Skocz do zawartości

Ftp

kabor

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WAS

Mam taki problem, że nie mogę ściagać żadnych plików przez ftp z Internetu. Otrzymuję informacje ze wchodzi w tryb pasywny i koniec Gdy go wyłącze, też nie działa. Mój dostawca internetu nie używa proxy. FTP na windowsie działa ( specjalnie zaisntalowałem system, żeby sprawdzić). Proszę o informacje, co może być tego przyczyną.

pozdrawiam

kabor

-  Wydaje mi się, że za pasywny transfer odpowiedzialne są w tym wypadku   

ustawienia zapory ogniowej (zablokowany port 21).

Sprawdź ustawienia ...

Obojętnie czego używam. Czy konsoli, czy przez przeglądarke mam to samo. Firewall jest wyłączony. Np chcę ściągnąć obojętnie jaki plik rpm z rpmfind.net. Otrzymuję komunikat entering passivbe mode (23.42....) i tak w nieskończoność.

pozdrawiam

kabor

- Proszę , podaj dokładniejsze info o swoim systemie i programach jakich używasz oraz o rodzaju połączenia oraz hardware z nim zwi ązanego.

System to Fedora Core 2. Programy ktore używam to : konsola (kde) oraz netscape 7.1. Rodzaj połączenia PAT z adresem sieci prywatnej klasy A. Hardware: Duron 850 Karta sieciowa LG ze standardem IEEE802.3 100 BAse TX. NIe mam żadnego firewalla ustawionego ( Iptables jest wyłączone) nie posiadam takzde żadnego routerka.

Pozdrawiam

kabor

Troszkę naiwna rzecz mi przyszła go głowy, ale spróbuj wpisać "ftp>passive", albo najpierw "ftp", potem "passive". Może pomóc... choć wątpię... O ile się nie mylę, to w trybie pasywnym dane są przesyłane przez losowe (dość losowe :) ) porty, które może blokować firewall FTP, na który próbujesz wejść. Podaj ze dwa serwery FTP, na jakie wchodzisz ?

Troszkę naiwna rzecz mi przyszła go głowy, ale spróbuj wpisać "ftp>passive", albo najpierw "ftp", potem "passive". Może pomóc... choć wątpię... O ile się nie mylę, to w trybie pasywnym dane są przesyłane przez losowe (dość losowe :) ) porty, które może blokować firewall FTP, na który próbujesz wejść. Podaj ze dwa serwery FTP, na jakie wchodzisz ?

Wpisywałem już te passive kiedys tam, no i nic nie dało. Czasami od biedy udało się cudem ściągnąć jakiś plik, jak dobrze pamiętam z serwera Interii. Dam Tobie przykłady próby połączenia na serwery:

1) ftp://mirror.pacific.net.au/linux/redhat/....7-6.1.i386.rpm otrzymuję komunikat:

"ftp> get gtkam-0.1.7-6.1.i386.rpm

local: gtkam-0.1.7-6.1.i386.rpm remote: gtkam-0.1.7-6.1.i386.rpm

227 Entering Passive Mode (61,8,0,17,171,204)."

2)

"ftp> get gtkam-0.1.11-2.i386.rpm

local: gtkam-0.1.11-2.i386.rpm remote: gtkam-0.1.11-2.i386.rpm

227 Entering Passive Mode (192,87,102,36,252,5)"

Oczywiście tak jest dla dowolnego pliku który chcę ściągnąć.

Pozdrawiam

kabor

P.S. Czy istnieje możlwość ustawienia gdzieś, aby netscape przy połączeniu z serwerem ftp od razu przechodził do trybu aktywnego? Nie moze znaleźć nigdzie odpowiedzi, gdzie to zmienić.Obecnie zawsze jest w trybie pasywnym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...