black lupus Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 Szukalem na forum ale nie znalazlem odpowiedzi. Jak skonfigurowac vncserver aby mozna pracowac z KDE lub Gnome. U mnie pojawia sie na szarym tle biale okno konsoli i nic wiecej. prosze o lopatologie bo jestem zielony jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 szare okno na białej konsoli tj. sam X-sewer, bez window managera. Lub z jakimś prostym WM, jeżeli to białe okno ma ramkę. Minimum dla niecierpliwych: w x-termie (białe okno) odpal jakiegoś WM, np. metacity & -- to będzie GNOME, lub kwin & -- to będzie KDE. Nie jest to pełna sesja, tylko window-manager. Zamiast wpisywać polecenia w shellu, możesz je umieścić w ~/.vnc/xstartup, który masz w katalogu ~/.vnc. W oryginalnej wersji tego pliku jest zakomentowana sugestia, jak odpalić domyślny desktop w sesji vnc. Dalszą personalizację przeprowadzisz wpisując do pliku ~/.xinitrc parametry, które zasłonią domyślne ustawienia z systemowego /etc/X11/xinitrc. Musisz się trochę pobawić, poeksperymentować.~/.vnc/xstartup jest czytany tylko przez vnc, ale ~/.xinitrc ma wpływ na wszystkie Twoje sesje X-ów, także te na desktopie :0. Jeżeli więc masz tam coś sensownego ustawione, to zrób kopię zapasową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black lupus Napisano Grudzień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2006 Wielkie dzięki za informację, będę eksperymentował i mam nadzieję, że mi się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi