Skocz do zawartości

Pdf

fanatico

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak odpalic plik zapisany w pdf jako zwykly dokument tekstowy? Zamienialem przez mv , ale jak załączam ten plik to mi komonikat wyskakuje ze powinieniem odpalic jako pdf , ja jednak chcialbym jako jakis zwykly dokument .Jak odpalam przez Word Processor to mi wyskakuja jakies krzaki typu

%^^%&%$#$@%@%@%@#%
- kodowanie mam na

Europa Srodowa(8859-2)

...zreszta zmienialem na inne i tez nie wychodzi :lammer: . Mialby ktos jakies roziwazanie :?: , bo musze sciage wydrukowac ale przed drukowaniem chcialbym dolaczyc jakies swoje zlote mysli z matmy dyskretnej :lol:

tHx 4hElp

Podejrzewałem że właśnei taka odpowiedz dostane - przejrzałem wszystkie stonki - zatrzymalem sie na pdfword14.exe - popalilem go wine - wszystko ladnie pieknie - tylko ze mi wszystkie jakie tylko sa mozliwe znaki typu z,s,c itp itd zamienia na ż,ć :lammer: - to jest konwerter na txt - popalalem pare na doc ale mi sie nie odpalaja - czy nie ma jakiegos roziwazania pod Linuksa??

Witam!

Jeżeli masz dostęp do dobrego OCR to możesz skonwertować pdf do pliku graficznego pod linuksem,

a potem potraktować przez OCR (raczej nie pod linuksem).

W linuksie użyj np. pakietu ImageMagick

Możesz też poprawiać plik graficzny i potem go drukować. :rolleyes:

Pozdrowienia, andrew

Dopiero teraz zrozumiałem o co chodzi ;) Chcesz wydobyć tekstową zawartość z pdf-a! Ale dlaczego w ,,administracji systemu''?

Piekielna maszyna o wdzięcznej nazwie GhostScript. Wyposażona w rozbudowany zestaw opcji oraz w gotowe skrypty systemowe, które te opcje realizują. Sprawdź wiele mówiące polecenie pdftotext z pakietu xpdf. Najprawdopodobniej zje Ci polskie literki, ale nie jest to do końca pewne. Chodzi o to, że kodowanie znaków w pliku pdf nie musi być ani takie, jak w twoim systemie, ani w ogóle żadne oficjalne, a nawet literki mogą być protezami z doklejonymi ogonkami. Zależy jak wygenerowano pdf-a. Analogiczne narzędzie możesz wywołać w GUI -- np. z gsview lub ggv, zadając odpowiednie opcje ghostscripta.