_DL_ Napisano Grudzień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2006 Nie dawno postawilem nowy system FC6. Oczywiscie spora czesc pakietow od razu poszla do aktualizacji. (okolo 300) Ponieważ lubie widziec co sie dzieje przeprowadzilem aktualizacjie za pomoco yum update z xterma. Problem polega na tym ze yum w pewnym momencie zaktualizowal pakiet ktory spowodowal wylogowanie z x'ow, to przyczynilo sie do przewania sesji xterm. W chwili obecnej yum niby wykrywa pakiety ktore nie zostaly zaktualizowane ale z duza liczba jest problem przy instalacji. Co proboje cos zainstalowac to wywala mi błedy niezgodnych transakcji. Probowalem troche przebuszowac forum ale niestety wszystko co do tej pory znalazlem zawiodlo. Poczatkowo wydawalo mi się ze jest to problem clean up'a po instalacji zaktualizowanych pakietow, ale yum clean all nie pomogl... tak wiec kolejnym krokiem bylo rpm --rebuilddb ...nic co prawda yum sciagnol pakiety jeszcze raz (do tych opoeracji wszystko szlo z cache) ale ciagle co ktorys aktualizowany pakiet otrzymuje blad w tym stylu Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Check Error: file /usr/share/man/man1/xsltproc.1.gz from install of libxslt-1.1.18-1.FC6 conflicts with file from package libxslt-1.1.17-1.1 wyglada jak by cos zostalo po starszych pakietach... probowalem nawet recznie usuwać pliki ktore powoduja konflikt... nic.. sprobowal bym jeszce odinstalowac yuma ORT ale nie wiem czy to cos da... Jakies pomysly?? Z gory dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Grudzień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 wyglada jak by cos zostalo po starszych pakietach... probowalem nawet recznie usuwac pliki ktore powoduja konflikt... nic.. w jaki sposob recznie usuwales? do operacji dodawania i usuwania pakietow uzywa sie narzedzi, reczne kasowanie plikow moze spowodowac zniszczenie pakietu i problemy z jego aktualizacja/odinstalowaniem itp. w przypadku problemow z transakcja zaleznosci, pownienes odinstalowac stara paczke zawierajaca biblioteke/modul/pliki powodujace problem, w Twoim przypadku jest to pakiet "libxslt-1.1.17-1.1" ktory powoduje problemy, mozesz go odinstalowac za pomoca: yum remove libxslt potem musisz zaktoalizowac system bez tej paczki powodujacej problemy: yum update , a po aktualizacji systemu zainstalowac ja za pomoca: yum install libxslt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 Jakies pomysly??W zasadzie to co napisałe perl powinno załatwić sprawę. Tak jeszcze tylko z ciekawości ile i jakich repo masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_DL_ Napisano Grudzień 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 w jaki sposob recznie usuwales? do operacji dodawania i usuwania pakietow uzywa sie narzedzi, reczne kasowanie plikow moze spowodowac zniszczenie pakietu i problemy z jego aktualizacja/odinstalowaniem itp. idiota nie jestem... recznie usunaloem plik ktory powodowal konflikt (ten wspominany w bledzie), no ale wczesniej zrobilem kopie, zeby moc przywrocic wszystko do poprzedniego staniu w przypadku problemow z transakcja zaleznosci, pownienes odinstalowac stara paczke zawierajaca biblioteke/modul/pliki powodujace problem, w Twoim przypadku jest to pakiet "libxslt-1.1.17-1.1" ktory powoduje problemy, mozesz go odinstalowac za pomoca: yum remove libxslt potem musisz zaktoalizowac system bez tej paczki powodujacej problemy: yum update , a po aktualizacji systemu zainstalowac ja za pomoca: yum install libxslt sposob z odinstalowaniem i instalowaniem pakietow juz opanowalem tu pojawia sie jednak kilka problemow, po pierwsze pakietow ktore zostalo zaktualizowanych bylo ok 300-350... ten wylistowany jest tylko jednym z wielu przykladow.. po drugie nie mam jeszcze na tyle obczajonego yuma by wiedziec jak odinstalowac pakiet bez zaleznosci... juz mi sie zdarzylo ze po prostym yum remove wycielo mi nautilusa bo nie zauwazylem... pytnie czy isnieje cos w stylu no-deps?? z jednym czy dwoma pakietami nie ma problemu zeby zapisac i przywrocic nawet recznie wszyskie zaleznosci... ale jak jest ich 30 to zaczyna sie problem dla przykladu prosty sugerowany przez ciebie yum remove libxslt usuwa mi 141 pakietow... tak przegladajac nie podniesie mi sie przegladarka, poczta, nagrywanie plyt, kilka odtwarzaczy video, xen, i kilka innych, nie wspominajac ze polowa pakietow pochodzi z gnoma, czy kde... ta metoda moge postawic od nowa system szybciej bedzie przy okazji yum wylistowam ze mam pakiet w dwoch wersjach... z tad sa problemy >WalDo standard z fedory 6 (czyli core, extras i updates) no i livna do instalacji sterownika nvidia, ntfsa do wiekszej ilosci jeszcze sie nie dokopalem... Mozesz polecic cos ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2006 Mozesz polecic cos ciekawego?Wręcz przeciwnie - mogę polecić, żebyś nie dodawał ponad miarę, bo jakoś ostatnio nagminnie okazuje się, ze gdzieś u źródła problemów leży nadmiar repozytoriów, z których paczki instalowane w systemie są średnio kompatybilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_DL_ Napisano Grudzień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 Wręcz przeciwnie - mogę polecić, żebyś nie dodawał ponad miarę, bo jakoś ostatnio nagminnie okazuje się, ze gdzieś u źródła problemów leży nadmiar repozytoriów, z których paczki instalowane w systemie są średnio kompatybilne. to akurat oczywiste dlatego wlasnie pytam czy jest cos jeszcze wartego polecenia.. narazie wiekszosc rzeczy znajudje w podlaczonych juz repro, ale jest kilka ktore musze zainstalowa ze zrodel wracajac do tematu.. czy jest sposob na instalacje/deinstalacje za pomoca yuma bez zaleznosci... przeczytalem calutkiego mana i nic nie mam na ten temat... nie chce stawiac jeszcze raz systemu bo juz kilka rzeczu jest fajnie ustawionych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 czy jest sposob na instalacje/deinstalacje za pomoca yuma bez zaleznosci...Jak zapewne wiesz yum powstał m.in. po to, żeby rozwiązywał i (de)instalował wszelkie zależności, więc nie oczekuj raczej, że ktoś zrobi teraz furtkę, żeby to ominąć. Pozostaje "rpm --nodeps ..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_DL_ Napisano Grudzień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 no właśnie się dogrzebałem do dokumentacji (_yum'a_ → yuma) ORT... pytanie tylko czy jak odinstaluje pakiet za pomocą rpm --nodeps to czy nie namiesza to coś w bazach zależności yuma co do furtek... no cóż, cieszę się, że yum powstał tak by rozwiązywał zależności. jednak doświadczenie pokazuje, że nie jest on nieomylny co powoduje pewne problemy. Właśnie wpadłem na jeszcze jeden pomysł ale to dopiero w domciu... teraz pracuje na innym systemie jeśli mam dwa pakiety zainstalowane czy deinstalacja TYLKO starszego odbędzie się bez zależności? (w systemie znajduje się nowszy który rozwiązuje problem powiązania zależności dla pozostałych pakietów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2006 pytanie tylko czy jak odinstaluje pakiet za pomocą rpm --nodeps to czy nie namiesza to coś w bazach zależności yumaNie ma czegoś takiego jak "baza zależności yuma" W końcu yum to tylko pewnego rodzaju "nakładka" na RPM dbająca o to, żeby nic w systemie nie było instalowane z opcją --force czy --nodeps. Baza o ile wiem siedzi w katalogu /var/rpm albo /var/lib/rpm (dokładnie nie sprawdzę w tej chwili, bo ja też na "innym systemie" ) Jeśli chodzi o zależności pomiędzy pakietami, to z pewnością można namieszać instalując lub usuwając "na siłę". Ale pytałeś czy da się tak zrobić yumem, więc odpowiedziałem że nie i że jeśli musisz coś takiego robić to pozostaje rpm --nodeps. Jeśli nie jesteś pewien co robisz lub nie odinstalowujesz jakiegoś pakietu dla sprawdzenia, na chwilę, to z opcji --nodeps czy --force zdecydowanie nie należy korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Grudzień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2006 czy komus sie to podoba czy nie w Fedorze obowiazuje system pakietowy rpm, niesie to konsekwencje w postaci zaleznosci (ktorych nie da sie ominac), po prostu pewne pakiety wykorzytuja moduly/biblioteki/pliki z innego pakietu itd. niezainstalowanie jednego pakietu powoduje ze nie mozemy (nawet po zainstalowaniu na sile) uruchomic pakietu yum zostal stworzony do tego aby dbal o zaleznosci i automatyzowal proces instalacji pakietow, nadpisanie lub uszkodzenie plikow w pakietach powoduje rowniez ze bedziemy mieli problemy z aktualizacja/odinstalowaniem, tak wiec co do Twojego pytania na tenat odinstalowania czegos bez zaleznosci, to daje taka mozliwosc rpm jak wczesniej wspomnieliscie, jednak jest to bardzo ryzykowne dla mniej doswiadczonych uzytkownikow, o ile przy jednym malo istotnym pakiecie mozna nie zauwazyc roznicy to przy innym z ktorego korzyta kilka innych pakietow moze sie okazac ze system juz nie powstanie, dziwi mnie fakt ze przy dodaniu tylko repozytorium livna masz takie problemy z zaleznosciami, zazwyczaj jest to objaw dodania kolidujacych ze soba repozytoriow np. dries, no chyba ze wlaczyles w repozytorium livna rowniez galezie "testing" i "development" - sa to galezie testowe i niestabilne przy korzystaniu ze standardowych repozytoriow nie mialem wiekszych problemów z zaleznosciami, a z systemem rpmow pracuje od Red Hat 7.3 - czasami ktos zle zbudowal pakiet w Fedorze i wymagal innych zaleznosci, ale to zdarzalo sie w pojedynczych przypadkach, na pewno nie w 30 pakietach radzilbym dokladnie sprawdzic z jakich repozytoriow korzytasz, jezeli sa to repozytoria rozwojowe to mozliwe ze bedziesz musial odinstalowac "pol" systemu zeby powrocic do "czystego" systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi