neo_fox Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Kupiłem nowego lapka i zainstalowałem FC6 (64 Bit). Wszystko jet w miarę ok tylko ten load average Top said: load average: 2.97, 2.58, 2.26 W starym lapku miałem 1GB RAMu a wtym nowym tylko 512 z czego 128 zżera karta graficzna Czy to może z tego wynika ?? Swapping itd. Ale chyba wymiana stron nie powinna aż tak obciążać systemu. Poza tym mam partycje SWAP na partycji rozszerzonej. Wszystkie zbędnę procesy wyłączone. Ma ktoś jakiś pomysł co robić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Wszystkie zbędnę procesy wyłączone. Ma ktoś jakiś pomysł co robić ?? Coś musi chodzić. Taki load average ostatni raz widziałem na serwerze, na którym jednocześnie w tej samej aplikacji i na tej samej bazie tłukło ze 200 userów. A było to w czasach kiedy profesjonalny serwer miał mniej MHz niz dzisiaj mój domowy kompek RAMu było tylko ciut więcej. Może odpal top i poobserwuj. No i /var/log/messages. To tak na stałe masz czy od czasu do czasu? Jakiś job odpalany z crona? prelink, updatedb coś w tym stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurpaw Napisano Grudzień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2006 Co zawiera /var/log/messages bo z tego co patrze to sa to jakies komunikaty jadra ( u mnie z ost 3 dni) czym to sie rozni od "dmesg", dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2006 Taki load average ostatni raz widziałem na serwerze, na którym jednocześnie w tej samej aplikacji i na tej samej bazie tłukło ze 200 userów .... Jak odpalę do tego Yumexa, Evolution i FF2 i Evo zaczyna skanować SPAM to Load Average dochodzi do 10 Obserwowałem już TOP godzinami i nic nadzwyczajnego nie zauważyłem. Poza tym procesora nawet za bardzo nie przeciąża. W stanie spoczynku około 5-10% przy 800 MHz Odkryłem że w BIOS mogę ustawić ile RAM przydzielić karcie graficznej. Przestawiłem z 128 MB na 32 MB. Teraz Load Average w stanie spoczynku waha się w granicach 0.8 do 1.2. Może też spadło bo wcześniej to były jedna z pierwszych uruchomień po instalacji. Poza tym wywaliłem Beagle. Nie wiem po cholere to cóś ma służyć. Ale to chyba i tak dość sporo. Odpalenie jakiegoś programu trwa czasem kilkadziesiąt sekund. Wrzuciłem na sewer mój log messages. Zobacz akbyś mógł, może coś przeoczyłem. ...czym to sie rozni od "dmesg" .. Zawartością jak widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Ok, dokupiłem 512 MB RAM'u i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi