Skocz do zawartości

Instalacja Sterowników Nvidii W Fedora 6

marchewczak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Chciałbym podzielić się informacjami jak zainstalować kartę graficzną na procesorze NVIDIA w FedoraCore6 (dotyczy zarówno wersji 32 jak i 64-bitowej).

1. Instalujemy repozytoria Livna. W tym celu z konsoli (zalogowani jako root) wydajemy polecenie:

rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm

instaluje się rep. Livna

2. Następnie z konsoli wydajemy polecenie: yum install kmod-nvidia Ważne!!!! Słowo nvidia ma być napisane małymi literami !!!!!! bo inaczej dostaniemy po ściągnięciu kilku kilobajtowych plików komunikat: nothing to do

Po wydaniu tego polecenia ściągane są 3 pliki: w tym patch do kernela i driver (jak dobrze pamietam razem ok. 25MB).

3. Restartujemy komputer i po pojawieniu się okna Gruba wybieramy nowe jądro.

4. Uwaga!. Już podczas uruchamiania powinno pojawić się logo NVIDIA. Po uruchomieniu sprawdzamy. Najszybciej poprzez wejście do wygaszaczy ekranu: W środowisku Gnome wchodzimy w zakładkę: System - Preferencje -Wygaszacz ekranu i wybieramy jakiś wygaszacz z dopiskiem GL. W zakładce: Aplikacje -Narzędzia Systemowe - NVIDIA Display Settings możemy też wejść w: OpenGL/GLX information -będą tam odpowiednie wpisy rozpoczynające się od GL. A najlepiej uruchomić grę np.: TORCS, którą można doinstalować poprzez: Dodaj/usuń oprogramowanie.

Uwaga!!! Podczas instalacji miałem wyłączony SElinux.

Pozdrowienia

Marchewczak

Witam, ja z kolej napiszę jak mnie się udało z binarkami od NVIDII v 1.0-9629:

Najpier zaktualizowałem przez yuma kerenel oraz pliki nagłówkoe źródeł, a następnie skorzystałem z opisu instalacji dla sterów NV v 1.0-7667.

o wyłączaniu Xów nie będe pisał bo to już jest dość oczywiste.

Dla tych, którzy mają włączone SELinux trzeba wykonać najpierw:

1. root@user$/usr/sbin/setenforce 0

2. root@user$sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-9629-pkg1.run -pod koniec instalacji instalator zapyta czy zmodyfikować xorg.conf, ja wybrałem OK, a następnie

3. root@user$/usr/sbin/setenforce 1

oraz

4. root@user$modprobe nvidia

i na koniec

5. root@user$init 5

powinien się pokazać ładny zielony X na cały ekran oraz X-y powiny wystartować z akceleracją :D

dnie potem startuje ET, ale niestety na razie nie mogę go przełączyć na tryb pełnoekranowy, niemniej sterownik działa.

pozdrawiam i mam nadzieję, że się to komuś do czegoś przyda ;)

Być może ktoś dopisze odnośnie rozwiązania "problemu" dotyczącego trybu pełnoekranowego dla ET

piękny opis jak najlepiej sobie spieprzyć system (ten drugi), brawo :]

a co do samych opisów, to nie wiem po co to wszystko, skoro i tak wszystko w zasadzie jest opisane w FAQ bądź w odpowiednich tematach na forum ... Lepiej byście zrobili jak byście opisy umieszczali na wiki.

hmm nie moge odpalić w ogóle trybu graficznego ( oraz nie potrafie neta zskonfigurować przez konsole) więc chciałby ściągnąć te pliki w windowsie i potem zainstalować je na fedorze.

Czy oba(kernel+drivery) można ściągnąć bezpośrednio z http://rpm.livna.org ? (nie potrafie znaleść tego jądra) , czy moge ustawić inny kernel bez gruba(odpalam z bootcd)?

piękny opis jak najlepiej sobie spieprzyć system (ten drugi), brawo :]

a co do samych opisów, to nie wiem po co to wszystko, skoro i tak wszystko w zasadzie jest opisane w FAQ bądź w odpowiednich tematach na forum ... Lepiej byście zrobili jak byście opisy umieszczali na wiki.

nie wiem czy lepiej byśmy zrobili ale ja dzięki takim własnie postom począwczy od FC4 sporo skorzystałem