Gość Napisano Luty 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2004 Witam, niedawno zainstalowałem system Fedora Cora i mam problem z przeglądarką mozilla.Zaznaczam iż jestem zielony jesli chodzi o systemy linux, gdy wpisuję w owej przeglądarce adres jakieś stroeny www lub klikam na linka do strony pojawia się okno Alert o następującej treści: www.onet.pl could not be found. Please chech the name and try again. Co może być spowodowane tym błędem(?) ? Myślę, że konfigurację z internetem ma ustwioną poprawnie...wpisaływałem ip. maske podsciei i brame....póżniej reset z zapisaniem zmian i to samo...zaznaczam, że operacje te wykonywałem z poziomu zwykłego usera, nie roota. Proszę o pomoc :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2004 A ja ci jednak radze sprawdzić ustawienia sieci :? A spróbuj jeszcze innym progsem, np. Galeonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2004 No własnie sprawdzałem pingiem w konsoli czy jak się to u was nazywa i pisze mi to samo co na windzie gdy nie ma połączenie-zła nazwa hosta. To pewnie zła konfiguracja internetu..mam sterowniki do karty siecoowj na dyskietce ale kto mi powie jak mam je zainstalować....jakimi komendami(?)...(_wogóle_ → w ogóle) ORT co mam robić? systame wygląda ładnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikosz Napisano Luty 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2004 moze firewall moze iptables zle skonfigurowane wiem ze kiedys w rh 9.0 podczas instalacji zaznaczylem w opcjach firewolla (high) to mi sie stronki nie odpalaly pzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doriath Napisano Luty 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2004 zaznaczam, że operacje te wykonywałem z poziomu zwykłego usera, nie roota. Ale chyba musiales gdzies wpisac haslo root'a ? Nie wydaje mi sie mozliwe, aby system pozwolil Ci zmienic ustawienia sieci z poziomu zwyklego usera A jaka masz karte sieciowa? I jaki sterownik Ci sie w systemie zainstalowal? (w KDE: K->system tools->network device control->configure (tutaj musisz wpisac haslo root'a)->hardware Zobacz tez jaki Ci tam wypisuje status. A DHCP w Twojej sieci nie dziala? Pozdrawiam, Doriath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2004 No więc tak.....hasło oczywiście musiałem wpisać..próbowałem wykombinować jakoś połączenie z netem ale nadal nic. Wyglada to u mnie tak: wchodzę do Network Device Control/Configurate/ i w zakładce devices mam profil zaznaczony, nick name -eth0, type- ethernet i góry jest to aktywne na pewno. W hardware description- RTL 8139C/8139/8139C+, status- ok. W zakałde DNS praktycznie nic nie ma, nic tam nie wpisywałem, w zakładce Hosts też czysto. Wracam do zakładki Hardware, klikam na edit, adapte- to samo napisane w decription wcześniej, device- eth0, IRQ- Unknown, pozostałe pola są puste. Ustawiałem przez Internet Connection Wizard, "automat" tzn. przez DHCP, nic w to nie ingerowałem niestety połączenia nie było, póżniej zaznaczyłem opcję która była "pod DHCP" i wpisałem co trzeba tzn. mój wewnetrzny IP, maske podsieci oraz bramę domyślną, aktywowałem to i nic......Nie wiem już co robić. Mam sterowniki na dyskietce do karty sieciowej, być może trzeba ja zainstalować? tylko nie wiem jak . P.S Firewall jest wyłączony dla pewności. Pozdrawiam :?: [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi