Skocz do zawartości

Xvnc I Kde Jako Desktop

orzeszko

Rekomendowane odpowiedzi

Opanowałem vncserver :) Mało tego - pochwalę się więcej: opanowałem przekierowanie portów za NAT-em do mojego komputerka :) Opanowałem też, żeby podczas przeglądania (czy przeglądarką czy VNCviewer-em) odpalał się desktop. Ale odpala mi się Gnome a chciałbym KDE. I tego nie umiem opanowac... :(

Ale nie masz obowiazku wolac /etc/X11/xinit/xinitrc.

Mozesz miec wlasny xinitrc albo wstawic do xstartup wlasny kod do uruchomienia w sesji.

Mój xstartup jest taki, raczej ascetyczny:

#!/bin/sh
xsetroot --solid grey
wmaker &
konsole &

i nie narzekam. Wole konsole od xterma, a pelnego kde nie lubie na vnc. Zwlaszcza ze w kde ok. 3.1 sesje uruchamiane równolegle na dwóch X-serwerach wspóldzielily jakies uslugi, i przy gaszeniu jednej na vnc psula sie druga na desktopie. Nie wiem, czy to poprawili, móglbym sprawdzic ale nie bardzo mi sie chce.

Jeszcze raz sie odezwe, bo przejrzalem skrypty i chyba wiem, dlaczego odpala ci sie GNOME po odblokowaniu /etc/X11/xinit/xinitrc:

/etc/X11/xinit/xinitrc sprawdza czy masz ~/.Xclients

nie masz, wiec sprawdza czy jest /etc/X11/xinit/Xclients

jest, wiec wola go, a on uruchamia desktop wskazany w /etc/sysconfig/desktop

w którym zapewne jest napisane

DESKTOP="GNOME"

DISPLAYMANAGER="KDE"

voila!

Twoje osobiste preferencje desktopu siedza w konfiguracji kdm dotyczacej Twojego usera. W ogóle sie tam nie siega. Mozesz albo zmienic domyslne wpisy w /etc/sysconfig/desktop, albo nakryc wywolywanie Xclients tworzac jego zmodyfikowana kopie pod nazwa ~/.Xclients. Co bylo wiadome z dokumentacji X-ów.