matiit Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 [mat@mat-Tr ~]$ su - Hasło: [root@mat-Tr ~]# yum -y install checkinstall Loading "installonlyn" plugin dSetting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=core-6&arch=i386 error was [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')> Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core [root@mat-Tr ~]# yum -y install checkinstall Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=core-6&arch=i386 error was [Errno 4] IOError: <urlopen error (-2, 'Ta nazwa lub us\xc5\x82uga jest nieznana')> Error: Cannot find a valid baseurl for repo: core [root@mat-Tr ~]# Wyskakuje taki bląd ( 2 razy spróbowałem) mam tylko dodane repo lvina bo nie wiem czy reszta z FC5 może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 bo nie wiem czy reszta z FC5 może byćCo to znaczy :?: Skonfiguruj yuma jak nalezy (ktorej FC uzywasz?), zapusc yum clean all potem yum update i na koniec yum install checkinstall i bedzie dobrze Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiit Napisano Styczeń 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 używam FC6 nie wiem czy można dać repo FC5 do FC6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fdtech Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 To były chwilowe problemy z serweremami repo, teraz już powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 nie wiem czy można dać repo FC5 do FC6Ale po co??? Nadal nie rozumiem problemu... FC6 ma swoje repozytoria. Kompletne. Ze wszystkim co trzeba... Wiec Ooo ssso chozzzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiit Napisano Styczeń 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 [root@mat-Tr ~]# yum install checkinstall Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: checkinstall Nothing to do [root@mat-Tr ~]# teraz tez nie chce się zainstalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fdtech Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 "Teraz" sie nie instaluje, bo nie ma tego w repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiit Napisano Styczeń 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 Czyli co musze jakieś repo dodać ?? Tylko jakie?? Nie widziałem Repo do FC6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2007 Czyli co musze jakies repo dodac ?? Tylko jakie?? Nie widzialem Repo do FC6 Moze po prostu wez stad http://asic-linux.com.mx/~izto/checkinstall/download.php Paczka RPM. Chyba nie ma zadnych zaleznosci, wiec z instalacja nie powinno byc problemów (rpm -Uvh costamcostam.rpm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiit Napisano Styczeń 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 a nie rpm -ivh cośtamcośtam.rpm ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 a nie rpm -ivh cośtamcośtam.rpm ?? "-i" - instalacja, "-U" - update/aktualizacja. Jeśli pakietu nie ma, to "-U" instaluje pakiet. Jeśli pakiet już jest w systemie to aktualizuje stary. Tak więc IMHO bezpieczniej jest używać "-U" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi