asasyn Napisano Sierpień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2004 czołem ludziska:) mam kłopot Mam nagrywarkę DVD Aopen 8800 i zainstalowanego mplayera. Mplayer nie widzi napędu DVD Rom wypluwa komunikat could't open dvd device : /dev/dvd Kombinowałe z wpisami, z terminalem itd, szukałem na necie i zero. Jak to parszywe bydle zmusić do pracy???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackass Napisano Sierpień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2004 może nie ma /dev/dvd??? jak nie ma to trzeba utworzyć dowiązanie... albo nie masz praw.... jeżeli /dev/dvd istnieje zobacz czy masz prawa żeby go odpalić.... a jak nie masz to zmień prawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2004 O ile się nie mylę to nawet napędy DVD w Fedorze mogą zostać nazwane jako cdrom. Dlatego spróbuj w ustawieniach mplayera w zakładce misc ustawić DVD Device na /dev/cdrom lub /dev/cdrom1 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SyntaxError Napisano Sierpień 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2004 czołem ludziska:) mam kłopot Mam nagrywarkę DVD Aopen 8800 i zainstalowanego mplayera. Mplayer nie widzi napędu DVD Rom wypluwa komunikat could't open dvd device : /dev/dvd Kombinowałe z wpisami, z terminalem itd, szukałem na necie i zero. Jak to parszywe bydle zmusić do pracy???? - Aby sprawdzić "gdzie" podmontowywane jest twoje DVD włóż zwykłą płytę z danymi a następnie ją podmontuj np. poprzez menedżer okien. Kiedy operacja się powiedzie sprawdź katalog /mnt jeżeli będzie tam podkatalog /cdrom zawierajacy zawartość płyty to znaczy, że twoje dvd jest podmontowane jako cdrom. Inna nazwę łatwo wyśledzisz zakładając,że rozróżnisz np. floppy <- to stacja dyskietek , hd* <-to dysk twardy. Analogicznie w podkatalogu /dev znajdują się pliki użądzenia o tej samej nazwie co w /mnt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi