mefiu Napisano Sierpień 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2004 (edytowane) Witam. Z uwagi na brak odzewu na mojego posta w poprzednim temacie oraz dzięki wskazówkom marcYra postanowiłem trochę przybliżyć mój problem. Oto mój poprzedni post: Witam. Jestem świeżym użytkownikem linuksa. Mam problem z instalacją Sagema pod FC2. Zrobiłem wszystko dokładnie krok po kroku począwszy od instalacji FC2 według howto marcYr'a, jednak po podpięciu modemu zawiesza się cały system. Nadal mam RH9, który po zainstalowaniu sterowników i podpięciu działa bez zarzutów (w dodatku są to sterowniki z płyty tepsy , które nie wiem czemu nie działają na FC2, czy to wina jądra?). Przed instalacją sterowników, gdy modem jest podpięty oba systemy zawieszają się już przy inicjacji systemu, tak że nie mogę zainstalować modemu gdy jest podłączony (ale może to oczywiste ). Proszę o pomoc. Najbardziej obawiam się jakichś wad lub konfliktów od strony sprzętu, bo gdzieś coś czytałem o płytach Asrock'a z chipsetem SiS i modemach USB, że to nie zbyt dobre połączenie, jednak były to tylko przypuszczenia. Ale skoro działa na RH9 to chyba jest nadzieja . Poza tymi z posta mam jeszcze takie najbardziej fundamentalne pytania zanim znowu zabiorę się za instalację: Czy to normalne, że przy podpiętym modemie nie mogę nawet zainicjować instalacji FC2 (tak samo jest na RH9) bootując z płyty instalacyjnej? W sterownikach na RH9 miałem jasno napisane w README w którym momencie instalacji podpiąć modem, a jak się sprawa ma przy sterowniku eagle-usb-1.9.8? Aha, nie wiem czy to ważne ale moja płyta główna działa w ACPI, ale w RH9 najprawdopodobniej nie jest on wkompilowany w jądro, bo za każdym razem muszę ręcznie wyłączać komputer, natomiast w FC2 wyłącza się automatycznie (to jeden z powodów dla jakich chcę używać Fedory) czy to może mieć jakieś znaczenie? Pozdrawiam i proszę o pomoc! Przeniesione z działu Instalacja systemu FC2 Edytowane Sierpień 24, 2004 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 hmmmm, sam jestem świeżym posiadaczem (_linuxa_ → Linuksa) ORT (fedora core2 ) mam płytę asrock z chipsetem sis746 modem sagem fast 800 usb zainstalowany zgodnie ze wskazówkami z tej strony i to chodzi. Gdzieś popełniłeś błąd. Przyczytaj parę razy zamieszczony opis, ta strona jest jedyną która naprawdę może ci pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mefiu Napisano Sierpień 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2004 Dzięki dobrze wiedzieć, że z płytą wszystko w porządku. Znalazłem jednak jakieś nieprwidłowości podczas instalacji (nie wiem dlaczego wcześniej tego nie zauważyłem ), już na samym początku kiedy wpisuje ./autogen.sh mam warningi: [root@localhost eagle-usb-1.9.8]# ./autogen.sh /usr/share/aclocal/vorbis.m4:9: warning: underquoted definition of XIPH_PATH_VORBIS run info '(automake)Extending aclocal' or see http://sources.redhat.com/automake/automak...nding%20aclocal /usr/share/aclocal/pkg.m4:5: warning: underquoted definition of PKG_CHECK_MODULES /usr/share/aclocal/pilot-link.m4:1: warning: underquoted definition of AC_PILOT_LINK_HOOK /usr/share/aclocal/ogg.m4:8: warning: underquoted definition of XIPH_PATH_OGG /usr/share/aclocal/oaf.m4:4: warning: underquoted definition of AM_PATH_OAF /usr/share/aclocal/linc.m4:1: warning: underquoted definition of AM_PATH_LINC /usr/share/aclocal/libole2.m4:18: warning: underquoted definition of AM_PATH_LIBOLE2 /usr/share/aclocal/libmikmod.m4:11: warning: underquoted definition of AM_PATH_LIBMIKMOD /usr/share/aclocal/libguppi.m4:11: warning: underquoted definition of AM_PATH_LIBGUPPI /usr/share/aclocal/libglade.m4:7: warning: underquoted definition of AM_PATH_LIBGLADE /usr/share/aclocal/libart.m4:11: warning: underquoted definition of AM_PATH_LIBART /usr/share/aclocal/libIDL.m4:6: warning: underquoted definition of AM_PATH_LIBIDL /usr/share/aclocal/imlib.m4:9: warning: underquoted definition of AM_PATH_IMLIB /usr/share/aclocal/imlib.m4:167: warning: underquoted definition of AM_PATH_GDK_IMLIB /usr/share/aclocal/gtk.m4:7: warning: underquoted definition of AM_PATH_GTK /usr/share/aclocal/glib.m4:8: warning: underquoted definition of AM_PATH_GLIB /usr/share/aclocal/gdk-pixbuf.m4:12: warning: underquoted definition of AM_PATH_GDK_PIXBUF /usr/share/aclocal/gconf-2.m4:8: warning: underquoted definition of AM_GCONF_SOURCE_2 /usr/share/aclocal/gconf-1.m4:4: warning: underquoted definition of AM_PATH_GCONF /usr/share/aclocal/gconf-1.m4:71: warning: underquoted definition of AM_GCONF_SOURCE /usr/share/aclocal/audiofile.m4:12: warning: underquoted definition of AM_PATH_AUDIOFILE /usr/share/aclocal/ORBit.m4:4: warning: underquoted definition of AM_PATH_ORBIT Nie wiem na ile są poważne. Google mówi coś o wersji automake 1.8, ale mi szczerze mówiąc nic to nie mówi . Może ktoś wie o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2004 [root@localhost eagle-usb-1.9.8]# ./autogen.sh /usr/share/aclocal/vorbis.m4:9: warning: underquoted definition of XIPH_PATH_VORBIS run info '(automake)Extending aclocal' or see http://sources.redhat.com/automake/automak...nding%20aclocal /usr/share/aclocal/pkg.m4:5: warning: underquoted definition of PKG_CHECK_MODULES No wyraźnie Ci napisało Uruchom info '(automake)Extending aclocal' albo zobacz tego linka. W sumie to nic wielkiego, ale w nastepnych wersjach automake może nie działać. Jak przekompilowywałem niektóre paczki src.rpm to takie rzeczy często się zdarzały. Jeśli to dotyczy paczkek z Fedory, to zgłoś błąd na bugzilla.redhat.com (sprawdź najpierw paczkę z Rawhide'a, bo wiele zostało już poprawionych) albo od razu do developerów danego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mefiu Napisano Wrzesień 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2004 Pomogła dopiero instalacja kernela, zmieniłem na 2.6.8.1. Teraz wszystko instaluje się bez problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi