Kosi#1 Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Witam... mam problem z dodaniem drukarki. bawiłem się w centrum sterowania drukarkami, a mianowicie próbowałem coś zrobić w SERWER WYDRUKU i pamiętam, że usunąłem chyba localhost nie pamietam co to było. Taki dostaje komunikat podczas uruchomienia: Serwer Wydruku -> konfiguracja serwera: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...671f1ca91a.html A taki komunikat dostaje podczas uruchamiania: Serwer wydruku -> uruchom serwer ponownie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...45743d1c45.html Ma ktoś jakiś pomysł, żeby to naprawić?? Nie wiem jak się dobić to tych funkcji, a bez nich nic nie naprawię... :/ Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Spróbuj dodać drukarkę za pomocą system-config-printer lub system-config-printer-gui i dopiero potem wejdź do Centrum Sterowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 przez terminal...? nie mam ani jednego ani drugiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Najpierw wpisz su -,a potem tamte polecenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 wszedlem do: system-config-printer, pokazało mi się okienko i mam tylko ustawiewnia serwera na ktorych nic nie mogę zrobić. na gorze mam przejdz do serwera i jak klikam na to, to pokazuje mi sie okienko: serwer CUPS: localhost, nazwa (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT: root jak daje połącz to dostaje komunikacik: Wystąpił błąd podczas operacji CUPS-a: "httpConnectionEncrypt failed". Co dalej...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Może cd /etc/rc.d/init.d cups restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 [tomek@Kosi ~]$ cd /etc/rc.d/init.d [tomek@Kosi init.d]$ su Haslo: [root@Kosi init.d]# cups restart bash: cups: command not found [root@Kosi init.d]# Ni da rady... Przy uruchamianiu systemu, system próbuje restartowac cupsd ale jest failed... Co mam zrobic..?? Usunac CUPS nie moge bo usune prawie wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 Sorki, pomyliłem się... Ma być: ./cups restart I sprawdź najpierw, czy w pliku /etc/hosts masz wpis: 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost A jak by była linia zaczynająca się od ::1, to ją zahaszuj na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Listopad 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 [tomek@Kosi init.d]$ su na przyszłość su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2006 [root@Kosi init.d]# ./cups restart Zatrzymywanie cups: [ZAWIÓDŁ] Uruchamianie cups: cupsd: Child exited on signal 15! [ZAWIÓDŁ] i co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Listopad 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 system-config-printer ! przeciez to jest łopatologiczne. na jednej konsoli jako root: 1.cupsd stop 2.cupsd start lub restart na 2 konsoli: tail -f /var/log/messages (wklej co sie wyswietli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 hmmm Hasło: [root@Kosi ~]# cupsd stop cupsd: nieznany argument "stop" - przerywanie! Użycie: cupsd [-c plik-konfiguracji] [-f] [-F] [-h] [-l] -c plik-konfiguracji Wczytuje alternatywny plik konfiguracji -f Uruchamia na przednim planie -F Uruchamia na przednim planie, ale odłączone -h Wyświetla wiadomości o użyciu -l Uruchamia cupsd z launchd(8) [root@Kosi ~]# cupsd -c cupsd: oczekiwana nazwa pliku konfiguracji po opcji "-c"! Użycie: cupsd [-c plik-konfiguracji] [-f] [-F] [-h] [-l] -c plik-konfiguracji Wczytuje alternatywny plik konfiguracji -f Uruchamia na przednim planie -F Uruchamia na przednim planie, ale odłączone -h Wyświetla wiadomości o użyciu -l Uruchamia cupsd z launchd(8) [root@Kosi ~]# cupsd -c stop cupsd: Child exited with status 1! [root@Kosi ~]# cupsd -c start cupsd: Child exited with status 1! [root@Kosi ~]# cupsd -c restart cupsd: Child exited with status 1! [root@Kosi ~]# cupsd -c cupsd: oczekiwana nazwa pliku konfiguracji po opcji "-c"! Użycie: cupsd [-c plik-konfiguracji] [-f] [-F] [-h] [-l] -c plik-konfiguracji Wczytuje alternatywny plik konfiguracji -f Uruchamia na przednim planie -F Uruchamia na przednim planie, ale odłączone -h Wyświetla wiadomości o użyciu -l Uruchamia cupsd z launchd(8) [root@Kosi ~]# cupsd -f Zakończony [root@Kosi ~]# tail -f /var/log/messages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Listopad 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 no co z tym logiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Listopad 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2006 To zrób po prostu tak: rpm -e --nodeps cups a potem: yum install cups Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2006 kurcze no nie wiem... odinstalowałem wszystko co jest zwiżane z cups. wpisalemnawet whereis cups i wywalilem wsystkie katalogi zwiazne z cups... odinstalowalem cups-libs i cups-lpd no i oczywiscie cups... nie mam pojecia co z Tym fantem zrobic. zainstalowalem wszysko od nowa (CUPS) i ten sam blad :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi