PrzemekP Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 sciaglem z http://www.openoffice.pl/ pakiet OOo_2.1.0_LinuxIntel_install_wJRE_pl.tar.gz i nie wiem jak to zainstalowac. rozpakowalem tara a w nim jest pelno plików rpm. klikam na jeden to wywala blad ze potrzebuje jakis inny , klikam na inny to wywala blad ze znów inny i tak wkolo macieju. Jak zaktualizowac Open Offica ?? [root@localhost ~]# yum update openoffice Loading "installonlyn" plugin Setting up Update Process Setting up repositories livna [1/8] macromedia [2/8] flash [3/8] core [4/8] jpackage-fedora [5/8] updates [6/8] jpackage-generic [7/8] extras [8/8] Reading repository metadata in from local files Could not find update match for openoffice No Packages marked for Update/Obsoletion [root@localhost ~]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeeR HunteR Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 a moze yum update openoffice --enablerepo-development ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 Albo rpm -Uvh *.rpm puszczone jako root w katalogu w ktorym jest pelno plikow rpm. Ale po co kombinowac, jak mozna to pociagnac z repozytorium? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekP Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 po komendzie rpm -Uvh *.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:openoffice.org-xsltfilt########################################### [ 4%] 2:openoffice.org-writer ########################################### [ 7%] 3:openoffice.org-pyuno ########################################### [ 11%] 4:openoffice.org-javafilt########################################### [ 14%] 5:openoffice.org-calc ########################################### [ 18%] 6:openoffice.org-core08 ########################################### [ 21%] 7:openoffice.org-core07 ########################################### [ 25%] 8:openoffice.org-core06 ########################################### [ 29%] 9:openoffice.org-core01 ########################################### [ 32%] 10:openoffice.org-core03 ########################################### [ 36%] 11:openoffice.org-core04 ########################################### [ 39%] 12:openoffice.org-core05 ########################################### [ 43%] 13:openoffice.org-core05u ########################################### [ 46%] 14:openoffice.org-core04u ########################################### [ 50%] 15:openoffice.org-core03u ########################################### [ 54%] 16:openoffice.org-base ########################################### [ 57%] 17:openoffice.org-core02 ########################################### [ 61%] 18:openoffice.org-core09 ########################################### [ 64%] 19:openoffice.org-core10 ########################################### [ 68%] 20:openoffice.org-draw ########################################### [ 71%] 21:openoffice.org-emailmer########################################### [ 75%] 22:openoffice.org-gnome-in########################################### [ 79%] 23:openoffice.org-graphicf########################################### [ 82%] 24:openoffice.org-impress ########################################### [ 86%] 25:openoffice.org-kde-inte########################################### [ 89%] 26:openoffice.org-math ########################################### [ 93%] 27:openoffice.org-onlineup########################################### [ 96%] 28:openoffice.org-testtool########################################### [100%] i koniec ... teraz nawet nie mam ikon ze starego openoffica ... taka sobie przyjazna Fedora. Jak to z repozytoriów pościagac ?? skoro mozna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 rpm -Uvh *.rpm ... 28:openoffice.org-testtool########################################### [100%] Czyli wszystkie pakiety zostaly zainstalowane. Dziwne, ze zniknely ikonki... ale tak to jest jak sie uzywa pakietow spoza dystrybucji Jak zainstalowac OOo z repozytorium napisal Ci BeeR HunteR, ale teraz zeby zainstalowac ta wersje bedziesz musial najpierw odinstalowac to co zainstalowales z rpmow... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekP Napisano Styczeń 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 [root@localhost ~]# yum update openoffice --enablerepo-development Loading "installonlyn" plugin usage: yum [options] < update | install | info | remove | list | clean | provides | search | check-update | groupinstall | groupupdate | grouplist | groupinfo | groupremove | makecache | localinstall | erase | upgrade | whatprovides | localupdate | resolvedep | shell | deplist > Command line error: no such option: --enablerepo-development hehe ... masakra .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeeR HunteR Napisano Styczeń 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 ah sorry literówka wpisz yum -y update openoffice --enablerepo=development Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 Nie wiem jaką masz fedorę. Ja mam FC6 i pakiety OO z openoffice.org i ikonki są, ale... trzeba sie rozejrzeć i wejść do katalogu dektop-integration i doinstalować pakiet redhat-menus czy jakoś tak. OO jest też na repozytorach. Sądzę, że w core? Na 90% nie będzies musiał odinstalowywać starego OO, tylko wpisz yum update - będzie chyba chciał wyrzucić to zainstalowane z openoffice.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeeR HunteR Napisano Styczeń 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2007 OO 2.1 jest w development, w updates najnowszy to 2.0.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Dobra a teraz, co zrobić aby odpalić OO po takim zabiegu: 1) ściągnięta paczka ftp://ftp.tpnet.pl/d9/OpenOffice/localize...stall_pl.tar.gz 2) rozpakowałem 3) wkonałem polecenie rpm -Uvh *.rpm (zero błędów) 4) odpaliłem openoffice.org-redhat-menus-2.1-5.noarch.rpm i... Open Office nie chce ruszyć Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 4) odpalilem openoffice.org-redhat-menus-2.1-5.noarch.rpm wybaczcie mi moze cos sie ze mna dzieje zlego ale nie rozumiem tego stwierdzenia jak odpaliles?? co przez to rozumiesz, bo ja przez takie wyrazenie rozumie ze w menadzerze plików kliknales dwa razy na niego, dobrze mysle ?? ty masz tego RPM-a zainstalowac zebys mial w menu Gnome/KDE skróty do writera i tych innych programów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob_e Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 wybaczcie mi może coś się ze mną dzieje złego ale nie rozumiem tego stwierdzenia jak odpaliłeś?? co przez to rozumiesz, bo ja przez takie wyrażenie rozumie że w menadżerze plików kliknąłeś dwa razy na niego, dobrze myślę ?? ty masz tego RPM-a zainstalować żebyś miał w menu Gnome/KDE skróty do writera i tych innych programów ja to zrobiłem tak: 1. yum -y remove openoffice* 2. cd folder\z\instalka\openoffice2.1 (oczywiście wczesniej ściągnietą i rozpakowaną) 3. rpm -ivh openoffice* 4. cd desktop-integration 5. rpm -ivh openoffice.org-redhat-menus-2.1-5.noarch.rpm 6. logout 7. login 8 openoffice jest tam gdzie być powinien. wystarczy doinstalowac słowniki (plik >> kreatory >> zainstaluj nowe słowniki) bo 2.1 nie ma pl w standardzie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joga.Bonito Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 OK. Office jest, niby się zainstalowało (wersja 2.1-5), ale sam Open Office, podaje wersję 2.0.2. Nie wiem o co w tym chodzi, ale dobra, ważne, że coś tam działa. To teraz ostatnie pytanie. Co zrobić, żeby OO był po polsku? Bo mam coś takiego jak na zrzucie. http://www.geocities.com/diyeffects/zrzut.jpg Jak ktoś wie to niech pisze, bo ja tam się nie mogę odnaleźć. To ma być wersja polska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 // OT http://www.geocities.com/diyeffects/zrzut.jpg LOL dla mnie bomba! Sorry, nie wytrzymalem... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 OK. Office jest, niby sie zainstalowalo (wersja 2.1-5), ale sam Open Office, podaje wersje 2.0.2. Nie wiem o co w tym chodzi, ale dobra, wazne, ze cos tam dziala. Sprawdz: which openoffice rpm -qf `which openoffice` rpm -qa | grep -i openoffice cos sie zdaje, ze dwie dystrybucje masz zainstalowane... 2.1 z oo.org domyslnie siada w /opt/openoffice.org2.1 Uruchamiasz z ikon czy z shella? jak z ikon to mozesz jeszcze sprawdzic co naprawde wywoluja pliki desktop które dostarczaja ikony do menu. //edit: nie openoffice, tylko soffice, bo tak sie nazywa uruchamiana binarka Co zrobic, zeby OO byl po polsku? Spolszczyc. Chyba masz problem z fontami, czy nie jest to efekt konfliktów konfiguracji? wywal lub zmien nazwe swojemu katalogowi ~/.openoffice.org i zobacz co sie stanie. Jak nic to znaczy ze konflikt nie dotyczy konfiguracji osobistej, tylko pakietów. Nie mam pojecia dlaczego, zapewne przez balagan w systemie, bo samo sie nic nie robi. Spolszczenie obejmuje: interfejs (jak pociagniesz z oo.org paczke OOo_2.1.0_LinuxIntel_install_pl.tar.gz to bedzie spolszczony od razu) i slowniki (paczka OOo_2.1.0_LinuxIntel_langpack_pl.tar.gz). Albo przeczytaj uwaznie sekcje download w pl.openoffice.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi