puff Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 Witam Mam pytanie czy da się przekierować port po adresie MAC? Chodzi o to że robię prace do szkoły i chce zrobić w interfejs php dla iptables. Chce żeby była w nim też możliwość przekierowywania portów. Jak wiadomo dużo ludzi korzysta z DHCP i danemu użytkownikowi znienia się co jakiś czas IP. Jeżeli nie da się przekierować portów po adresie MAC to może ktoś ma jakąś propozycje jak to inaczej rozwiązać? Dokładnie może to chodzi o to jak przekierować w iptables komuś port jeżeli w sieci DHCP przydziela nowe IP np co dobe? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2007 Szczegółowo to nie powiem, bo nigdy tego nie robiłem, ale poszukaj czegoś o opcjach "-m mac -mac-source <MAC Address>" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puff Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Szczegółowo to nie powiem, bo nigdy tego nie robiłem, ale poszukaj czegoś o opcjach "-m mac -mac-source <MAC Address>" Niestety nie da się przekierować portów po adresie mac, zrobię to dla ręcznie przypisanych adresów IP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 a jak myslisz co widzi router: adresy mac czy ip ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi