Skocz do zawartości

Programy Zastępcze

Gonthar

Rekomendowane odpowiedzi

Eloł ! Moim mocnym postanowieniem noworocznym było przesiąść się finalnie z windowsa na (_linuxa_ → Linuksa) ORT :] kilka razy już próbowałem tej sztuki, ale zazwyczaj coś nie wychodziło. Do tej pory korzystałem z linuxów tylko jako rozwiązania strikte serwerowe. Teraz nadszedł czas na desktop, wybór padł na jedną z bardziej ulubionych dystrybucji - fedore. Mam nawet do dziś jeden serwer postawiony na FC1 i jakoś tak do niego sentyment czuję. W związku z tym szukam jednak programów zastępczych. Wiele już udało mi się wygooglać natomiast mam nielichy problem z :

1. Edytor kodu php.

do tej pory uzywałem zend studio, wiec niejako jestem przyzwyczajony do wygodnej kobyły, z helpem, podpowiedziami itp. znalazłem w standardowych repo

jakis edytor, ale bardziej mi to notepada przypomina niestety pod względem ilości opcji.

2. Edytor html.

nie WYSWIG, bo takich nie cierpiam, ale coś co zamykałoby znaczniki naprzyklad, kolorowało skladnie itepe.

3. RoboForm.

pod windowsem to główny program do pamietania haseł, na tyle dobry że obsługiwał wszystkie przeglądarki niezależnie którą otworzyłem.

pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie udało mi się wygooglać odpowiednika. Może ktoś coś zna ? Zapamiętywanie haseł w operze/firefoxie zbyt wygodne nie jest.

ew. kolejne punkty pozwolę sobie dopisać tutaj później jak mi coś najdzie jeszcze.

Ad 1/2. Wiekszosc wspólczesnych linuksowych edytorów programisty potrafi kolorowac skladnie i to na ogól w sposób wysoce konfigurowalny. Oprócz tego -- zwijanie/rozwijanie struktur kontenerowych (funkcji, znaczników XML), podpowiadanie skladni itp, chociaz czasem trzeba zdrowo grzebnac w konfiguracjach.

Na lzejszym koncu znajdziesz m.in. edytory kate, gedit, mcedit, scite, bluefish. Ten ostatni jest dedykowany HTML, np. potrafi zamykac znaczniki XML. Do HTML i okolic: javascript, CSS, PHP, niezla jest Quanta -- ma chyba wszystko o co pytasz. Na koncu ciezszym sa kombajny takie jak emacs i vim/gvim.

Zobacz tez np. http://www.rwo.pl/zamienniki.html

Jezeli masz ulubiony legalny software pod Win32, to moze zdolasz uruchomic go w wine.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...