Skocz do zawartości

Instalator Fedory Zawiesza Się

Miknx

Rekomendowane odpowiedzi

Ja spotkałem się z podobnym przypadkiem jeszcze w czasach Red Hat'a 7,2.

Instalator zawieszał sie na poście: Running Anaconda.

Okazało sie potem, że nie chciał sie instalować na dysku, bo wykrywał obecność Manradke - wiadomo, nie lubia się :D

A na poważnie, wydaje mi się, że problemem jest/są uszkodzone płyty instalacyjne.

możliwe bo wcześniej miałem problem z wykryciem instalacji systemu fedory bo miałem na dysku pozostałości po SuSe 10.1 ale usunąłem partycje na której był SuSe i wszystko było ok a teraz drugi problem ....

a jest jakaś możliwość sprawdzenia czy płytka DVD z fedorą jest nie uszkodzona ??

Tak, akurat jak się nie mylę, Fedora/RedHat mają zaimplementowany program do sprawdzania poprawności płyty i spójności danych na niej zapisanych.

Uruchamiasz kompa z płyty i chyba pojawia Ci sie taki Dialog w trybie tekstowym. Wciskasz OK i rusza test wszystkich płyt.

Nie pamiętam szczegółów, bo od pół roku nie instalowałem Fetorki.

Napisz jaki masz procesor, plyte glowna (chipset), dyski i grafike oraz ktora wersje FC probujesz zainstalowac (i386 czy x64).

Nadal trzeba obchodzic na niektorych konfiguracjach problemy zwiazane z kontrolerami dyskow, acpi, irq... ale ciezko zgadnac bez szczegolow konfiguracji.

Na dzien dobry zaktualizuj i poustawiaj BIOS.

Pozdro

• 2 weeks later...

hi, mam podobny problem, instaluje przez ftpa i zaraz na samym początku instalator wiesza się - po wybraniu żródła i katalogu, pokazuje sie pierwszy ekran, nalezy kliknąć dalej i sie wiesza. Na nowszym innym kompie dziala ok, wiec źródło jest oki (lan). Mam Durona 1800+, Epoxa z KT600, sata i ide, mysz usb, ati 9550

Jak instalowalem z DVD to był dokładnie ten sam problem co w temacie. W fedorze 5 wystarczylo odłączyć myszkę usb i w biosie APIC Mode i poszło bez problemu,

teraz nie wiem juz co robić. Macie jakieś pomysły? pozdr

PS nie mam innego (_linuxa_ → Linuksa) ORT