Skocz do zawartości

Mmc 512mb

cHawk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nietypowy problem, mam kartę MMC, którą wykorzystuje do telefonu. Pracuje na FC6 gdy podłączam przez czytnik kart do usb linux montuje i odmontowuje wielokrotnie z wyjściem błedu... czasami sie uda zamontować, ale znowu przy kopiowaniu plików samo sie odmontowuje lub pliki się kopiuja, a tak naprawdę ich tam nie ma.

1.

10-hal_lpadmin.fdi 10-toshiba-buttons.fdi

10-keyboard-policy.fdi 15-storage-luks.fdi

10-laptop-panel-mgmt-policy.fdi 20-storage-methods.fdi

10-power-mgmt-policy.fdi 99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi

2.

10osvendor 20thirdparty

3.

10osvendor 20thirdparty

Ktos mi mówił, że to może być od SELinux...

...przy kopiowaniu plików wyskakuje "błąd wej/wyj" czyli wejścia/wyjścia <--tak mi się wydaje ...i odmontowuje urządzenie, ponowne montowanie kończy błędem, nautilus żre 100% procka, więc go killuje i montuje sie normalnie (w miare normalnie o ile sie (_wogóle_ → w ogóle) ORT zamontuje), może to błąd nautilusa? Też to rozważałem, ale kopiowałem przez konsolę i bład wej/wyj... :/

Sþróbuj usunąć plik 99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi czyli:

rm /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi

i restart kompa.

Jeśli nic nie da to wywal hal'a czyli: rpm -e --nodeps hal . Ponownie go zainstaluj: yum install hal , zrób jeszcze raz to samo co na górze i znowu reboot. Też miałem ten problem i z tego co pamiętam kombinowanie z halem coś dało ...

• 2 weeks later...

po tym --> rpm -e --nodeps hal

wywala to --> rpmdb: PANIC: fatal region error detected; run recovery

błąd: błąd db4(-30977) z db->sync: DB_RUNRECOVERY: Fatal error, run database recovery

i tak kilka linijek z podobnymi błędami.

Przy kopiowaniu wiekszych plików niż mniej więcej 20MB odmontowuje urządzenie z błędęm.

Jakieś sugestie?

Jakieś sugestie?
Tak, najpierw uporaj sie z naprawa bazy rpm bo Ci sie wysypala... ;)

(Szukaj: --rebuilddb na forum)

Jaka to karta MMC (dokladny model/typ/producent?), jakiego czytnika do niej uzywasz, jakich kontrolerow USB uzywasz (zintegrowane na plycie glownej? co to za plyta glowna?) i do ktorego portu USB podpinasz czytnik (port bezposrednio na plycie, czy tez na sledziu lub wypuszczony przez kabelek np na przod obudowy?)... na razie wystarczy tych pytan.

A zebys sie nie meczyl z odpowiadaniem - podepnij czytnik bezposrednio do portu USB umieszczonego na plycie glownej jak najkrotszym kabelkiem i zobacz, czy problem nie zniknal...

Pozdro

• 3 weeks later...

Mam nadzieje ze w miedzyczasie naprawiles baze rpm?...

Zaktualizuj system, a pozniej pokaz (zalogowany w konsoli oczywiscie jako root [su -])

lsusb

(z wpietym czytnikiem). Gdyby system sie darl ze nie ma lsusb to

yum install usbutils

Pozdro