Skocz do zawartości

Swap Nieużywany

Lukasz69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wlanczam KDE Straznik Systemu i nie mam obciazonego SWAPu. Mam 1GB RAM i tyle samo SWAP i jak zawsze patrze to RAM jest zapelniony prawie caly a SWAP ani troche. Dziwi mnie to zwlaszcza ze gdy odpalam Cinelerre to SWAP tez nie drgnie. Czy to normalne?

Mam Fedore 6 64 bit

Czy to normalne?
Ja mam swap nie używany przy 640MB RAM, więc przy 1GB można przyjąć, że używany jest jeszcze rzadziej. Szczególnie jeśli działasz jako jedyny user na tym kompie ;) Na serwerach z jednoczesnym dostępem kilkudziesięciu użytkowników mogłoby to wyglądać nieco inaczej. Ale wtedy pewnie i RAM byłby większy...

Witam! Włanczam KDE Strażnik Systemu i nie mam obciążonego SWAPu. Mam 1GB RAM i tyle samo SWAP i jak zawsze patrze to RAM jest zapełniony prawie cały a SWAP ani trochę. Dziwi mnie to zwłaszcza że gdy odpalam Cinelerre to SWAP też nie drgnie. Czy to normalne?

i czym się przejmujesz? przecież korzystanie ze swapu zamiast RAMu wpłynełoby niekorzystanie na wydajność ;)

Witam

Z tym swap-em jest roznie !

Ogolnie zasada ktora preferuje RH to 2x wielkosc ramu ;) TEORETYCZNIE.

Swap to zaszłosc, ktora sie troszke ciagnie w kazdym systemie.

W obecnej chwili kazdy nawet podstawowy komp, kupowany w sklepie to posiada juz sam dla siebie ok 1 GB ramu, wiec dajac wg wskazowek 2x 1GB ! to w zyciu to z tego nie skozysta(dla zwyklego usera). Architekci RH w dawnych czasach, mieli dobry pomysl(kiedy komp mialy po 32 MB Ram), ale teraz to tylko czekac jak w kolejnej dystrybucji to zniknie.

O free slyszalem i gdy mi sie nudzi to sobie go wstukuje z ciekawosci ;) Dzieki wszystkim za zainteresowanie - teraz jestem pewien ze wszystko ok. Mialem lekka przerwe z systemem linux (ostatnia dystrybucja jaka mialem byla Fedora 2) i wtedy mialem ledwo 256 RAM wiec swap pracowal a teraz nie pracuje no ale jak sie od Was dowiedzialem tak ma byc :) Chyba mam za mocny komputer - bylby slabszy to swap by pracowal ;)

Ogolnie zasada ktora preferuje RH to 2x wielkosc ramu ;) TEORETYCZNIE.
No, to te 'teoretyczne' zasady czytalismy w roznych miejscach... mnie zawsze uczono, ze ma to byc 2xRAM jesli ram =<512MB. Dawanie na SWAP wiecej niz 1GB to czysta.... hmmm, nikogo nie chcialem obrazic ;)

Pozdro