chuck Napisano Listopad 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2006 Posiadam dwa systemy na oddzielnych dyskach: Fedore C6 i Windows XP. W jaki sposob usunac "Gruba" :?: . Chcialbym miec jak mialem kiedys, ze ktory mialem system wlaczyc to wlaczalem lub wylaczalem odpowiedni dysk w biosie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2006 Chcialbym miec jak mialem kiedys, ze ktory mialem system wlaczyc to wlaczalem lub wylaczalem odpowiedni dysk w biosie... A co stoi na przeszkodzie zeby robic tak dalej? Pokaz wyjscie polecenia fdisk -l, to moze ktos cos sie wymysli. Tak na oko, to musisz przeniesc GRUB na dysk, na którym jest Linux (poszukaj na forum o grub-install) a na dysku z winda zrobic "fixmbr" czy jak to sie tam nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Listopad 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2006 zaraz zaraz ! z grubem to jest tak: 1. czesc wpisu do gruba jest instalowana w MBR.(tam zajmuje pare kilo, m.in. linki do dysku,conf itp ) 2 reszta czyli ustawienia mapy itp na dysku linuxowym. ktory sobie wybrales przy instalacji. wiec, jesli chcesz usunac gruba to trzeba go wywalic z 2 miejsc. lub tez przeniesc go calkowicie na dysk. jak domapujesz sobie wszytsko to praktycznie mozna to zrobic poleceniem cp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2006 2 reszta czyli ustawienia mapy itp na dysku linuxowym. ktory sobie wybrales przy instalacji.Pozostawienie tego po usunięciu GRUBa z MBR niczym nie skutkuje - parę MB śmiecia w /boot/grub. Funkcjonalnie bez znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chuck Napisano Listopad 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 a wiec powiecie mi jaka komenda go usunac ... ? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 a wiec powiecie mi jaka komenda go usunac ... ? :-)Czytaj uważnie. Napisałem w 1. poście jak zastąpić gruba programem startowym z windows. Jakiś program w MBR musisz mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chuck Napisano Listopad 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2006 ok znalazlem co potrzeba zrobic ... link pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 ok znalazlem co potrzeba zrobic ... link Nie da się ukryc, ze rozwiązania problemów Windowsowych lepiej szukać na forum zbliżonym tematycznie do Windows Ja nawet Windy nie mam, a o fixboot to nawet nie słyszałem, bo ostatnie moje windy to W98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi