bender88 Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Nie mogę znaleźć fajnego klienta ftp na Linuksa. Z tych co przeglądałem najbardziej spodobał mi się gftp, ale on zawiesza się przy operacjach na dużej ilości plików (usunięcie forum z serwera było koszmarem), inne klienty, które przeglądałem są jakieś dziwne, ubogie w opcje, albo mi nie działają, z wyjątkiem konquerora z którego korzystam coraz częściej do najróżniejszych rzeczy (rewelacyjny program). Konqueror przy ftp ma jeden zgryz. Nawiązuje połączenie przy każdej operacji, przez co przeglądnie (z otwieraniem) kilku plików po kolei, albo częsty zapis pliku przy edycji (w celu sprawdzania wyniku w przeglądarce) trwa wieki. Zapis dysk odpada, bo potrzebuje obsługi php. Nie ma jakiegoś sposobu, żeby nie zrywał połączenia po każdej operacji, tylko został połączony tak jak np. gftp? Jeśli nie to czy da się rozwiązać problem z zawieszaniem gftp? Jestem otwarty na wszelkie propozycje sprawnej metody pracy na ftp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Jeśli używasz gnome to w nim jest wbudowany klient ftp ;] Moim zdaniem na nim pracuje się najwygodniej bo wtedy katalogi serwera pokazują się w nautilusie. Zresztą spróbuj sam: Menu gnome -> Miejsca -> Połącz z serwerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender88 Napisano Listopad 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Przepraszam, nie napisałem jakie mam środowisko. Używam KDE 3.5.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Listopad 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 zainstalij sobie Krusader`a :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender88 Napisano Listopad 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2006 Krusader ma to samo co konqueror - zrobienie czegokolwiek poza zmianą katalogu trwa wieczność (w porównaniu do gftp). Nie rozumiem dlaczego te programy nie mogą skorzystać z tego samego połączenia do pobrania pliku, co do zmiany katalogu. Przecież logowanie na serwer ftp nie jest takie szybkie, że można to robić przy każdej głupocie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Grudzień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2006 no to moze zpbacz tutaj: http://rwo.org.pl/zamienniki.html Tu są zamienniki programów Windowsowych na Linuksa :-) Tam jest dział FTP i kilka programików... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Grudzień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2006 Troche OFFTOP ale napisze jako ciekawostke... Total Commander pod wine smiga po prostu nieziemsko! (mam na mysli wlasnie klienta ftp ) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Grudzień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2006 A czemu nie Midnight Commander? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender88 Napisano Grudzień 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2006 Może podzielę się wrażeniami odnośnie programów ze strony z zamiennikami. 1. gftp i 2. konqueror -> już było, zaważyłem jednak że konqueror czasem nie zrywa połącznie, ale tylko w przypadku bardzo krótkich odstępów czasu. Np. jak po przeczytaniu błędu z php dodałem szybko średnik i zapisałem plik to nie musiałem czekać kilka sekund na ponowne połączenie. Niestety to wyjątek od reguły :/ 3. kbrear -> nie mogę nawiązać połączenia. Nie wiem o co chodzi z tym firewallem w ustawieniach (dałem bez). Mam włączony FW zarówno u siebie jak i na serwerze w sieci osiedlowej, ale w życiu nie słyszałem o jakimś loginie ani innych wymaganych ustawieniach. 4. IglooFTP-PRO -> i to jest to czego szukałem Program działa błyskawicznie. Uruchamia się natychmiast, łączy się szybko, nie zrywa połączenia, obsługuje edycje plików kwriterem itd. Jedyny minus (dla mnie bez znaczenia) to że projekt ma zamknięty kod źródłowy. Używam go krótko, ale z tego co widzę jest godny polecenia. 5. NFTP -> program konsolowy, poszukuje graficznego. 6. WxFTP -> nie sprawdzałem, ale screen shoty nie są zachęcające 7. tkFTP -> nie ma linka :] 8. mc -> konsolowy + nie mogę znaleźć wyłączenia pasywnego połączenia. Mam blokadę portów i tryb passive odpada. 9. tkFTP ->"Wystąpił błąd podczas wczytywania http://tkftp.firebird.cx/: Nieznany serwer tkftp.firebird.cx" 10. Yafc -> "Wystąpił błąd podczas wczytywania http://yafc.sourceforge.net/:" 11. Dpsftp -> porzucony projekt Moje odczucia są oczywiście subiektywne, bo potrzebuje klienta z konkretnymi możliwościami. Poza tym nie sprawdziłem wszystkich, bo znalazłem to czego szukałem Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi