Darknek Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 jak dalem mount -a po update ntfs-3g to wyszlo fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or later Failed to create FUSE mount point: Nie ma takiego pliku ani katalogu Retry to create FUSE mount point ... fusermount: 'fuseblk' support missing; try the kernel module from fuse-2.6.0 or later Failed to create FUSE mount point: Nie ma takiego pliku ani katalogu ERROR: The FUSE kernel module 2.6.x is not available. Either remove the old FUSE kernel module (use the command 'rmmod fuse') if you have the new one, or compile the new module from the FUSE-2.6.x source package. Please see the FUSE README file and the below web page for more help: http://www.ntfs-3g.org/support.html#fuse26 Unmounting /dev/hda5 () Co to za cholerstwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Styczeń 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 problem rozwiazalem tak ze zainstalowalem na nowo wczesniejsza wersje ntfs-3g-0-0.5.20070920.fc5.i386.rpm i smiga znowu ladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsm Napisano Styczeń 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2007 znaczy kiedy zadajesz komende mount sam 3g sie inicjuje ?? pytam bo mi przy montowaniu wyskakuje : mount: unknown filesystem type 'ntfs' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 jak dam z konsoli mount -a to juz wszystko ok ale samo sie przy wlaczaniu kompa nie mountuje Tak w ogole to dziwne W /etc/fstab mam ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0 i sie sam nie stawia kuzyn ma to samo i jemu leci bez problemu Ktos wie czemu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 mount: unknown filesystem type 'ntfs'No bo pewnie potrzebuje 'ntfs-3g' a nie 'ntfs'. Zmień odpowiednio w fstab i powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 nie rozumiem Twojej odpowidzi bo mam przeciez ntfs-3g wpisane w fstab :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 nie rozumiem Twojej odpowidzi[...] A widziałeś czyjego posta cytowałem? A co do automatycznego montowania to chyba można dorzucić jedną linijkę do /etc/rc.local? Wtedy już na pewno będą załadowane odpowiednie sterowniki itp. Bo jeśli działa montowanie "z ręki" to problem zapewne leży w tym, że w chwili odczytu /etc/fstab i montowania woluminów nie jest jeszcze załadowany 'ntfs-3g' albo nie ma dostępu do 'fuse' albo cos w tym rodzaju. Nie analizowałem tematu, bo na szczęście mogę żyć bez NTFS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Darknek - u mnie wpis w fstab wygląda nieco inaczej: ntfs-3g user,auto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 może w ten sposób zadziała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Luty 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2007 A co do automatycznego montowania to chyba można dorzucić jedną linijkę do /etc/rc.local? Wtedy już na pewno będą załadowane odpowiednie sterowniki itp. Bo jeśli działa montowanie "z ręki" to problem zapewne leży w tym, że w chwili odczytu /etc/fstab i montowania woluminów nie jest jeszcze załadowany 'ntfs-3g' albo nie ma dostępu do 'fuse' albo cos w tym rodzaju. a co bys proponowal dopisac :?: Mimo, ze temat nie zglebiony to jak ktos wie o co biega to wie co mozna dopisac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi