orzech Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Witam , Jestem poczatkujacym uzytkownikiem systemu fedora i mam pytanie jak odpalic x po putty ..??? czy jest to mozliwe...??? to co juz mi sie udalo wygooglowac jest mozliwe tylko trzeba dogrywac jakies pakiety .... jakie i jak je skonfigurowacac.... z gory dzieki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 AFAIR, putty jest programem tekstowego terminala, a nie X... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xide Napisano Listopad 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2006 Mozesz sprobowac uzyc VNC Real. Jest zarowno dla Linuksa jak i dla Windowsa. Linux > Windows probowalem, ale na odwrot nie. No i na pewno bedziesz musial pogrzebac z firewallem i dodac odpowiednie porty, zeby sie dostac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Gnome ma wbudowany serwer VNC - vino. Uruchamiasz najpierw vino-preferences, ustawiasz co potrzeba, potem vino-session i serwer stoi na standardowym porcie VNC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massakra Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Obadaj nomachine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 PuTTy jest w instalacji FC6 wystarczy zaznaczyć Fedora rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 To, ze terminalowy, nic nie szkodzi. SSH ma support dla polaczenia X-owego. Szkopul tylko, ze putty jest pod Winde, wiec na koncówce gdzie pracujesz nie ma X-serwera. Na kliencie pod cygwinem uruchom X-serwer i uzyj ssh zamiast putty. [sorry, myslisz o putty pod fedore -- jjj To nie wiem bo nie uzywam putty, ale teoretycznie jak jest klient ssh to ma szanse radzic sobie z wyswietlaniem X-owych okien. Gdyby putty nie umial, uzyj zwyklego terminalowego ssh, oczywiscie X-serwer musisz miec wlaczony.] W /etc/ssh/sshd_config serwera z którym sie laczysz musz miec X11forwarding=Yes Albo uzyj vnc, ale on dziala inaczej: uruchamia na serwerze X-serwer, który wysyla na port tcp strumien z bitmapowymi obrazami pulpitu. Odbierasz go za pomoca vncviewer. Dziala UX <--> Win, bez róznicy. Ale vnc nie jest bezpieczny, o ile wiem. W kazdym razie nie tak, jak ssh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi