Chester Napisano Grudzień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2006 Witam! Mam strasznie wkurzajacy mnie problem, brak dzwieku! Nie moge sobie mianowicie poradzic z instalacja sterow do mojej karty dziwkowej, a jest nia, tak jak w temacie, zintegrowana z plyta glowna Realtek HD Audio. Sciagnalem ze strony Realteka jakies zrodelko, probowalem to zainstalowac, ale dalej nie chodzi. Zeby cokolwiek wiecej Wam napisac, powiedzcie, gdzie szukac ewentualnych logow na ten temat. Mam tez druga karte, SB Audigy, ale nie che z niej korzystac, watpie by to ona byla problemem pozdrawiam Chester Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 bez sensu abym tak sam ze soba pisal, ale czy naprawde nikt nie jest w stanie mi pomoc ? chociaz naprowadzic ? powiedziec czego w jakich logach szukac ?? plz, naprawde mnie to dobija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 ja też peosiłem o pomoc w innej sprawie i cisza - to forum jest chyba dla obłąkanych użytkowników fedora pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Witam! Mam strasznie wkurzajacy mnie problem, brak dzwieku! Nie moge sobie mianowicie poradzic z instalacja sterow do mojej karty dziwkowej, a jest nia, tak jak w temacie, zintegrowana z plyta glowna Realtek HD Audio. Sciagnalem ze strony Realteka jakies zrodelko, probowalem to zainstalowac, ale dalej nie chodzi. Zeby cokolwiek wiecej Wam napisac, powiedzcie, gdzie szukac ewentualnych logow na ten temat. Mam tez druga karte, SB Audigy, ale nie che z niej korzystac, watpie by to ona byla problemem pozdrawiam Chester Jak instalowałeś fedore miałeś dwie karty ? fakt może być problem - ta na płycie jest oczywiście w biosie włączona ? Nie mam dużo doświadczenia ale stawiam na ponowną instalację z jedną kartą muzyczną czyli włączoną w biosie Realtek HD Audio. Jeżeli nie możesz jeszcze raz instalować systemu to pozostaje dłubanie w systemie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Grudzień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Jak instalowałeś fedore miałeś dwie karty ? fakt może być problem - ta na płycie jest oczywiście w biosie włączona ? Nie mam dużo doświadczenia ale stawiam na ponowną instalację z jedną kartą muzyczną czyli włączoną w biosie Realtek HD Audio. Jeżeli nie możesz jeszcze raz instalować systemu to pozostaje dłubanie w systemie pozdrawiam eh, no wlasnie, nie bardzo moge instalowac od nowa, pozostaje mi jedynie dlubanie, ale zeby mi ktos powiedzial co i gdzie grzebac ? bo nie mam bladego pojecia od czego zaczac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 no to jest problem! nie wiem czy czytałeś kilka postów wcześniej o moich kłopotach z kartą Intel HD Audio na ICH8 Intela 965, pisałem wtedy, że karta dźwiękowa uruchamia się raz na dziesięc razy, też nikt mnie nie odpowiedział - smutne. Kupiłem Mandrive 2007 zainstalowałem i karta dźwiękowa jest widziana, ale Mandriva jest dla mnie fatalna i ją wyciołem, zainstalowałem Kubuntu 6.10 i teź karta dźwiękowa działa - nawet dobrze i za każdym razem po restarcie - ale Kubuntu jest pop....... struktura i jego konfiguracja jest dla mnie na słabym poziomie, ale najważniejsze to to że Grub nie potrafi się zainstalować na partycji "/" - jest to partycja logiczna - i teź go wyciołem, zainstalowałem FC6 - bo moim zdaniem jest najlepiej dopracowana - ale posiada wady - porównując - karta dźwiękowa Intel HD Audio - na innych działa i to starszych kernelach i alsie a w FC6 ze wszystkimi poprawkami systemu nie działa po ponownym zainstalowaniu FC6. Więc sam sobie zdecyduj - podałem co działa a co nie, wybór należy do ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 na zagranicznej stonie jest podane jak rozwiązać problem z niedziałającym dźwiękiem na Intel HD Audio. oto rozwiązanie: ( uwaga repo ATrpms to jest ogólnie niekomtabilne z livną) sciągnąć paczki: alsa driver, lib, kmdl, lib-devel, libasound2 w rpm w wersji 1.0.13 zainstalować jako pierwszą libasound2, natępnie kmdl przez "mc" a reszta przez "rpm -Uvh *.rpm" po zainstalowaniu jest dźwięk na HD Audio Intela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Grudzień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 heh, dzieki za odzew, zobacze czy cos sie da zrobic, ale jak sie okazuje mam Realteka HD Audio, ale robionego dla nVidii takze nie wiem co jeszcze z tego moze wyniknac w kazdym razie dzieki, jako chyba jedyny cos probujesz mi pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 mie patrz czy intel czy nvidia - kodek jest jeden - tylko jest różnica jaki kodek, bo HD Audio Intela ma różne oznaczenia, gdybyś podał jaki np.ALC883,ALC882 itd, jeśli taki to podaj, może coś pomogę. - jak pisałem wcześniej HD Audio Intela na I965 codek ALC883 działa za każdym uruchomieniem systemu. Te źrudełka co podajesz od Realteka nie działają na FC6 - więc szkoda je ściągać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRIFI Napisano Grudzień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2006 na zagranicznej stonie jest podane jak rozwiązać problem z niedziałającym dźwiękiem na Intel HD Audio. oto rozwiązanie: ( uwaga repo ATrpms to jest ogólnie niekomtabilne z livną) sciągnąć paczki: alsa driver, lib, kmdl, lib-devel, libasound2 w rpm w wersji 1.0.13 zainstalować jako pierwszą libasound2, natępnie kmdl przez "mc" a reszta przez "rpm -Uvh *.rpm" po zainstalowaniu jest dźwięk na HD Audio Intela. czyli moge to zainstalować tak>> yum install alsa-oss-1.0.12-3.fc6 lin, kmdl lib-devel, libsound2 <,tego nie mam w kyum'ie i ogólnie mam w reptytorium atramps bo było mi potrzbne do instalacji karty WiFi, no ale że jestem nowy ;] to nie wiem czy to mam teraz wykasować (atramps) i jak zainstalować te pakiety, albo skad ściągnąć Może ktoś ładnie napisze jak to zainstalować.... podzieli się wiedzą Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 przecież napisałem dokładnie 1. ściągamy z repo wymienione paczki na dysk (przeglądarką - firefox lub opera) 2. instalujemy tak jak podałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Grudzień 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2006 a jednak, zeby zamknac ten temat (przynajmniej jesli chodzi o mnie), to usunalaem fizycznie SB Audigy, zarzucilem ze stronki Realteka skrypcik, no i kurna dziala co prawda nie jest to najnowsza Alsa, ale przynajmniej mam dzwiek dzieki wszystkim, ktorzy raczyli tu cos skrobnac pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi