Chester Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Witam ! Wczoraj sobie właśnie zainstalowałem Fedorę 6 wraz z KDE, niby wszystko w porządku, ale. Po pierwszy uruchomieniu KDE się ładnie odpaliło (co prawda wysoka rozdzielczość była ale to nie był problem ją zmienić). Zacząłem odinstalowywać jakieś niepotrzebne (jak dla mnie) pakiety i w pewnym momencie... zwis. No to restart. I co ? I włącza mi się tryb tekstowy, z jakimś błędem, że nie może odpalić iksów. Po wpisaniu startx wyskakuje mi taki błąd: xauth: creating ne authority file /root/.serverauth.2855 xinit: No such file or directory (errno 2): no server "X" in PATH Use --option or make sure that /usr/bin is in your path and that "X" is a program or a link to the right type of server for your display. Possible server names includes: Xorg X.Org displays xinit: Server error po wpisaniu natomiast startkde pojawia się coś takiego: xsetroot: unable to open display ' ' xset: unable to open display "" xset: unable to open display "" xsetroot: unable to open display ' ' startkde: Starting up... ksplash: cannot connect to X server kdeinit: Aborting. $DISPLAY is not set Warning: connect() failed: No such file or directory ksmserver: cannot connect to X server ERROR: Couldn't attach to DCOP server! startkde: Shutting down... Warning: connect() failed: No such file or directory Error: Can't contact kdeinit! startkde: Running shutdown scripts... startkde: Done. Nie bardzo kumam o co tu chodzi, więc bardzo proszę o jakąś konkretną pomoc, ale tak w miarę łopatologicznie, nie jestem geniuszem. Z góry dzięki wielkie za helpa:D pozdrawiam PS. Tak na przyszłość, gdyby właśnie coś nie tak poszło ze startem iksów, to w jakich plikach (gdzie) należy ewentualnie grzebać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 przede wszystkim to napisałbyś co odinstalowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Listopad 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 przede wszystkim to napisałbyś co odinstalowałeś problem w tym, ze juz nei pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 pewnie odinstalowałeś jakiś program który miał jakieś powionzania z innym programem. Tak samo jak chcesz usunąć cups to usuniesz prawie wszystkie programy z linucha... bez wiedzy co usunąłeś cieżko będzie Ci pomóc... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Listopad 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 eh czyli nie ma rady na to co mi się przydarzyło ? mam od nowa stawiać system ? (z drugiej strony niewielka to strata, ale jednak)... no cóż, przeinstalowałem, ale i tak coś nie tak było z serwerem iksów, ale póki co (odpukać w niemalowane:) ) działa dzienks tym, co raczylicokolwiek napisać pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrd Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 historia tego co bylo instalowane/odinstalowane powinna byc w /var/log/yum.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Możesz chyba yum groupinstall KDE. Powinno przy instalacji pociagnąć na nowo wsio,co potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Nie jestem pewny, ale instalacja chociażby Firefoxa, czy innego programu z GUI powinna przywrócić X.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Listopad 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 jak juz pisalem, dzieki za help przeinstalowalem system, zainstalowalem stery nVidii i jako tako pomoglo, oczywsicie nie obylo sie bez walki z odswierzaniem i rodzielczoscia, ale to pikus teraz przestaly mi dzialac polskie znaki :| i nie wiem czemu. Chyba zrobie sobie przerwe i wroce tu jutro dzieki za wszelaka pomoc, mam nadzieje, ze z tymi znakami sobie poradze bo troche to wkurzajace pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi