luuka Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 Witam ! Chciałem prosic o pomoc ewnwtualnie jakąs porade . A mianowicie ma serwer Fedora Core 6. Chce udostępnic zasób /tmp/upload dla nieautoryzowanych użytkowników z możliwościa zapisu dodalem grupe groupadd nieznani poźniej stworzylem uzytkownika adduser -c "bez uprawien" -g nieznani -d /dev/null -s /bin/shel/false nieznani nastepnie prawa do zapisu chmod 777 /tmp/upload przydzial do grup chrgp nieznani /tmp/upload teraz plik smb.conf [global] netbios name = serwer server string =Serwer plikow workgroup = dom guest account = nobody security = share [upload] comment = upload path = /tmp/upload guest ok = yes read only = no public = yes no i po restarcie samby widze zasob z kompa windowsowego mozna go otworzyc lez zapisu brak moze to ma jakis wplyw na windzie mam dwie karty sieciowe jedna dostaje adres z dhcp 192.168.10.85 na drugiej mam statyczny adres 192.168.0.2 serwer stoi na adresie 192.168.0.1 grupa robocza windows DOM --------------- Czytalem juz tyle ze mam taki metlik w glowie wiec moze pomozcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 [upload] comment = upload path = /tmp/upload guest ok = yes read only = no public = yes A nie powinno być "writable = yes", zamiast albo oprócz "readonly = no". A jak nie to spróbuj z opcją "write list = @<nazwa_grupy>" albo "write list = <nazwa_usera>" (zwróć uwagę, ż eprzy grupie jest "@" a przy użtkowniku nie ma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luuka Napisano Styczeń 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 Ok poradziłem sobie dzieki za wsazówkę. Podaje caly plik smb.conf [global] workgroup = dom netbios name = serwer guest account = nobody seciurity = share local master = yes [upload] comment = upload path = /upload guest ok = yes writable = yes write list = @nobody public = yes Byc może kiedyś komuś sie przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi