Lipa84 Napisano Grudzień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2006 Czesc! Na wstepie powiem, ze jestem zielony jesli iidzie o linuksa, wiec prosze o prosta odpowiedz. Mam w sumie 3 dyski SATA. dwa z nich (sata1 i sata2) mam zrobione w RAID 0 - stiping - i to mam od dawna ostatnio kupilem trzeci dysk (sata3) - tu mam fedore 6 ( partycje boot, /, swap i home - prawie default) i troche wolnego miejsca - tam w przyszlosci zrobie jeszcze jedna partycje. Na raidzie mam 2 partycje - podstawowa - winxp i rozszerzona - dane - obie ntfs podczas instalacji zaznaczylem zeby GRUB byl w MBR sd3 fedora uruchamia sie normalnie ale win xp pojawia sie tylko napis: rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 i nic wiecej. POLACZENIE POSTÓW-Kamills szukalem na juz na forum, bo podobnych problemów tu jak mieczy pod Grunwaldem, ale nie dalem rady nic poradzic. POMOCY!!! komputer to AMD athlon64 X2 4600AM2, ASUS M2N32 SLI Deluxe, 2x1GB PDP DDR2 800, GF7900GT dodam, ze jak odlaczylem dysk od komputera (sata3) to wingroza odpalila sie normalnie, zatem problem lezy w grubie jak sie zapewne domyslacie nie usmiecha mi sie za kazdym razem podpinac/odpinac dysku wiec prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 dodam, ze jak odlaczylem dysk od komputera (sata3) to wingroza odpalila sie normalnie, zatem problem lezy w grubie jak sie zapewne domyslacie nie usmiecha mi sie za kazdym razem podpinac/odpinac dysku wiec prosze o pomoc Pokaz co pokazuje fdisk -l Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 nie znam się ponieważ nie posiadam dysku sata, ale czy nie powinno być w configu grub'a takiego wpisu rootnoverify (sd1,0) chainloader +1 ewentualnie pokombinowałbym z numerkami dysków i jeszcze tak dla przypomnienia numeracja w grub'ie zaczyna się od zera np. hd0,0 odpowiada pierwszej partycji na pierwszym dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa84 Napisano Grudzień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 już próbowałem tak - i nic - pewnie przez to, że to RAID dodam, że w BIOSie nie mam opcji bootowania z różnych hdd, tylko generalnie w boot from hard drive. Jak nie mam tamtego dysku z FC6 to Win XP startuje normalnie. jak mam podpięty i RAID i dysk to uruchamia sie GRUB, mimo że jest w MBR sdc i nie chce uruchomić Win XP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 Pokaż co pokazuje pod FC fdisk -l to może ci pomogę.Bo aby ci pomóc z grubem też trzeba znać układ partycji.Jeżeli dysk masz sata to czemu masz w grubie hd1 to ja nie wiem zmień może na sd1. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa84 Napisano Grudzień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 chciałbym.... ale jak podpiąłem znowu dysk z fc, to już nie odpala sięgrub, tylko XP z biegu leci, pomijając gruba i fc... chyba trzeba zmienić temat na problem z uruchomieniem fc :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 moim zdaniem masz gruba zainstalowanego nie w tym mbr co trzeba... poza tym zrob to co mowili koledzy przede mna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 Wez odzyskaj gruba i zainstaluj go na 1 dysku.Jest taki temat na forum nawet przyklejony :=). Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa84 Napisano Grudzień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 albo jestem ślepy albo nie wiem co, nie widze tego tematu dasz link? z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Grudzień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2006 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=3919 4 strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa84 Napisano Grudzień 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2006 Dzięki wszystkim za pomoc. Udało się. Może komuś się przyda, więc napiszę jak to rozwiązałem. Grub pozostał w MBR sdc, czyli tam nic nie ruszałem, Boot w BIOSie ustawiłem na sdc a w pliku /boot/grub/menu.lst zmieniłem wpis przy XP tak: title Win XP map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) chainloader (hd1,0)+1 i tym sposobem MBR w RAID jest windowsowy a wszystko działa jak trzeba. Jeszcze raz dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi