside) posiada juz wsparcie dla neostrady i jej modemów. Aby sie polaczyc, w konsoli jako root (su -) wpisujemy "pppd call neo" aby sie rozlaczyc wpisujemy "killall pppd" Aby laczyc sie z internetem przy uruchamianiu systemu, dodajemy wpis "pppd call neo" na koncu pliku /etc/rc.d/rc.local Samo polaczenie trwa niecale 5 sekund... nawet w Windowsie trwa to dluzej... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magevil Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 co do mojego pytania to ciut zle mnie zrozumiales, siedze jeszcze na auroksie ale chce przejsc na fedore i upewnialem sie co do skutecznosci tej metody, teraz juz wiem ze na FC6 bedzie dzialac, i juz zasysam grunt ze bedzie dzialac ;D a na auroksie jest pelne wsparcie dla neo, ale niestety trzeba z niego zejsc bo lipnie siedzi sie na dystrybucji ktora nie jest juz rozwijana problem rozwiazany dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek01 Napisano Grudzień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2006 Mam pewien problem. Mam Fedore 6 ten programik do instalacji neo zainstalował się poprawnie. Wchodze do konsoli loguje sie jako root wpisuje: pppd call neo, a konsola mi wywala blad: "bash: pppd command not found" pomocy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ess Napisano Grudzień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2006 Mam pewien problem. Mam Fedore 6 ten programik do instalacji neo zainstalowal sie poprawnie. Wchodze do konsoli loguje sie jako root wpisuje: pppd call neo, a konsola mi wywala blad: "bash: pppd command not found" pomocy.... Musisz zainstalowac pakiet PPP (yum install ppp) Pakiet PPP jest na plycie z FC6, na pewno podczas instalacji systemu nie dodales go... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek01 Napisano Grudzień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2006 Dzięki zadziałało . Pisze ta odpowiedz juz spod Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi